Mostar – izvor prirodne ljepote i kulture

Mostar – izvor prirodne ljepote i kulture


Mostar je grad u Hercegovini i jedno od najznačajnijih kulturnih i turističkih sjedišta Bosne i Hercegovine. Prvi put se pominje u osmanskim spisima iz 15. vijeka. Smatra se da je osnovan polovinom 15. vijeka, za vrijeme vlasti hercega Stjepana Kosače. Samo ime potiče od naziva za čuvare mostova na Neretvi – mostarima.


GRAD SA VIŠESLOJNOM KULTURNOM BAŠTINOM

Blizina Mletačke republike tj. Dubrovnika, viševijekovna turska vladavina, te vladavina dinastije Kosača, od Mostara su načinili grad sa višeslojnom kulturnom baštinom i religijsko-etničkom strukturom. U ovom gradu, u prošlosti je živio gotovo jednak procenat Srba, Hrvata i Bošnjaka. Nakon posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini devedesetih godina, ta struktura je izmijenjena, pa je broj Srba smanjen. Međutim, oni i danas u značajnom broju naseljavaju ovaj grad.

MNOGOBROJNI VJERSKI OBJEKTI

Zbog svega ovoga, jedna od najljepših karakteristika ovog grada jesu mnogobrojni vjerski objekti svojstveni svakom narodu i njegovoj religiji. Tu su razne crkve, džamije, samostani, tekije, manastiri. Među njima se svojom ljepotom izdvajaju Koski Mehmed-pašina džamija, Franjevačka crkva i samostan sv. Petra i Pavla. Zatim, Saborna crkva Svete Trojice, tekija u Blagaju itd.


STARI MOST I NERETVA – SIMBOLI GRADA

Ipak, ne krasi samo vjerska arhitektura ovaj grad. Turske kuće, gradske kafane od bijelog kamena, stara čaršija sa zanatskim radnjama i na kraju, neprevaziđeni Stari most na Neretvi, od Mostara čine drevni grad veličanstvene ljepote. Stari most i Neretva zato čine simbole ovog grada i prvu asocijaciju ne samo na Mostar, već na cijelu Hercegovinu.

OKRUŽEN LJEPOTOM PRIRODE

Pored Neretve, Mostar se može pohvaliti još jednom rijekom kristalno čiste vode. Riječ je o Buni, čije vrelo, zajedno sa tekijom i kućom derviša, čini važno turističko mjesto u Mostaru. Osim toga, još jednu turističku atrakciju čine i vodopadi Kravice u blizini Mostara. Dakle, pored istorije i kulture, Mostar je i grad izuzetnih prirodnih ljepota.

UMJETNOST KOJA GA ČINI BESMRTNIM

Mostar je i grad umjetnosti. Velika imena iz svijeta književnosti i muzike potiču upravo iz ovog grada. Tako je Mostar rodni grad čuvenog Alekse Šantića, koji je kroz svoju poeziju učinio Mostar, njegovu ljepotu i različitosti, besmrtnim. Pored Šantića, u Mostaru su rođeni i Svetozar i Vladimir Ćorović, Osman Đikić, Pero Zubac, Hamza Humo, Marko Tomaš itd.

Muzici, tačnije, sevdalinki, najveći doprinos dao je Himzo Polovina, rođeni Mostarac. Danas mostarsku muzičku scenu čine Mostar Sevdah Reunion, muzičari okupljeni oko muzičkog centra Pavaroti, te grupa Zoster.

JEDAN OD NAJPOSJEĆENIJIH GRADOVA BOSNE I HERCEGOVINE

Mostar predstavlja, uz Sarajevo i Trebinje, najposjećaniji grad Bosne i Hercegovine. To i ne čudi, jer ovaj grad kulture, različitosti i prirodnih ljepota, zaista ima šta da ponudi turistima iz čitavog svijeta.

TEKST: BRANKA TODOROVIĆ

Branka Todorović rođena je 1998. godine u Doboju, u Bosni i Hercegovini. Studentkinja je master studija komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Njena glavna interesovanja su književnost, film i hispanska kultura. Objavljuje kritiku i eseje u književnoj periodici.