Najveći svetski modni dizajneri

Najveći svetski modni dizajneri

Modna industrija je uvek izazivala veliku pažnju, a najzaslužniji za to su kreatori i dizajneri koji svojim impresivnim kolekcijama iz sezone u sezonu očaravaju zaljubljene ljude u modu i stil.

 


Bilo da se bave visokom modom ili kreiraju kolekcije za poznate brendove, modni dizajneri su uvek ti koji postavljaju  trendove, pomeraju granice i upuštaju se u rizike kako bi stvorili nešto neočekivano i svaki put oduševili svojim talentom i stvaralačkim umećem. Pored svega ovoga modni svet je vrlo surov, a ostati na samom vrhu dugi niz godina pravi je izazov.

 

 

 

Predstaljamo deset najuticajnijih modnih dizajnera koji su pretrpeli sva iskušenja i svojim radom ostavili neizbrisiv trag u istoriji mode i dizajna.  

 

 

 

ALEKSANDAR MEKVIN

Aleksandar Mekvin je izvršio samoubistvo 2010. godine, bio je veliki buntovnik i provokator svetske modne scene. Nakon što je u mladosti kreirao odela za Mihaila Gorbačova i princa Čarlsa, tokom devedesetih je osnovao svoj brend i od tada ređao samo uspehe. Njegova najpoznatija kreacija je bumster pantalone koje imaju toliko niski struk da u potpunosti otkrivaju donji deo leđa. Takođe, bio je poznat i po kontroverznim revijama koje nikoga nisu ostavljale ravnodušnim.

 

 

KELVIN KLAJN

Kelvin Klajn je slavni američki dizajner koji je bio poznat kako po kontroverznim reklamama za svoj brend, tako i po svojim čuvenim kolekcijama. Iako malo skuplja, njegova odeća bila je jednostavnog dizajna i vrlo udobna, zbog čega je dobio veliku popularnost i bio omiljen među tadašnjom mladom klijentelom.

 

 

 

KRISTIJAN DIOR

Kristijan Dior je dominirao modnom industrijom nakon Drugog svetskog rata. Njegove kreacije bile su vrlo damske i ženstvene, a najviše su ih činile elegantne haljine, ustručeni sakoi i suknje u pun krug, što je bio pravi zaokret u odnosu na mini suknje i modele sa naramenicama koji su dominirali pre toga. Pored toga, zaslužan je i za povratak ugleda francuskim dizajnerima koji su uživali pre izbijanja rata.

 

 

 

KOKO ŠANEL

Koko Šanel bila je prava ikona stila koja je vladala modnim tronom punih šest decenija. Njene kolekcije sačinjavali su jednostavni komadi koji su bili stilizovani na vrlo otmen i elegantan način. 1954. godine predstavila je čuveni šanel kostim i pantalone zvonastog kroja, čime je uvela pravu revoluciju u žensko odevanje. Ipak, ono po čemu je danas najviše poznata jeste njena mala crna haljina, kao i parfem Chanel No. 5 –  verovatno jedan od traženijih parfema svih vremena.

 

 

 

ĐORĐO ARMANI

Đorđo Armani njegov rad je prepoznatljiv po androgen pristup modi. On je ublažio i smekšao mušku modu tako što je komade namenjene muškoj populaciji kreirao od tkanina koje najčešće mislimo za žensku odeću. Damama je dao moć time što je za njih kreirao šik odela muževnog kroja. Nakon filma Američki žigolo u kome je Ričard Gir nosio upravo jedno odelo sa njegovim potpisom, Armani je skrenuo pažnju na sebe i dospeo u žižu javnosti. Nakon toga, osmislio je i parfem, liniju džinsa i sportske odeće, kao i raskošne haljine za svečane prilike.

 

 

 

ŽIVANŠI

Iber de Živanši rođen je u aristokratskoj porodici, a nakon završetka umetničke škole, dizajnirao je za nekoliko istaknutih pariskih modnih kuća, a 1952. godine osnovao svoju. Njegova prva kolekcija koja se sastojala od kaputa i balskih haljina izazvala je ogromnu pažnju i postigla veliki uspeh. Ipak, ono po čemu je ovaj dizajner najviše ostao upamćen jeste dugogodišnja saradnja sa glumicom Odri Hepbern koja je u većini filmova nosila upravo njegove neprevaziđene kreacije, uključujući i čuvenu malu crnu haljinu u filmu „Doručak kod Tifanija”.

 

 

 

KARL LAGERFELD

Karl Lagerfeld rođen u bogatoj nemačkoj porodici, sa četrnaest godina otišao u Pariz kako bi studirao istoriju i crtanje. Karijeru je počeo radeći kao asistent poznatom francuskom dizajneru Pjeru Balmanu. Tokom 1961. godine počinje sam karijeru, da bi tokom osamdesetih stekao ogromnu slavu i uspeh po kome se i danas pamti. Tokom svoje duge karijere, bio je kreativni direktor modnih kuća Fendi i Chanel, kao i svog brenda.

 

 

 

RALF LOREN

Ralf Loren je rođen u siromašnoj porodici. Nakon srednje škole danju je radio kao prodavac, dok bi uveče pohađao poslovni kurs, što mu se kasnije isplatilo. Kreirao je kostime za prvu filmsku adaptaciju romana „Veliki Getsbi” iz 1974. i kostime za Vudi Alenov film „Eni Hol”  iz 1977.

 

 

 

VERA VANG

Vera Vang je najpoznatija kreatorka venčanica, a njene kolekcije visoke mode omiljene su među holivudskom elitom. Radila je kao dizajner aksesoara za modnu kuću Ralf Loren i  konačno počela da kreira venčanice i otvorila sopstveni butik. Pažnju javnosti pridobila je nakon što je kreirala venčanicu za umetničku klizačicu Nensi Kerigan 1994. godine.

 

 

 

IV SEN LORAN

Iv Sen Loran je radio kao štićenik modne kuće Dior tokom pedesetihih, ali je nakon što je dobio otkaz tužio ovu kompaniju i pobedio na sudu. Od novca koji je tom prilikom dobio, počeo je da izrađuje vlastite kreacije koje su u potpunosti dočarale duh tog vremena. U domenu muške mode njegov zaštitni znak bile su rolke i crne kožne jakne, a damska moda u blejzere i smokinge, mada ne bi trebalo zaboraviti ni providne bluze, nesvakidašnje kombinezone. Bio prvi modni dizajner koji je odlikovan od strane Metropoliten muzeja umetnosti u Njujorku 1983. godine, uz njegove impresivne kolekcije i veliki uticaj koji je ostvario na modu dvadestog  veka.

 

 

 

TEKST: ANRIJANA MILENKOVIĆ

Andrijana Milenković je student prve godine Žurnalistike na  Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da posećuje pozorište, bioskop, filmske susrete, utakmice i ostale kulturne i sportske događaje  u njenom gradu, te je upućena u sve aktuelnosti  na polju kulture i sporta.1 thought on “Najveći svetski modni dizajneri”