Moćni ajurvedski rituali za negu tela

Moćni ajurvedski rituali za negu tela

Ajurveda predstavlja tradicionalni medicinski sistem koji je nastao u Indiji. Zasnovan je na spisima koji svoji uporište nalaze u prirodnom, odnosno, holističkom pristupu kako fizičkom, tako i duhovnom zdravlju. Ajurvedska medicina jedna je od najstarijih na svetu, a pored Indije, u kojoj se i dalje koristi, svoju primenu počinje da dobija i širom sveta. U nastavku teksta fokusiraćemo se na neke od rituala namenjenih nezi fizičkog zdravlja, odnoso nezi lica i tela.


TRI TIPA KOŽE PO AJURVEDI

Vata– suva, svetla koža, hladnijih tonova. Ovaj tip kože podložan je mentalnom stresu, što koži daje umoran izgled.

 

Pitta– mekana, ružičasta koža, toplijih tonova. Sklona je aknama i osipima.

 

 Kapha– koža je deblja u odnosu na prethodna dva tipa i mekanija je na dodir. Masna je, pa osobe sa ovakvom kožom bore dobijaju kasnije u životu.

 

 

 

ZA SVAKI TIP KOŽE POSTOJI ODGOVARAJUĆI PRISTUP NEGE

Vata koža, zbog svoje suvoće, zahteva hidrataciju, kako spolja, tako i iznutra. Preporučeno je da se na kožu nanosi hidrirajuća krema ujutru i uveče, kao i obavezno uklanjanje šminke na kraju dana. Sok aloe vera odlična je preporuka za ovaj tip kože jer je savršen prirodni tretman koji će nahraniti i zaštititi kožu. Takođe je potreban dovoljan unos vode, redovan san, kao i masaža tela
uljima.

 

 

 

Pitta koža zahteva tretmane koji smiruju kožu, što znači da treba izbegavati grube i česte pilinge, kao i ljutu, začinjenu hranu, a umesto nje, ukljućiti slatko-gorke ukuse. Važno je štititi kožu od sunca, koje ovom tipu kože lako može izazvati osip ili alergiju.

 

 

 

Kapha koža zahteva izbagavanje masne i teške hrane. Najvažnija stvar u njenoj nezi je pravilno čišćenje ujutru i uveče. Kako je koža masna i čvrsta, pilinzi su dozvoljeni, ali ne treba preterivati sa njihovom upotrebom, već ih ograničiti na jedan ili dva puta tokom nedelje.

 

 

 

KAKVI JOŠ RITUALI U AJURVEDI POSTOJE?

 

 rani odlazak na spavanje i rano ustajanje

 izbegavati mešanje nekompatibilnih namirnica kao što su mleko i voće, mleko i meso, hladna

pića nakon obroka, puter i med

redovno piti čaj

redovno upražnjavati fizičku aktivnost

konzumirati povrće sa visokim procentom vode u sebi

konzumirati semenke i orašaste plodove

raditi vežbe disanja i meditirati

smanjiti unos šećera i soli

 izbegavati prekomerno izlaganje suncu

 

 

 

TEKST: MARIJA JOKA

Marija Joka rođena je 1999. godine u Valjevu. Pohađa master studije komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U slobodno vreme uživa u filmovima, kuvanju, prirodi i fizičkoj aktivnosti