Nekontrolisana žudnja za slatkišima

Nekontrolisana žudnja za slatkišima

Neretko se dešava da nutricionisti, lekari i generalno stručnjaci za ishranu slatkiše predstavljaju kao jedan od najvećih neprijatelja bogate, izbalansirane ishrane. Iako smo svesni da se u konditorskim industrijama slatkiši prerađuju u više navrata, ponekad jednostavno ne možemo da odolimo određenim poslasticama i žudimo za njima sve više. Takođe, slatkiši su prva stavka na listi zabranjenih namirnica ljudima koji žele da smanje telesnu težinu. Zašto nam je u nekim trenucima šećer preko potreban da zadovoljimo svoj organizam?


 

 

PRERAĐENI ŠEĆERI DAJU MALO ENERGIJE

Industrijski proizvedene slatke grickalice, čokolada, keks ili kolači u sebi sadrže veliku količinu belog šećera i aditiva. Njihov zadatak je da što više upotpune ukus samih slatkiša. Dodaci različitih vrsta aditiva bilo kojoj vrsti hrane su sami po sebi štetni. Kada u ljudskom organizmu dođe do iznenadnog pada nivoa šećera u krvi, istovremeno se dešava pad energije. On dalje izaziva loše raspoloženje, pospanost ili razdražljivost.

 

 

U tom trenutku naš mozak prima informaciju da mu je potreban šećer da bi se dalje nastavio normalan rad organizma. Kada pojedemo određeni slatkiš, nivo šećera u krvi se poveća i imamo osećaj kao da smo dobili puno energije. Naravno, taj skok energije ne traje dugo, jer prerađeni šećeri daju manje energije nego što bi prirodni voćni šećer fruktoza.

 

 

 

 BLAGA ZAVISNOST

Sastav slatkiša i prerađene hrane omogućava da se u mozgu aktiviraju centri koji pružaju osećaj sreće i zadovoljstva. Takođe, koliko god pojeli slatkiša, uvek ih iznova priželjkujemo, bez obzira da li smo gladni i da li nam remete energiju, varenje i druge procese u organizmu. Osećaj ispunjenosti i zadovoljstva nadvladava centre u mozgu koji bi nam rekli da se zaustavimo. I time se stvara sve veća žudnja i blaga zavisnost.

 

 

 

SVESTI KONZUMIRANJE SLATKIŠA NA MINIMUM

Lekari upozoravaju da ljudi treba da svedu konzumiranje slatkiša na minimum, jer se u suprotnom povećava rizik od: depresije, gojaznosti, dijabetesa i insulinske rezistencije. Takođe, preporučuje se da se žudnja za šećerom na adekvatniji način može utoliti konzumiranjem voća, pre nego konditorskih proizvoda. Slatkiši i njihova prekomerna konzumacija mogu biti izuzetno štetni za naš organizam. Beli šećer može da poremeti rad sistema organa za varenje i samim tim čitavu funkcionalnost čovekovog organizma.

 

 

 

PRONAĆI ZDRAVIJE ZAMENE

Internet i mediji omogućavaju pristup različitim izvorima informacija kada je u pitanju odnos čoveka i slatkiša. Takođe, dostupni su recepti za razne domaće, pristupačnije verzije slatkiša, koji bi svakako na gotovo identičan način zadovoljili naše potrebe, a prave se od zdravijih sirovina i namirnica.

 

 

 

TEKST: ANA PAVIĆEVIĆ

Ana Pavićević je studentkinja prve godine Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, na Odseku za medijske studije, smer Komunikologija i odnosi s javnošću. Od najranijih školskih dana se bavi čitanjem i pisanjem, zaljubljenik je u književnost i u pisanu reč. Želja joj je da u budućoj profesionalnoj karijeri objedini bavljenje pisanjem, medijima, komunikacijama i kreativnim marketingom.