Moć navike

Moć navike

Imamo moć vladati sobom, ali teško je ukrotiti se. Moć navike preuzima vođstvo nad postavljanjem naših životnih ciljeva, često nas sputava i izaziva nezadovoljstvo. Pojava nezadovoljstva znak je da je vreme za promene, da li bile kratkoročne ili dugoročne zavisi od istrajnosti i nege novih navika koje usvajamo.

 


 

Navike oblikuju našu dnevnu rutinu i određuju pravac kretanja našeg života. Iz definicije se zaključuje da su navike sklonosti ka nekoj aktivnosti, koje stičemo svakodnevnim ponavljanjem. Često želimo da se zauvek otarasimo nekih navika, ali koliko god put ka promeni jednostavno zvučao ili delovao, u najmanju ruku je to tako. U nastavku upoznaćemo vas sa načinima koji mogu pomoći u procesu stvaranja dobrih navika koje vode do ostvarivanja ciljeva i postizanja uspeha, kako da se oslobodite loših navika i izlečite sebe, kao i koliko je jutarnja rutina važna za energiju tokom celog dana.

 

 

RUTINE

Važno je da dan započnete stavrima koje vas ispunjavaju i daju energiju, time ćete se osloboditi stresa koji vam radni dan donosi. Lakše ćete završavati obaveze koje ste isplanirali i uz dobru organizaciju imaćete više vremena za sebe i ljude koji vam prijaju. Jutarnja rutina je važna i preporučujemo da dan unapred osmislite i omogućite sebi pola sata do sat vremena užitka sledećeg dana pred odlazak na posao, u školu ili na važan poslovni sastanak.

 

 

Priznajemo, nekad nemamo vremena ili naprosto više ne uživamo u istim stvarima kao ranije. Ponavljanje životnih situacija zna da umori i često se vodimo time da je život jedan i zašto bismo težili istim stvarima kada je lepota u različitom. Zato menjanje navika s vremena na vreme može pozitivno da utiče na naše psihičko i fizičko stanje, kao što smo naveli u prethodnom tekstu o emocijama.

 

 

Život je pokret koji nikad ne staje, sve se menja i sve na svetu je promenljivo: osećanja, misli i emocije, tu slobodno možemo ubrajati i navike. Pojaviće se želja za zdravim načinom života, pravilnom ishranom i jakim treningom, postavićemo cilj koji kada dostignemo dolazimo do toga da je vreme za uspostavljanje novog. Odgovore na pitanja: kako i na koji način treba formirati navike i šta će nam u samom procesu pomoći imaćete priliku da pročitate u nastavku.

 

 

FORMIRANJE NAVIKE

Od malena roditelji nam pomažu u formiranju zdravih radnih navika, usmeravaju nas i pronalaze načine da na što lakši način usvojimo i bez podsećanja sami uradimo to sledećeg dana. Učimo da vodimo računa o higijeni, da se osamostalimo, da steknemo pozitivan stav prema bilo kojoj vrsti radnog odnosa i da ništa ne ostavljamo za sutra ako već danas možemo da završimo dobar deo isplaniranih obaveza.

 

 

ČETIRI KORAKA DO FORMIRANJA NAVIKA

Postoji četiri koraka uz pomoć kojih na najbolji način možemo predstaviti proces formiranja navika, prvi je okidač ili pokretač. To može biti osećaj, intuicija, osoba, nezadovoljstvo i sve ono što nas tera na određenu akciju, odmah zatim dolazimo do želje: motivacije, nadahnuća koja se budi u nama kada želimo da popravimo svoje trenutno stanje. Zatim nastupa odgovor i reakcija na naš pokretač i na kraju sledi slatka nagrada odnosno zadovoljstvo i užitak u ostvarenom uspehu.

 

 

DIGITALNE NAVIKE

Kako bismo dodatno olakšali proces usvajanja navika, danas postoje aplikacije koje menjaju naše beleške i u funkciji su podsetnika. Služe kao odlični organizatori našeg vremena i omogućavaju da nam sve bude na jednom mestu. HabitBull je aplikacija koja vam pomaže u praćenju navika i postavljanju podsetnika tako da ostanete dosledni dostizanju cilja, Pedometar je tu da broji korake, a mi da obaramo sopstvene rekorde i postignemo više od deset hiljada koraka dnevno.

 

 

Pored ovih naveli bismo i aplikacije za organizaciju dnevnog unosa vode u organizam i Sidechef aplikaciju koja će vam omogućiti planiranje obroka i na osnovu najčešće korišćenih namirnica predlagati recepte po vašoj meri.

 

 

Okovi navika su previše mali da bi se osetili dok ne postanu previše teški da bismo mogli da ih skinemoVoren Bafet

 

 

TEKST: LARA RANČIĆ

Lara Rančić je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, uživa u pisanju i to je ono što je leči. Voli plavo, talase i more. Kada je sunca sve može! Voli da analizira umetničke slike i dugo gleda u njih, tu se kriju tajne velikih umova. San joj je da otvori svoj fotografski studio i napiše knjigu.