Muzeji u Srbiji koje treba posetiti

Muzeji u Srbiji koje treba posetiti

Muzeji su mesta koja svojim postojanjem čuvaju kulturno i naučno blago jedne zajednice. Prva asocijacija na muzej ipak u neku ruku asocira na nešto arhaično i zastarelo. Međutim, muzeji danas nude najrazličitiji sadržaj koji obuhvata istoriju jedne zajednice. U samoj prestonici Srbije postoje umetnički, kulturno-istorijski, memorijalni, tehnički i prirodno-istorijski muzeji, čije interesantne postavke privlače najrazličitiju publiku. U nastavku teksta izdvajamo naše predloge muzeja sa teritorije Srbije koji su vredni posete.


PRVI MUZEJ U SRBIJI

Prve muzejske građevine nastaju osnivanjem Narodnog muzeja u Beogradu. Narodni muzej je i najstariji muzej u Srbiji, smešten u samom centru srpske prestonice. Nastankom Narodnog muzeja, na insistiranje tadašnjeg ministra prosvete – Jovana Sterije Popovića, započinje i prva ideja o očuvanju i ilustraciji istorije srpskog naroda po prvi put. Rekonstrukcija zgrade Narodnog muzeja trajala je više od jedne decenije i završena je 2018. godine – kada je ponovo otvorila vrata svojim posetiocima.

MUZEJ JUGOSLAVIJE

Nekadašnja rezidencija jugoslovenskog predsednika, poznata pod nazivom Kuća cveća, nakon njegove smrti pretvorena je u muzej u kom se između ostalog nalazi i njegov grob, koji svake godine posećuje na hiljade poštovalaca njegovog lika i dela. Ovde su izložene i čuvene štafete koje su pioniri, omladina i razna udruženja, uručivali predsedniku na Dan mladosti – 25. maja.

GRADSKI MUZEJ SOMBOR

Ova muzejska građevina smeštena je u samom centru Sombora, na severu Srbije. Posebno je zanimljiv zbog očuvanja predmeta starčevačke kulture neolita, u kojem se čuvaju najstariji artefakti pronađeni u Srbiji.

MUZEJ NA OTVORENOM

Muzej na otvorenom, Staro selo, sastoji se od autentičnih građevina napravljenih u 19. i početkom 20. veka. Smešten je u selu Sirogojno, a ceo ambijent čine tradicionalne kuće, brvnare i kolibe. Ovaj muzej na otvorenom verno predstavlja srpsku tradiciju i jednu epohu.

UMETNOST I KULTURA AFRIKE

Muzej afričke umetnosti smešten je u beogradskom naselju Senjak. Predstavlja prvi i jedini muzej u jugoistočnoj Evropi posvećen isključivo umetnosti i kulturama Afrike. Ovaj muzej svake godine organizuje Afro festival, kada posetioci imaju priliku da se kroz različita predavanja, izložbe i filmske sadržaje bliže upoznaju sa kulturom Afrike. Ulaz u muzej afričke umetnosti je u potpunosti besplatan za studente.

MUZEJ NIKOLE TESLE

Muzej posvećen najznačajnijem srpskom naučniku i inovatoru svetskih razmera u oblasti nauke, elektrotehnike i mašinstva. Ova građevina ima stalnu postavku, koja se sastoji iz dva dela. Jedan deo je posvećen životu i radu čuvenom Nikoli Tesli, a drugi predstavlja razvoj nauke o elektricitetu i magnetizmu. Posetioci muzeja imaju priliku da se na interesantan način upoznaju sa autentičnom dokumentacijom i radnim modelima Teslinih izuma.

MUZEJ AUTOMOBILA

Beogradski muzej smešten u jednoj od najlepših ulica u Beogradu, u ulici Majke Jevrosime. Smešten je u obnovljenoj zgradi prve javne garaže na Balkanu. U muzeju je smešteno oko stotinak automobila, od putničkih vozila, preko luksuznih, pa sve do trkačkih automobila. Pojedini automobili, poput nemačkih ratnih džipova, iznajmljuju se iz muzeja namenski, za potrebe snimanja filmova.

NOĆ MUZEJA

Od 2005. godine, u Beogradu se organizuje kulturna manifestacija pod imenom Noć muzeja. U tom periodu je ulaz beogradskih muzeja u potpunosti otvoren za posetioce, a samo po ceni jedne karte. Ulaz je otvoren za veliki broj različitih kulturnih institucija, koje svake godine nude inspirativan sadržaj za posetioce najrazličitijih uzrasta.

TEKST: TAMARA VRANIĆ

Tamara Vranić ima 23 godine. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. U slobodno vreme uči španski jezik, uživa u čitanju kratkih priča, u putovanjima i druženju sa dragim ljudima. Interesuju je kultura i mediji, kao i pisanje, koje za nju predstavlja najlepši vid izražavanja misli i ideja.