Navike koje podstiču našu produktivnost

Navike koje podstiču našu produktivnost


Svakog od nas monotonija povremeno uvuče u svoj začarani krug. Čak pre nego što shvatimo šta nam se dešava, ostajemo zaglavljeni u rutini ponavljajućih radnji koje iscrpljuju naš entuzijazam. Sve što radimo činimo bezvoljno, zanemarujemo važne obaveze, odlažemo donošenje bitnih odluka, a optimizam ne pronalazimo ni na mapi. Šta nam se događa i koji je to mrak progutao našu produktivnost?PROBUDIMO SE!

Jedan od najpoznatijih pisaca popularne psihologije nazivom svoje knjige poručuje kratku ali važnu poruku – Budni u pet i vaš je čitav svet! Zašto da ga ne poslušamo? Navika ranog buđenja sama po sebi pruža više sati za povoljne izbore i više vremena da radimo na sebi. Čak se i za najčuvenije naučnike tvrdi da su spavali samo četiri do pet sati dnevno. To im je omogućavalo da ostatak dana provedu pospešujući svoju genijalnost.


MOZAK MORA BITI OKUPIRAN

Točkići naših moždanih vijuga moraju se što češće podmazivati kako bi se glatko okretali. Ponekad zbog previše monotonih radnji u toku dana i repetitivnih postupaka sa kojima smo suočeni, naš mozak uzima pauzu. Međutim, mi to i ne primetimo. Naš mozak zaspi, a mi ostajemo budni i kao roboti iz filmova o (ne tako dalekoj) budućnosti izvršavamo svoje dužnosti.

U ovim slučajevima nam može pomoći navika svakodnevnog iščitavanja barem nekoliko stranica knjige po izboru, novina ili magazina. Na to nam ukazuje praksa psihoterapeuta. Tako će naš um vežbati održavanje koncentracije. Uz to, dobiće informaciju da samo mi odlučujemo o tome kada je vreme za pauzu!


ZDRAVLJE NA USTA ULAZI

Možda milion puta ponovljeno, ali nikada zastarelo pravilo glasi: Zdravlje na usta ulazi. Već je poznato da zdrav odabir namirnica koje unosimo doprinosi sveopštem stanju i duha i tela. Nezdravi šećeri i prazne kalorije umoriće nas i smanjiti priliku da budemo produktivni.

FIZIČKA AKTIVNOST KAO DODATAK ZDRAVOJ ISHRANI

Sa druge strane, povrće, voće i meso daju nam snagu i, što je važnije, energiju da u jednom danu obavimo znatno više planiranih i neplaniranih stvari. Čit dej je, naravno, dozvoljen i neće ništa pokvariti, nutricionisti su rekli svoje. Ukoliko u naviku zdrave ishrane dodamo i fizičku aktivnost po sopstvenom izboru, uspeh je zagarantovan.

NAŠA PRODUKTIVNOST POČINJE SADA!

Šta god odabrali kao način našeg napretka, važno je samo pokrenuti se. Prilika je mnogo, mogućnosti su bezbrojne. Neka pravo pitanje bude: Kad ako ne sad? Vreme je da dobijemo to unapređenje i da izađemo iz zone komfora. Konačno da odemo na onu predstavu ili da upišemo onaj kurs stranog jezika. Produktivnost se stiče na dnevnom nivou. Naše vreme da stvaramo i budemo ostvareni počinje sada!

TEKST: JELENA MIRKOVIĆ

Jelena Mirković uskoro će diplomirati na Fakultetu političkih nauka na smeru novinarstvo i komunikologija. Pasionirano čita ljubavne romane i fantaziju tako da iz svake knjige beleži citate kojoj joj se najviše dopadaju. Večiti je optimista i veruje u heroje koji na kraju priče ne moraju da žrtvuju svoju sreću zarad tuđe.