Mulen ruž – Istina o slici i kabareu

Mulen ruž – Istina o slici i kabareu

Prilikom pomišljanja na Pariz možete dobiti moštvo asocijacija. Od Ajfelovog tornja, do Luvra, preko Trijumfalne kapije, mnogo važnih znamenitosti krasi ovaj grad, a jedna od njih je upravo Mulen ruž.

 


U bukvalnom prevodu Mulen ruž označava crvenu vetrenjaču i sagrađen je davne 1889. godine. Pored svih važnih spomenika ovog grada, jedna od najpoznatijih krajeva Pariza je upravo Monmartr, boemski deo grada, gde se  i nalazi Mulen ruž. Ovu građevinu na njenom krovu krasi velika imitacija crvene vetrenjače.

 

 

 

 

UMETNIČKO NADAHNUĆE

Poznat po svojim grandioznim  nastupima, Mulen ruž je bio inspiracija ekranizacije čak šest filmova, a 2001. godine, možda i najpoznatijeg ekranizovanog ostvarenja u kojima su zvezde  Nikol Kidman i Evan Mekgregor. Ovaj film bio je nominovan čak za osam Oskara, a osvojio je dva. Filmsko ostvarenje sa fantastičnim muzičkim numerama, ekstravagantnim kostimom i zadivljujućom scenografijom, retko je koga ostavilo ravnodušnog. Mulen ruž je takođe i naslov romana Pjera la Mira. Ostaje pitanje: Da li je Mulen ruž toliko ekstravagantan uživo koliko je i na filmu i stranicama romana?

 

 

 

 

VESELI KABARE

Kroz svoje 133 godine postojanja, ovaj kabare ugostio je mnoge turiste sa fantastičnim i impozantnim izvođačima. Zanimljivo je da je fotografisanje ovog jedinstvenog umetničkog dela zabranjeno, ali je moguće zakazati večeru i gledanje ovog šoua uživo.

 

 

 

U Mulen ružu učestvuje veliki broj plesača, kao i pevača, a razvitkom Mulen ruža kroz njegovu istoriju, kabareu su prisustvovale i mnoge poznate ličnosti, kao što su Henri Tuluz Lotrek, koji je i slikao Monmartr i Mulen ruž. On je izradio i prvi reklamni poster, koji dan danas ostaje jedna od najpoznatijih predstava ovog kabarea. Od poznatih su u Mulen ružu takođe učestvovali i Edit Pjaf, koja je stigla na scenu Mulen ruža u proleće 1944 godine.

 

 

 

 

JEDINSTVENI DOŽIVLJAJ

Fantastični kostimi, uigrani plesači, muzika koja savršeno prati radnju, u pozamašnih 1000 metara kvadratnih glavne bine, možete prisustvovati ovom spektaklu sa još 799 ljudi. Pored ovolikog kapaciteta, postoji i Tolouse-Lautrec Lounge koji je 150 metara kvadratnih.

 

 

 

Opcije u izvedbama su različite, postoji predstava Mulen ruž danas i juče, Pirati, Cirkus, Mulen ruž od 1900 do… itd. Ali sudeći po slikama kostima, kao i slikama predstava koje su dostupne, ne možete pogrešiti prilikom izbora bilo kog od postojećih spektakala.

 

 

 

TEKST: NADA ANTIĆ

Nada Antić je student Fakulteta dramskih umetnosti, kao i Filološkog fakulteta, u Beogradu. Potpuno zaljubljena u umetnost i sve oblike stvaralaštva, teži ka tome da i na subjektivni i objektivni način isprati sva nova dešavanja u pogledu umetnosti. Opijena kreativnošću, ponekad teško određuje svoje prioritete, bacajući se s jednog projekta na drugi, ali od malena još zna da je u umetnosti spas!