Neobični običaji (pravila) različitih plemena sveta

Neobični običaji (pravila) različitih plemena sveta

Koliko god da smo drugačiji toliko smo i isti. Na kraju krajeva, svi smo ljudi, živa bića, zar ne? Svi imamo potrebu za pripadanjem, učestvovanjem i verovanjem. Svi imamo neke običaje, pravila koja sledimo i kojih se pridržavamo. Da, imamo ih, ali se razlikuju od naroda do naroda. Koliko su vam zapravo poznata neka od pravila drugih naroda? Neki od njih zvuče banalno i gotovo nezamislivo, međutim, zaista se praktikuju i žive.VAI POZDRAV

Ukoliko vas život odvede na Tajland, dobro je znati da se Tajlanđani ne rukuju. Naime, oni sklope ruke tako što naslone dlan o dlan i drže ruke u visini grudi. Taj pozdrav zove se Vai i ukoliko vas neko tako pozdravi trebali biste da uzvratite isto tako. Dakle, bez rukovanja.

PLJUVANJE KAO POZDRAV

Kada je reč o pozdravljanju, vidimo da mnogi ne praktikuju dobro, staro rukovanje. Naime, u Keniji pleme Massai koristi pljuvanje kako bi pozdravili jedni druge pri dolasku i odlasku. Imaju čak i momente kada se rukuju, ali, pre toga oni pljunu na svoje dlanove. Kod njih, pljuvanje ima simboliku dobrih namera i želje za dobrim zdravljem.

HRANA

Ukoliko se zadesite u Grčkoj ili u Južnoafričkoj Republici onda dobro razmislite o tome koliku porciju hrane poručujete. Uzeće vam za zlo ako ostavite ostatke hrane u tanjiru i shvatiće to kao znak nepoštovanja. Ako ste dobar turista, onda nećete naljutiti lokalce! Takođe, U Južnoafričkoj Republici imaju običaj da vas počaste specijalitetom koji u sebi sadrži insekte i unutrašnje organe neke životinje. Pokušajte to da odbijete.


ŽVAKAĆE GUME

Kakvo sad pravilo može da postoji za žvakaće gume? Jednostavno je, žvakanje žvakaćih guma na javnim mestima u Singapuru je zabranjeno! Čak šta više smatra se ilegalnom radnjom, pored toga što je veoma nepristojno.

Sve u svemu, dobro istražite svako mesto u koje putujete i raspitajte se o pravilima i običajima da ne biste došli u neku neprijatnu situaciju iz koje ćete se teško izvući. Znate kako je to kad se stranac nađe kod nas I kada ne ispoštuje neki naš običaj, pa isto tako gledaju i na nas kada odemo u inostranstvo.

Budite pažljivi i poštujte razlike!

TEKST: JOVANA LOVRE

Jovana Lovre je studentkinja Komunikologije i odnosa sa javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Zaljubljenik je u fotografiju, muziku, duge šetnje i kvalitetne razgovore. U životu je pokreću mnoge stvari, ali ona najvažnija jeste sam život.