Muzikoterapija – note koje leče dušu

Muzikoterapija – note koje leče dušu

Muzikoterapija predstavlja tehniku i metode u kojima muzika ili zvuk služe kao osnovno sredstvo komunikacije. Upotrebljava se u preventivne, dijagnostičke i terapijske svrhe, kao i za stimulaciju psihofizičkog i duhovnog razvoja. Postoje dve oblasti muzikoterapije: aktivna i receptivna.

 


RAZLIKA IZMEĐU AKTIVNE I RECEPTIVNE

Aktivna podrazumeva da terapeut i korisnik pomoću glasa ili instrumenta postiže komunikaciju i primenjuje se kad je verbalni vid komunikacije otežan ili onemogućen. Receptivna je ona kada korisnik sluša odabranu muziku i gde se pomoću muzičkog izbora postiže željeni psihološki terapijski efekat.

 

 

 

LEČENJE

Sa korisnikom se obavlja muzikoterapijski intervju kako bi se utvrdio njegov problem i bira najefikasnija tehnika tokom seansi sa jasno utvrđenim instrumentima. Lečenje može biti pogodno za sve psihijatrijske poremećaje kod dece i odraslih, individualno ili u grupi.

 

 

 

MUZIČKI ELEMENTI

Muzika u kojoj uživamo, sama po sebi prija i zdravim i bolesnim, ali se ne može nazvati terapijom. Muzika aktivira telo, zadovoljava potrebu čoveka za lepim, prijatnim doživljajem, stimuliše duh, slušanjem, učešćem ili stvaranjem zvuka. Muzički elementi koji utiču na zadovoljstvo, smanjenje napetosti i opuštanje su: harmonija, melodija i ritam.

 

 

 

KAKO I KOJU MUZIKU KONZUMIRATI?

Muzika mora da se konzumira najmanje dva puta dnevno sedam do 12 dana, kako bi se postigli trajni rezultati.
Johan Sebastijan Bah je dobar za terapiju visokog krvnog pritiska, Đuzepe Verdi u lečenju migrene, Antonio Vivaldi kod depresije, Mocart za lečenje erektilne disfunkcije, Antonjin Dvoržak za hipotenziju, Mihail Glinka kod dijabetesa, Johanes Brams kod astme, Čajkovski kod bolesti srca i krvnih sudova.

 

 

 

RECEPT ZA DUŠU I TELO

Platon je rekao da muzika daje dušu univerzumu, krila umu, let mašti, šarm i radost životu.
Slušajte svoje srce, kako biste mogli da lečite tuđe, ako bude potrebno. Muzika je najbolji recept za dušu i telo, jezikom bez reči, stiže do dubokog mesta koje povezuje sva ljudska bića, bez obzira na poremećaje ili ljude koje leči.

 

 

TEKST: KATARINA MATIĆ

Katarina Matić svoje formalno obrazovanje završava diplomom strukovnog farmaceuta. Voli da pomaže ljudima da zaštite i unaprede najveće nematerijalno bogatstvo na svetu – svoje zdravlje. Na taj način doprinosi da njena zajednica i svet budu lepše i bolje mesto za život. Trudi se da neguje ljubav prema čitanju i pisanju, kako bi što više ljudi saznalo za lekovitost i magičnost pisane reči, pa se na osnovu toga više družilo sa knjigom u ruci, a samim tim, lepo usmeno i pismeno izražavalo, negujući i čuvajući književni bonton, a što je još važnije, upoznajući druge ljude i njihove priče smeštene među koricama, bolje razumeju sebe. Volontira u Biblioteci šabačkoj na Odeljenju za odrasle, uređujući Kutak za biblioterapiju. Zaposlena je u poljoprivrednoj apoteci.