Najveći evropski gradovi kroz istoriju

Najveći evropski gradovi kroz istoriju

Evropa je kontinent poznat po nestvarrno lepim gradovima sa dugim istorijama iza sebe. Ukoliko ste ljubitelj istorije, u nastavku teksta možete proširiti svoje znanje o nekima od najvećih evropskih gradova.


ISTANBUL

Ukoliko bi imali prava na samo jedan pogled u životu, uputite ga ka Istanbulu – Alphonse de Lamartine. Veliki rimski car Konstantin je 330.godine p.n.e. od Istanbula načinio prestonicu Istočnog rimskog carstva, koja se prostirala na sedam brda, a naziv je dobio po caru – Konstantinopolj. Grad je za vreme Osmanskog carstva preimenovan u Istanbul. Danas Istanbul predstavlja najveći turski grad i broji 15 miliona stanovnika. Kula Galata izgrađena je 1348.godine i sa nje se pruža pogled na grad u rasponu od 360°.

LONDON

Londonium, Ludenwic i Ludenburg bili su prethodni nazivi za ovaj grad. London predstavlja najveći grad u Ujedinjenom Kraljevstvu i u Evropi. Jedan od najpoznatijih znamenitosti Londona je Big Ben, međutim to ime se odnosi samo na sat, ne i na ceo toranj. Godine 1995. jato ptica je sletelo na kazaljku Big Bena i pomaklo sat pet minuta unazad. Tokom Drugog svetskog rata London je funkcionisao kao glavni grad šest zemalja, i to Francuske, Poljske, Holandije, Belgije, Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva.

PARIZ

Pariz je postao glavni grad Francuske 987.godine, a najpoznatiji vladar je bio Luj Veliki (XIV) poznatiji još kao Kralj Sunce. Ovaj grad je bio mesto gde je počela čuvena Francuska revolucija. Najpoznatija građevina od čelika je Ajfelova kula, francuskog inžinjera Gustava Ajfela, izgrađena za Svetsku izložbu u Parizu 1889.godine. Iako je grad, Pariz unutar sebe sadrži malo selo poznatije kao La Campagne à Paris, koje je puno pastelnih kućica, koje su nekada pripadale radničkoj klasi.

BERLIN

Za Berlin kažu da je grad koji nikad ne spava, drugi je po veličini posle Londona. Za vreme Hladnog rata u periodu od 1949. do 1990. godine, bio je podeljen zidom na Istočni i Zapadni Berlin, otuda i naziv za Berlinski zid.

MADRID

Za Madrid još kažu da je mali London s puno sunca. Palacio Real je najveća zapadnoevropska kraljevska palata, koja je zadivila i velikog Napoleona. Ovaj grad ima zadivljujući trg – Plaza de España koji sadrži dva nebodera i statuu najpoznatijeg španskog književnika Migela de Servantesa.

TEKST: PETRA STAMENKOVIĆ

Petra Stamenković je student komunikologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli glumu i novinrstvo, pored toga da čita, putuje i upoznaje nove ljude.