Naše preporuke zbirki poezije

Naše preporuke zbirki poezije

Čitanje je veoma važno za mentalni razvoj, kao i za bogaćenje našeg rečnika. Poezija je zato idealan žanr u književnosti, koji ne zahteva mnogo vremena, a upućuje snažne poruke. Doprinosi formiranju samostalnog mišljenja, ima terapeutsko dejstvo, a savršena je za filozofe i romantike.

 


 

Kada govorimo o piscima i delima, postoji pregršt divnih pesama koje je jednostavno šteta ne pročitati. Zato izdvajamo neke zbirke pesama koje vredi pročitaiti i nadamo se da će svako pronaći nešto po svom ukusu.

 

 

„PESME 1” − ČARLS BUKOVSKI

Čarls Bukovski bio je američki pesnik, pripovedač i romanopisac. Danas se smatra jednim od najuticajnijih pisaca bitničke generacije. Ostaće upamćen po svom eksplicitnom, sirovom, ponekad čak vulgarnom književnom izrazu i svojim pričama o simpatičnim gubitnicima sa margina američkog društva. Njegove pesme bile su njegov mali dnevnik. Svaka pesma je toliko obična, ispunjena događajima iz njegovog svakodnevnog života, a opet puna metafora koje treba otkriti. Konkretno, ova zbirka pesama je jako raznovrsna. U njoj se mogu naći divne ljubavne pesme, ali i neke koje su napisane u trenutku besa, straha ili očajanja, pa su samim tim iskrenije i sadrže neke surove i eksplicitne opise. Definitivno se ne može reći da je ovakvo štivo po svačijem ukusu, ali za one koji ga shvate, postaće neizostavni deo dana.

 

 

„TAKO ZAMIŠLJAM NEBO” − MIROSLAV ANTIĆ

Miroslav Antić jeste jedan od najpoznatijih srpskih pesnika. Pored književnosti, bavio se slikarstvom, novinarstvom i filmom. Često se za njegovu poeziju kaže da je čista poput dečjih misli i namera i da leči ljudsku zbunjenost, teskobu, nedoumice, i bolne trzajeve koji se javljaju posle velikih tuga. Njegovi stihovi prepuni su iskrenih razmišljanja i analiza, a često preovladavaju stihovi koji govore o pronalaženju smisla. Njegove pesme su jednostavne, čiste i lepe. Ovakav stil pisanja biće večno čitan i pogodan za sve generacije. Zbirka Tako zamišljam nebo daje čitaocima takav osećaj kao da ih sam pisac grli svojim rečima. Čitajući ovu zbirku, možda ponovo probudite to dete koje imate u sebi.

 

 

„MED I MLEKO” − RUPI KAUR

Ovo je put
preživljavanja kroz poeziju
ovo su slatke krvave suze
dvadesetjednogodišnje
moje srce
u vašim rukama
ovo je
povređivanje
ljubljenje
rastajanje
isceljenje

Ovo su stihovi koje je sama Rupi Kaur navela kao opis svoje knjige. Ona je kanadska pesnikinja koja je počela da se bavi poezijom 2009. godine kada je zapažena na društvenoj mreži Instagram. Knjiga Med i mleko je novijeg datuma i već jeste jako popularna među mladim ljudima, tako da je idealna za tinejdžersko doba. Autorka je ovu knjigu napisala prvenstveno za sebe kao antologiju pesama, bez pomisli da će postati toliko popularna i prodavati se u više od 10.000 primeraka.

 

 

„REĆI ĆU TI SVOJU TAJNU” − DESANKA MAKSIMOVIĆ

Jer važno je samo ono što je večno:
meseca i srca uzrok polazni;
i, ma koliko bilo protivurečno,
voleti treba što su prolazni
lepote časovi…

Desanka Maksimović bila je srpska pesnikinja, profesorka književnosti i akademik Srpske akademije nauka i umetnosti. Od svoje prve zbirke, pa do danas, ona jednostavno opčinjava čitaoce svojom poeizijom koja je puna neizgovorenih strepnji i nejasnih čežnji koje ona prenosi kroz stihove, koji su tako jednostavni, neposredni i razumljivi. Njene misli su tako mudro prenete u stihove koji imaju jednu dozu misaonosti, iskrenosti i otvorenosti prema svetu i prema čoveku. Ova zbirka pesama pogodna je za sve uzraste i njena je lepota što se u svakom dobu tumači drugačije.

 

 

„UTOPLJENJE DUŠE” − VLADISLAV PETKOVIĆ DIS

Vladislav Petković Dis bio je srpski pesnik i rodoljub. Njegova dela su uglavnom jako mračna, idealna za kišovite, jesenje dane. Zbirka pesama Utopljene duše je negatorska, bolećiva, plačna i crna. U njoj možemo primetiti bodlerovske motive, a često je prisutan i motiv umrle drage, koji nalazimo i u narodnoj lirskoj poeziji. Njegova poezija ide ka nečemu što je iracionalno. U njoj su glavni Disovi snovi i njegove tišine. Idealna je za umetnike i melanholike, koji svoju tugu vole da poistovete sa stihovima.

 

 

TEKST: JELENA TRAJKOVIĆ

Jelena Trajković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zaljubljenik je u muziku i poeziju, koju u slobodno vreme i sama stvara.