Najudobnije tkanine za spavanje

Najudobnije tkanine za spavanje

Pored kvalitetnog sna koji je glavni preduslov za normalno funkcionisanje čoveka tokom dana, takođe je od veoma velike važnosti to od kog materijala je naša odeća u kojoj spavamo.

 


 

Postoje različite jedinice za meru kvaliteta, a kada je reč o garderobi tu jedinicu predstavljaju prirodni materijali. Pidžame, majice i šorcevi za spavanje koji su izrađeni od prirodnih materijala jesu najkvalitetniji i najprijatniji izbor za udoban i kvalitetan san. Evo nekih od preporuka za udobniji i lepši san uz kvalitetnu tkaninu.

 

 

PAMUK − DEFINICIJA UDOBNOSTI I KVALITETA

Pamuk je prirodni materijal sa najširom primenom u svakodnevnom oblačenju, a to pokazuje i činjenica da nema onog ko ne poseduje bar jedan pamučni komad odeće. Prijatnost i kvalitet ovog materijala posebno dolaze do izražaja u izradi rublja, pa je samim tim pamučni veš sinonim za udobnost , kvalitet i dugotrajnost.

 

 

Šta je ono što pamučni veš izdavaja od ostalih i čini ga posebnim?

 

 

Pamuk je izuzetno lak i jednostavan za održavanje, prijatan je na dodir, prija koži, upija vlagu, a kao najvažnija stvar otporan je na skupljanje bakterija. Kada su u pitanju prirodni materijali tkanina koju nosimo, ponekad se oni mogu kombinovati i sa drugim materijalima poput sintetičkih , najčešće su to kombinacija pamuka i elastina, ali i drugi materijali koji pospešuju osobine određenih odevnih kombinacija. Kada je reč o određenim komadima veša najbolje je nositi isključivo samo čist pamuk, a najvažnije je da donji veš bude kvalitetan i da bude 100 odsto  izrađen od pamuka. Pamuk se najčešće preporučuje za donji veš iz razloga što je on najprijatniji i najzdraviji materijal za našu kožu.

 

 

SVILA − NAJNEŽNIJI KRALJEVSKI MATERIJAL

Svila kao materijal zainteresovala je mnogobrojne ljubitelje modne industrije i tekstila, a početak proizvodnje ovog nežnog i laganog materijala datira od 6000. do 3000. godine pre nove ere. Svila je kako je mnogima poznato došla iz Kine, a postepeno je našla put preko južne Azije pa sve do ostalih kontinenata. Danas svila važi za jedan od najprefinjenijih i najnežnijih prirodnih materijala.

 

 

Kada su u pitanju stvari za spavanje svila je poput pamuka takođe popularna u izradi donjeg veša. Razlika između svilenog i pamučnog donjeg veša jeste samo u dozi elegancije i stilizovanja, jer za razliku od pamuka svilene spavaćice za dame jesu odličan izbor kako bi se osećale lagodnije, udobnije i prijatnije. Takođe se od svile mogu izrađivati i kućni ogrtači, pidžame i razne majice za leto koje i te kako daju na eleganciji i lakoći ovog materijala koji je prijatan za naše telo.

 

 

Kako se dobija svila?

 

 

Prirodni materijali mogu biti biljnog i životinjskog porekla, pamuk je od prirodnog materijala s obzirom na to da se dobija od biljke, dok je svila kako su istraživanja pokazala nastala od insekata, i zapravo je reč o svilenoj bubi. Najpre, oko čaure ovog insekta formiraju se tanana svilenkasta vlakna, koja se kasnije skidaju i prerađuju i od toga nastaje sofisticirana svila koja predstavlja jedan od najnežnijih i najluksuznijih prirodnih materijala.

 

 

SATEN

Izgled svile i satena je dosta sličan, pa to može dosta otežati proces kupovine, ali su u suštini veoma različiti materijali. Obe tkanine poseduju karakterističan sjaj, a takođe su glatki na dodir. Međutim, saten je dobio ime po metodi tkanja, pa se zato u njegovoj proizvodnji mogu koristiti različite niti. Dakle, saten je najpopularniji materijal čistog pamuka, koji ima gustoću od 85 do130 niti.

 

 

Sinetički saten ili pomešan pored pamuka ima i poliestarsku građu. Mešavina vlakana omogućuje vam da ih koristite kao osnovu za odeću i posteljinu. Sintetički saten je izdržljiviji. Saten je relativno jeftin materijal, smatra se ekološkim i sigurnim sirovinama, jer ne izaziva alergije, iritaciju, ne gubi svojstva prilikom pranja. Svetli ispis koji se nanosi na tkaninu ne bledi i ne nestaje čak i nakon dužeg korišćenja. Za razliku od standardne tkanine , saten ima posebno tkanje, zbog korišćenja podužnog preklapanja niti na prednjoj strani. Kao rezultat toga tkanina ima glatku, svilenu prednju površinu. Ukoliko se u proizvodnji satena koristi visokospletni navoj, proizvod dobija prekrasan sjaj i specijalnu glatkoću. Saten je odličan za posteljinu zbog toga što prvo apsorbuje i dobro isparava vlagu, a takođe ima i nisku toplotnu provodljivost. Posteljina se može prati više puta i uvek ostaje ista, ona ne gubi svoj oblik niti boju.

 

 

VISKOZA − POLU-SINTETIČKI MATERIJAL

Pored popularnih pamučnih i svilenih pidžama i spavaćica mnogi biraju i komade odeće za spavanje koji su izrađeni od viskoze. Ukoliko ste imali prilike da nosite majcu ili pidžamu od viskoze verujemo da znate koliko je prijatna, ukoliko niste evo prilike da to sada uradite. Viskoza predstavlja polju-sintetički materijal, koji se dobija iz celuloze (kao i pamuk), ali se njemu dodaju određeni hemijski agensi, zbog kojih se ne može naći u istoj kategoriji kao ostali prirodni materijali. Međutim, svojim karakteristikama veoma podseća na njih, o čemu svedoči i podatak da se viskoza koristi za izradu stvari za spavanje i komada donjeg veša. Kao i svaki materijal i viskoza ima mnoge odlike prirodnih materijala, što je nju učinilo odličnom za izradu prijatnih stvari za spavanje , kao i komada intimnog rublja, poput potkošulja i majica.

 

 

Viskoza je izuzetno prijatan materijal, otporna je na bakterije, a kao najvažnije jeste to da ne izaziva alergijske reakcije, kao jedan sintetički materijal pogodna je i za veoma osetljivu kožu, viskoza ne sakuplja grinje, a propušta vazduh pa je samim tim veoma dobra za nošenje tokom letnjih vrućina. Kada govorimo o održavanju ovog materijala treba biti malo pažljiviji s obzirom na to da je viskoza osetljivija od drugih grubljih materijala. Kada perete komade odeće od viskoze ne uključujte nikako cetrifugu, a ukoliko je perete na ruke neka voda bude mlaka. Veoma je važno i da je ne peglate na visokoj temperaturi jer spada u zapaljive materijale.

 

 

SMERNICE KAKO DA PREPOZNATE KVALITETAN PRIRODNI MATERIJAL

 

Naveli smo vam neke prirodne materijale od kojih se donji veš kao i celokupna odeća za spavanje izrađuje pa nam ostaje samo još da damo smernice kako da lakše uočite kvalitet o kome mi govorimo.

 

  1. Kada su u pitanju prirodni materijali, tkanine izrađene od njih treba da budu prijatne na dodir , da ne izazivaju nikakvu reakciju kože i da stvaraju osećaj komfora i udobnosti.

 

2. Prirodni materijali se ne boje jarkim i intenzivnim bojama, kako se ne bi oštetile komponente koje se nalaze u njima.

 

3. Komadi odeće, stvari za spavanje ili veša intenzivnih boja obično nisu u potpunosti izrađeni od prirodnih materijala tj. dodaju im se neke određene hemijske supstance kako bi dobile jaku boju.

 

4. Jedna od najvažnijih stvari jeste da odeća od prirodnih materijala ne iritira vašu kožu, u njoj se ne znojite toliko, a takođe i kvalitetni komadi odeće neće ni nakon znojenja pokupiti neprijatne mirise.

 

5. Naš savet je da kada birate stvari, donji veš, birajte one koji su izrađeni od najfinijih i najkvalitetnijih prirodnih materijala , jer ćete tako sebi obezbediti zdravlje, kvalitet, komfor, udobnost, ali i prijatan osećaj vašem telu.

 

 

TEKST: EMILIJA STOJMENOVIĆ

Emilija Stojmenović je studentkinja Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu, a rodom je iz Vranja. U slobodno vreme voli da čita knjige, piše pesme i obožava prirodu.