Najtrofejniji srpski klub – Crvena zvezda

Najtrofejniji srpski klub – Crvena zvezda

Nema velike ljubavi bez velike radosti, ali i bez velike patnje. E, to vam je Crvena zvezda. Ima da se raduješ do neba, ali sekiracija ti ne gine. Ove čuvene reči velikog glumca Ljube Tadića, koristi svaki Zvezdaš kada želi da opiše Crvenu zvezdu.


RAĐANJE CRVENE ZVEZDE

Dok je Drugi svetski rat još uvek trajao, u oslobođenim delovima zemlje izvršena je celokupna reorganizacija sportskog života. U to vreme mnoga sportska društva su se gasila, a nastajala su nova. Jedno od novoosnovanih sportskih društava bila je i Crvena zvezda. Osnovana je 4. marta 1945. godine, a glavni osnivači bili su Zoran Žujanović i Slobodan Ćosić. Pored njih, među
osnivačima našli su se i Nebojša Popović, Svetozar Gligorić, Mira Petrović i Milovan Ćirić.

KAD JE ZVEZDA – NEKA BUDE CRVENA

Crvena zvezda dobila je naziv posle duge rasprave između tadašnjih potpredsednika Ćosića i Žujovića. Posle brojnih predloga poput Udarnik, Torpedo, Dinamo, Lokomotiva, Ćosić je odlučio da se sportsko društvo zove Zvezda. Žujović je na to spontano dodao: Odlično, samo, kad je Zvezda – neka bude crvena.

PRVE UTAKMICE I PRVE POBEDE

Prvu zvaničnu utakmicu Crvena zvezda odigrala je protiv Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a. Taj meč je dobila sa 3:2. Prvi večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana odigran je 5. januara 1947. godine. Na stadionu JNA, Zvezda je slavila rezultatom 4:3. Trostruki strelac za Zvezdu bio je Jovan Jezerkić, a jedan pogodak postigao je Predrag Đajić.

KUP EVROPSKIH ŠAMPIONA

Zvezdin najveći uspeh ostvaren je 1991. godine. Najpre je 29. maja u Bariju osvojila Kup evropskih šampiona. U finalu je pobedila Olimpik iz Marseja. U regularnom delu i nakon produžetaka nije bilo golova. Pobednik je odlučen nakon penala, gde je svih pet igrača beogradskog tima bilo precizno, dok je jedan igrač Olimpika bio neprecizan.

PRVAK SVETA

Iste godine, 8. decembra Crvena zvezda postaje i prvak sveta. U finalu je pobedila čileanski klub Kolo-Kolo rezultatom 3:0. Golove su postigli Vladimir Jugović u 19. i 59. minutu i Darko Pančev u 72. minutu.


VELIKA PODRŠKA DELIJA

Nekada stadion Crvena zvezda, a sada stadion Rajko Mitić, stadion je na kome igra ovaj fudbalski klub. Sadašnji naziv, stadion je dobio 21. decembra 2014. godine i to u čast prve Zvezdine zvezde, Rajka Mitića. Kapacitet stadiona je 51.755 gledalaca. Kada smo već kod gledalaca i navijača, Zvezda je klub sa najvećim brojem navijača u Srbiji, a njihov popularni naziv je Delije.

TEKST: ANĐELA PEJDO

Anđela Pejdo je iz Kraljeva i studira novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme prati sport, a želja joj je da postane sportski novinar.1 thought on “Najtrofejniji srpski klub – Crvena zvezda”