Najbolji praznični filmovi

Najbolji praznični filmovi

Praznici su iza ugla, te je vreme za filmove koji će vas postaviti u odgovarajuće raspoloženje i učiniti da se iznova radujete Božiću i magiji toga dana. Donosimo vam pet prazničnih filmova koji, pored toga što veličaju značaj porodice, prijateljstva i ljubavi, stvaraju osećaj, makar na kratko, da se sve želje mogu ostvariti, ukoliko se dovoljno veruje.


NAJINSPIRATIVNIJI FILM SVIH VREMENA

It’s a Wonderful Life (Divan život)– najveći božični klasik starog Holivuda, koji je režirao legendarni Frenk Kapra 1947. Godine. Zasnovan je na kratkoj priči pod nazivom The Greatest Gift. Glavne uloge tumače Džejms Stjuart I Dona Rid, a radnja filma prati Džorža Bejlija (Stjuart), koji se, na Badnje veče, odlučuje na samoubistvo. U pomoć mu dolazi anđeo, koji mu pokazuje kako bi život izgledao da on nikada nije postojao. Imajući u vidu da je 2007. Godine Divan život proglašen najinspirativnijim filmom svih vremena, nema potrebe sumnjati u njegov srećan kraj.

FILM SA NAJVIŠE ADAPTACIJA

Little Women (Male žene)- jedan od filmova sa najviše adaptacija, počevši od 1917, preko 1918, 1933, 1947, 1994. I 2019, inspirisan je novelom istog imena književnice Luize Mej Alkot. Priča se fokusira na život jedne porodice, a naročito četiri sestre, koje nakon građanskog rata, pokušavaju da pronađu svoje mesto u svetu. Budući da su različitih karaktera I želja, možemo pratiti kako se bore za ljubav, prijateljstvo, ali i priznanje za ono što svojim radom mogu da ostvare.

NAJBOLJI AKCIONI FILM

Die Hard (Umri muški)- iako možda ne biste očekivali da se među prazničnim filmovima nađe I akcioni, ovaj klasik iz 1988. godine nesumnjivo zaslužuje svoje mesto. Brus Vilis, Alan Rikman, Boni Bedelija I Redžinald Veldžonson, ostvaruju jednu od najupečatljivijih uloga u svojoj karijeri, a radnja filma odvija se oko detektiva Džona Meklejna (Vilis), koji u vreme posete svojoj ženi, svedoči teorističkom napadu na neboder u Los Anđelesu. Jedan od najboljih akcionih fimova svih vremena, čiji se rasplet odigrava baš pred najlepši praznik godine.

PORODIČNI FILM

Blizzard (Mećava)- je dečiji porodični film iz 2003. godine, koji će vas jednako osvojiti na prvo kao I na deseto gledanje. Uloge tumače Zoi Vorner,Brenda Bletin, Britani Bristou, Kristofer Plamer I Kevin Polak. Film govori o rastanku, sklapanju novih prijateljstava, o pravim vrednostima, porodici I ljubavi prema klizanju. Da li je moguće ostvariti svoj san čak I kada za to nema sredstava? Uz pomoć irvasa I Deda Mraza, ništa nije nemoguće!

BOŽIĆNI FILM

Love Actually (U stvari ljubav)- jedan od najboljih božoćnih filmova svih vremena, kroz mnoštvo različitih priča, prikazuje ljubav u svim svojim oblicima, kao I različite emocije koje mogu da se jave u doba praznika. Na magičnim lokacijama Londona, u ovom filmu imamo priliku da vidimo izvanrednu grupu glumaca, među kojima su Hju Grant, Kolin Fert, Ema Tompson, Lijam Nison, Alan Rikman, Kjara Najtli I mnogi drugi. Film je 2003.godine režirao Ričard Kertis, a dobio je I svoj nastavak 2017. godine. Ukoliko želite da se odlučite za jedan film sa ove liste, preporučujemo da to bude upravo Love Actually, jer je garantovano da ćete se poistovetiti sa bar jednom od prikazanih priča.

Srećni praznici!

TEKST: MARIJA JOKA

Marija Joka rođena je 1999. godine u Valjevu. Pohađa master studije komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U slobodno vreme uživa u filmovima, kuvanju, prirodi i fizičkoj aktivnosti