Na koji način možemo pripremiti tikvice?

Na koji način možemo pripremiti tikvice?


Tikvice su veoma zdrave. Pune su vitamina B i C, dobre su za srce, snižavaju krvi pritisak i pomažu pri mršavljenu. Pored klasičnog pohovanja tikvica, postoji još mnogo načina na koji ih možete pripremiti.


Evo jednog recepta koji se lako priprema i ne zahteva mnogo vremena.

POTREBNI SASTOJCI

Tikvica

Ulje

Pirinač

Šargarepa

Peršun

So

Aleva paprika

Biber

PRIPREMA

Tikvici je najpre potrebno odseći krajeve i oljuštiti je. Zatim izvaditi unutrašnjost tikvice. U zagrejano ulje na tiganju sipati pirinač, šargarepu (izrendanu ili sitno iseckanu) i peršun. Nakon toga dodati začine po izboru. To može biti so, aleva paprika, biber. Ne smemo zaboraviti da dodamo pola šoljice vode u tiganj, da nam ne bi zagorelo. Kada se sve proprži, nakon, otprilike, dvadeset minuta, gotovu smesu dodati tikvici koja je prethodno pripremljena. Nakon toga ovo ide u rernu da se zapeče. Kroz pola sata pečenja tikvice su spremne!

RECEPT ZA SVAČIJI UKUS

U pitanju je obrok pun vitamina, dijetalan i bez mesa. Što se gramaže tiče, sve zavisi od toga koliko tikvica spremamo i koje su veličine. U recept možemo dodati sve što želimo i isto tako izbaciti sve što nam se ne sviđa. Recept je takav da ga možemo prilagoditi našem ukusu bez posledica, čak i za ljude koji nisu vešti u kuhinji.

Uglavnom pripremamo tikvice kao slano jelo. Međutim, tikvice mogu biti i lepa poslastica.

SASTOJCI

Kore za pitu

Tikvice

Šećer

Šećer u prahu

Cimet

Ulje

PRIPREMA

Tikvicu oljuštiti, izrendati i ostaviti na sobnoj temperaturi četrdeset pet minuta. Nakon toga, tikvicu iscediti i dodati šećer i cimet. Jednu koru premazati uljem, a sledeću smesom sa tikvicama, i tako do zadnje kore. Na zadnju koru staviti samo ulje i možemo preliti jajetom. U zagrejanu rernu na dvesta stepeni staviti pitu. Kada se ispeče posuti šećer u prahu.

Ovi recepti su izuzetno laki. Brzo se spremaju, a sve sastojke već imamo u svom domu.

Prijatno!

TEKST: KRISTINA MITROVIĆ

Kristina Mitrović studira novinarstvo i izabrala je baš ovu profesiju zato što zahteva kreativnost i znanje. Znanje je najveća moć koju niko ne može da vam oduzme i zato ona teži da zna što više o svemu. Od astrologije do politike, sve je zanima, a novinarstvo joj je omogucilo da ne mora da bira. San joj je da bude  fotoreporter i da putuje širom sveta u potrazi za zanimljivim kulturama i sikama.