Nervoza − uticaj na zdravlje

Nervoza − uticaj na zdravlje

Oktobar je mesec podizanja svesti o značaju mentalnog zdravlja. Stoga, nema boljeg trenutka da govorimo o nervozi kao najčešćoj bolesti modernog doba.Šta je i  kako nervoza utiče na naše zdravlje.


ŠTA JE NERVOZA?

 

Nervoza je psihičko stanje koje obično predstavlja našu reakciju na neku nepoznatu i novu situciiju. Dakle, nervozu izazivaju određene situacije, bilo da su pozitivne ili negativne, koje tek treba da se dogode, a koje su za nas značajne.

 

KAKO SE NERVOZA ISPOLJAVA?

 

Iako se nervoza obično klasifikuje kao psihičko stanje, ona je nužno praćena određenim fizičkim reakcijama. To su najčešće: znojenje dlanova i tela, vrtoglavica, nedostatak daha, ubrzano lupanje srca, drhtanje ruku, nesanica, nedostatak koncentracije. Uz to, nervoza je praćena i anksioznošću, odnosno konstantnim strahom da će se nešto loše dogoditi.

 

KAKO SMANJITI NERVOZU?

 

Iako je nervoza privremena i brzo prolazi, ona svakako utiče na na naše svakodnevno funkcionisanje. U nastavku vam nudimo par saveta kako se rešiti, ili bar smanjiti nervozu. Pre svega, ono što će vam svako reći − dovoljno spavajte! Znajte da je san jako važan za naše zdravlje. Ukoliko ga nema dovoljno ili  ga ima previše, može ozbiljno da utiče na naše svakodnevne aktivnosti. Zatim, kada ste sebi obezbedili dovoljno sati sna, fokusirajte se na to da se pravilno hranite i bavite bar nekom fizičkom aktivnošću. To može biti i obična šetnja, ali i igranje odbojke.

Bilo kako bilo, fizička aktivnost će vam pomoći da se oslobodite nagomilanog svakodnevnog stresa i nervoze. Pored toga, ono što vam još može pomoći jesu tehnike disanja. Danas su jako popularne i možete ih pronaći svuda na internetu. Korisne su za oslobađanje negativne energije i nakupljene nervoze. Nemojte bežati od njih, naučite da dišete! Ovo su samo neke od stvari koje možete raditi svakodnevno kako biste pomogli sebi, no svi znamo da je stvarnost malo drugačija.

 

BRINITE O SVOM MENTALNOM ZDRAVLJU

 

Iako u teoriji savet spavaj 8h, hrani se zdravo i vežbaj  zvuči izvodljivo i sasvim lako, u stvarnosti to baš nije tako. Mnogi ljudi ponekada osećaju kao da nemaju dovoljno snage za sve ovo. Upravo zato, želimo da vam kažemo da je u redu osećati se tako i da vas tpodstaknemo da, ukoliko se ponekad osećate kao da ne možete sami, potražite pomoć. Mentalno zdravlje je podjednako važno kao i fizičko, i zato brinite o njemu ne samo u oktobru, već svakog dana, meseca i godine.

 

 

TEKST: MAGDALENA STOJKOVIĆ

Magdalena Stojković je studentkinja sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Voli pse, psihološke trilere, leto i putovanja. Slobodno vreme provodi sa porodicom i prijateljima. Interesuju je rodna ravnopravnost, društveni aktivizam i mentalno zdravlje.