Muzeji sveta

Muzeji sveta

Obilazak muzeja i galerija nezaobilazan je deo svakog putovanja i upoznavanja načina života nekog naroda. Bilo da je muzej istorijski, prirodnjački ili sadrži dela savremene umetnosti, podjednako je važan u građenju i održavanju kulture. Sledeći muzeji sveta izdvojili su se po svom sadržaju, ali pre svega po izgledu samih građevina.

 


 

POZORIŠTE-MUZEJ DALI

Građevina veoma neobičnog izgleda, sa kokošijim jajima na krovu, delo je umetnika Salvadora Dalija. Ovaj muzej nalazi se u njegovom rodnom gradu Figeresu i nastao je u zgradi nekadašnjeg pozorišta gde je Dali prvi put učestvovao u umetničkoj izložbi. Sam umetnik kao takav privlačio je pažnju svojom pojavom, ali ova zgrada i te kako  odskače od standarda i poistovećuje se sa Dalijevim delima. Eksterijer je podjednako zanimljiv i impresivan kao i enterijer. Pored slika, unutar muzeja možete videti njegove skulpture, trodimenzionalne kolaže i najrazličitije umetnine ovog ekscentričnog umetnika.

 

 

 

MUZEJ ORSE

Ovaj muzej svakako treba da se nađe na vašoj ,,listi” ukoliko ste planirali da posetite Pariz. Zgrada muzeja Orse nekada je bila železnička stanica a zatim je sedamdesetih godina XX veka postala muzej. Najznačajniji deo kolekcije čine impresionistička dela. Možete videti čuvene Moneove lokvanje, Van Gogov Autoportret i mnoga dela umetnika kao što su Dega, Mane, Tuluz-Lotrek, Sezan, Renoar… Bogatstvo ovog muzeja zaista je ogromno i posetilaca ima sve više i više. Rezervišite svoje karte na vreme i nemojte propustiti jedinstvenu priliku da prošetate, uživate u umetnosti i duhu jednog razdoblja.

 

 

 

MUZEJ GUGENHAJM

Impozantna kolekcija ovog muzeja raspoređena je po Njujorku, Veneciji, Bilbau i Berlinu. Upravo tako, muzej Gugenhajm sastoji se iz više zgrada širom sveta, a sve je počelo sa onom u Sjedinjenim Američkim Državama. Solomon R. Gugenhajm bio je sakupljač umetnosti i time se bavio sve do smrti. On je želeo da modernu umetnost učini dostupnom običnom narodu. Šezdesetih godina XX veka muzej je konačno otvoren, a sve do tad njegova kolekcija je rasla. Sama građevina veoma je zanimljivog izleda i zamišljena je kao “hram duhova”. Bela je i cilindrična, a njen vrh širi je od dna. U samoj galeriji koja se proteže u krug po ivicama objekta možete videti dela van Disburga, Rusoa, Manea, Van Goga, Kandinskog itd. Osnovana je i Gugenhajm Fondacija koja održava rad ostalih muzeja kao i matičnog.

 

 

 

MUZEJ CORPUS

Ovaj muzej nije nimalo sličan prethodno spomenutim i smatramo ga podjednako značajnim i edukativnim. Naime reč je o muzeju koji je u obliku ljudskog tela i nalazi se u Holandiji. U njega se ulazi kroz otvoren čir na nozi i obilazak završavate među neuronima u mozgu. Tokom čitavog putovanja po ljudskom telu vi slušate zvukove koje proizvode organi i učite sve o zdravoj ishrani i zdravlju generalno, a takođe imate jedinstvenu priliku da skačete po gumenom jeziku. Ovaj muzej pruža znanje na zabavan način i to smatramo veoma korisnim. Većina svetskih muzeja pored lepih i zabavnih eksponata nude i onu edukativnu stranu što je zapravo i svrha ovakvih objekata iz kojih ne možete izaći bez jedne informacije više,a takođe i osećaja ispunjenosti.

 

 

TEKST: JOVANA LOVRE

Jovana Lovre je studentkinja Komunikologije i odnosa sa javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Zaljubljenik je u fotografiju, muziku, duge šetnje i kvalitetne razgovore. U životu je pokreću mnoge stvari, ali ona najvažnija jeste sam život.