Napravite makaronse kod kuće

Napravite makaronse kod kuće

Uz pomoć dolenapisanog recepta naučite kako da napravite čuvenu poslasticu sami i dovedete francusku poslastičaru u svoju kuhinju! 

 


 

POTREBNI SASTOJCI

130 g mlevenih badema ili bademovog brašna

3 belanca od srednjih jaja, negde oko 115 g

80 g običnog šećera

200 g šećera u prahu

Prstohvat soli

Prehrambena boja

200 g bele čokolade

100 ml slatke pavlake

100 g krem sira

Par kapi limuna ili malo limunove korice

 

 

PRIPREMA

Za početak, nacrtati krugove na običnom papiru i postaviti ga ispod papira za pečenje. Zatim bademe blanširati, oguliti, osušiti i samleti ih što sitnije. Potom ih prosejati tako da se dobije 130 grama. Može se koristiti i bademovo brašno, ali je malo skuplja opcija.

 

 

Prosejati i 200 grama šećera u prahu. Potom odvojiti 3 belanca, dodati prstohvat soli i dobro umutiti. Nakon toga u tu smesu postepeno dodavati 80 grama običnog šećera, a zatim i 200 grama onog šećera u prahu koji smo prethodno prosejali.

 

 

Sve to dobro umutiti i dodati boju za kolače i nastaviti sa mešanjem. Nakon toga dodati prosejane bademe i mešati dok se ne sjedini, a smesa koja se dobije ne treba biti ni previše retka, ni previše gusta. Na papir na kome su nacrtani krugovi istisnuti smesu tako da se ti krugovi popune.

 

 

Nakon toga obavezno lupiti tepsijom dva do tri puta o radnu površinu. Na taj način će vazduh izaći, a krugovi neće pucati. Posle toga potrebno je ostaviti smesu na sobnoj temperaturi 3 sata, a zatim izvući papir za iscrtanim krugovima. Ako se ne lepe za prst kada se dodirnu, spremni su za pečenje!

 

 

Makaronse peći na 130 stepeni, 15 do 20 minuta.

 

 

Nakon što su pečeni i ohlađeni mogu se odvojiti od papira.

 

 

Za pripremu punjenja preliti 200 grama bele čokolade sa 100 mililitara slatke pavlake koja je ugrejana do vrenja. Dalje mešati dok se čokolada ne istopi. Kada se fil prohladi dodati 100 grama krem sira i malo ceđenog limuna, umutiti i ostaviti da se stegne, može čak ići i u frižider. Stegnutu smesu staviti u kuvarski špric. Na sredinu makaronsa istisnuti smesu i poklopiti ga drugim makaronsom.

 

 

 

 

I makaronsi su gotovi!

 

 

Mogu se držati i u frižideru, ali u dobro zatvorenoj kutiji, zbog vlage.

Prijatno!

 

 

TEKST: JELENA TRAJKOVIĆ

Jelena Trajković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zaljubljenik je u muziku i poeziju, koju u slobodno vreme i sama stvara.