Nestajanje svakodnevnih životnih rituala

Nestajanje svakodnevnih životnih rituala

Da li ste se nekad zapitali koliko nam zapravo koristi brza dinamika savremenog života? Koliko često odlažemo viđanje sa dragim ljudima? Umemo li da čekamo, budemo strpljivi i na kraju budemo ponosni na svoje ciljeve i posledice sopstvenog truda? Umemo li zaista ispravno da ulažemo svoje vreme u lične živote i živote onih pored nas? Verovatno je većina ovih odgovora suprotna onome što bismo želeli da dati kao odgovor.Tome neminovno doprinosi brzina savremenog života, čija se posledica delovanja na ljudsku svakodnevnicu najpre ogleda u našoj nemogućnosti da se takvom svetu odupremo i zadržimo ono što suštinski podržava kvalitne životne navike. Istina da je postalo neizbežno, nestajanje svakodnevnih životnih rituala ili im se barem sve ređe posvećuje vreme.


OSNOVNI ŽIVOTNI RITUALI

 

Počnimo od onih osnovnih rituala, poput ispijanja jutarnje kafe, druženja sa prijateljima, nedeljnog ručka sa porodicom, do onog vremena koje bismo izdvojili samo za sebe. Reč je o svakodnevnim situacijama koje na nivou dana pružaju predah i izvesnu dozu osećaja da ipak imamo vreme za sebe, ljude oko nas i da smo slobodni. Druženje sa porodicom i prijateljima, odlazak u prirodu i brojni društveni skupovi i proslave zamenili smo vremenom koje provodimo na modernim društvenim mrežama. Koje su uglavnom sačinjene od medijskog sadržaja koji nema puno dodira sa realnim svetom.

 

DRUŠTVENE MREŽE

 

Posredstvom društvenih mreža nam se prikazuju naizgled savršeni ljudi, životi, savršene ljubavne veze, ljudska lica i tela. Vrlo često  prikazan je i nerealan standard lepote, ali i sreće. Praveći paralelu između realnog života i onoga što je samo privid, shvatamo koliko su naši životni rituali daleki onima prikazanim na društvenim mrežama. Preplavljuje nas osećaj beznađa i brige da naš život isto tako treba biti savršen.

Pomoć  krećemo da tražimo upravo na istom onom mestu od kojeg su naše nesigurnosti ličnim životima i potekle – na internetu i socijalnim mrežama.Okrećemo se savetima brojnih influensera koji nas upućuju kako da popravimo svoj život. U kratkim klipovima potpunih anonimusa saznajemo o savetima koje treba da primenimo na sopstveni život. I onda, nakon višesatnog protraćenog vremena ostaje nada da ćemo baš od sutra započeti sve ono o čemu su nas savetovali.

 

SNAGA UNUTRAŠNJEG BIĆA

 

Mogućnost odupiranju brojnom medijskom sadržaju koji često po nas nije realno koristan i primenljiv leži u ljudskoj moći i snazi da sagleda sopstvene snage i potrebe iz prave perspektive. Trebalo bi da razumemo da do najboljih promena dolazi kada se izolujemo od spoljašnih uticaja i okrenemo svom sopstvenom biću. Iako su u najvećoj meri saveti koji primamo korisni, oni nas ne savetuju kako da izgradimo ličnu volju i istrajnost.Radikalne promene u našim životima, pa makar i one najsitnije polaze od našeg unutrašnjeg bića i sopstvenih poriva da svoj život kreiramo onako kako želimo. Međutim, tome nas ne mogu naučiti savremeni učitelji života.

Zaboravljamo da je uticaj svakog medija, pa i društvenih mreža, kao najvažnijeg elementa bilo kojeg društvenog sistema upravo intenzivniji ukoliko se njegovo delovanje odnosi na pojedinca. Združeni u grupama, ljudi se lakše opiru spoljnim uticajima i svoje poglede na svet oblikuju zajedničkim snagama. Najveće promene u životima se ostvaruju međusobnim druženjem, podrškom i deljenjem proživljenih iskustava.

 

ŽIVOTNI STIL

 

Intenzivna poslovna dinamika koju proklamuje zapadnjački životni stil kao dominantni ritual ljudske svakodnevnice ističe sticanje novca i zaradu. I predstavlja kao jedan od najvažnijih razloga ljudskog postajanja i opšteg mehanizma pronalaženja lične sreće i ispunjenosti. Savremeni životni stil korenito menja strukturu naših života, a rituali danas ne postoje u onom obliku kao nekada. Priprema obroka i nabavka hrane zamenjena je dostavama dostupnim na svakom koraku. Ispijanje kafe i ćaskanja sa komšijom gotovo i ne postoje, druženja se svode na dopisivanje i video pozive. Udvaranja su zamenjena komunikacijom na društvenim mrežama i brzim ljubavnim odnosima. Kupovina novina informisanjem putem onlajn portala, a iščekivanje naredne epizode omiljene TV serije takozvanim bing-viewing – om na platformama poput Netflixa i HBO-a.

 

BRZA USLUGA

 

Brojne su promene koje su zadesile savremeni svet. Naime,  njihova zajednička i osnovna karakteristika jeste da pruže svojim konzumentima što bržu uslugu. Takva životna filozofija nas udaljava od suštinskih razloga ljudskog postojanja i pravih životnih vrednosti. Pružjući nam instant zadovoljstvo i čineći od nas lenje pojedince i pasivne posmatrače sopstvenih života. Uglavnom bez volje, istrajnosti i želje da bilo šta promenimo i preduzmemo inicijativu za sopstveni život. Dostupnost svega što poželimo odmah i sad umanjuje vrednost i smisao bilo koje ljudske akcije.

 

POSVETITE SE SVOJIM ŽIVOTNIM NAVIKAMA

 

Takav svet nam oduzima priliku da se dublje posvetimo sopstvenim životnim navikama. Da izdvojimo vreme i strpljenje kako bismo ostvarili svakodnevne ciljeve. Iako deluje da savremene okolnosti deluju u našu korist, na nama je da se zaštitimo kada njihovo delovanje postane negativno po nas. Tolika okrenutost sebi i sopstvenom životu kao nametnuti trend savremenog društva postaje opsesija. Udaljava nas od dublje posvećenosti bilo čemu što je istinski vredno, i osnažuje sve prisutniju otuđenost pojedinaca i distancu čak i među onim najbližima.

 

 

TEKST: TAMARA VRANIĆ

Tamara Vranić ima 23 godine. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. U slobodno vreme uči španski jezik, uživa u čitanju kratkih priča, u putovanjima i druženju sa dragim ljudima. Interesuju je kultura i mediji, kao i pisanje, koje za nju predstavlja najlepši vid izražavanja misli i ideja.