Najskuplja hrana na svetu

Najskuplja hrana na svetu

Da li ste spremni da za par zalogaja hrane date nekoliko stotina ili čak nekoliko hiljada evra? Da li hrana zaista može biti toliko ukusna? I koja je to toliko skupa hrana? Danas smo tu da vam rešimo ovu misteriju! U nastavku teksta pročitajte o 5 najskupljih jela na svetu.

 


SIR OD LOSA

Možda zvuči čudno, nemoguće ili neukusno, ali ova veoma retka vrsta sira je dosta tražena u svetu. Veoma je skup i proizvodi se samo na jednoj farmi u Švedskoj. S obzirom da se dnevno može dobiti samo 5 litara mleka losa, farma može proizvesti najviše 300kg sira godišnje. Kilogram ovog sira može dostići cenu i do 1074$ po kilogramu.

 

 

 

BELI TARTUFI

Kao što verovatno već znate, sami tartufi su jako skupi. Međutim, beli tartufi su posebna vrsta koja potiče iz Italije i Hrvatske i potrebni su im posebni uslovi uzgajanja. Jako su traženi u svetu zbog svog specifičnog ukusa i arome, a njihova cena je oko 2100$ po kilogramu.

 

 

 SUPA OD LASTINOG GNEZDA

Da, dobro ste pročitali – supa od lastinog gnezda. Za ovaj neobični kineski specijalitet koriste se prava lastina gnezda. Ona se na određeni način pripremaju kako bi se od njih napravila supa zanimljivog ukusa. Veoma su skupe iz jednostavnog razloga. Lastina gnezda je jako teško prikupiti. To je  posao koji iziskuje penjanje po stenama i liticama, što je veoma rizično. Kilogram ove supe može koštati oko 3000$.

 

 

 

 IBERIJSKA ŠUNKA

Ko bi rekao da šunka može biti toliko skupa? Poznata i kao pata negra, ova veoma poznata i preukusna šunka dobija se od iberijske svinje. Ona se se gaji u posebnim uslovima. Svinje se tokom cele godine hrane isključivo žirom, a od njih se pravi šunka jarkocrvene boje i punog ukusa. Ova šunka može dostići cenu i do 4100$.

 

 

 

KAVIJAR BELE ALBINO RIBE

Ovo je možda i najskuplja hrana koja trenutno postoji u svetu. Ova vrsta kavijara dobija se samo od jedne vrste ribe, tzv. albino jesetre, koja proizvodi ovaj specifično obojeni kavijar. Ribe od kojih se proizvodi su gotovo u istrebljenju, upravo zbog velike potražnje ovog delikatesa. Kilogram ovog kavijara dostiže cenu od 300 000$!

 

 

Nadamo se da ste uživali i saznali nešto novo iz ovog teksta. Hrana svakako može biti jako ukusna iako nije skupa:)

 

 

TEKST: NIKOLETA JOVIČIĆ

Nikoleta Jovičić je student jezika, zaljubljenik u poeziju, muziku i umetnost generalno. Voli da piše, uživa u prirodi i putovanjima, a večita inspiracija joj je ljubav.