Milijarde za očuvanje planete − Ivon Šonard

Milijarde za očuvanje planete − Ivon Šonard

Ukoliko imamo bilo kakvu nadu za uspešnu planetu, a kamoli biznis, biće potrebno da svi uradimo ono što možemo sredstvima kojima raspolažemo. Ovo je ono što mi možemo da uradimo – rekao je u pismu 14. septembra ove godine osnivač i vlasnik brenda Patagonija, Ivon Šonard. U pismu je zvanično saopštio javnosti da donira svoju kompaniju od tri milijarde dolara za borbu protiv klimatskih promena. Njegov glavni cilj je očuvanje planete.


 

ZA PLANETU NAJBOLJI POTEZ

Ivon se sa svojom porodicom odrekao svih deonica i celokupnog profita kompanije. Usmerio ih je ka posebno organizovanoj neprofitnoj organizaciji. Ona će novac koristiti za borbu protiv klimatskih promena. Ova kompanija, prodajom planinarske, sportske odeće zaradi oko 100 miliona dolara godišnje. Više nego smelim potezom, Ivon je u svojoj 83. godini šokirao svet u kojem profit vredi više od života, gde pojedini imaju sve, a mase nemaju ništa.

 

 

 

Milijarderi imaju moć da reše mnoge goruće probleme čovečanstva. Ipak, većina njih zapravo najviše doprinosi njihovom stvaranju. Ivon se sa svojom uspešnom kompanijom oduvek borio da napravi promene u sistemu. Ovakva odluka pravi je šah-mat kapitalizmu i načinu na koji trošimo resurse.

 

 

 

ZEMLJA JE NAŠ JEDINI AKCIONAR

Zemlja je naš jedini akcionar – glasi naziv Ivonovog pisma na sajtu brenda Patagonija. Ovaj zanimljivi čovek, zaljubljenik u prirodu i planinar, pre 50 godina počeo je da izrađuje odeću za planinare i njima slične. Krenuo je kao zanatlija, pažljivo birajući materijale koji su kvalitetni i održivi. Imao je na umu da izgradi biznis koji neće biti štetan za planetu. Nije trebalo dugo da se kvalitet Patagonije prepozna i brend je postao vredan stotine miliona dolara.

 

 

 

Ivon kaže da nikada nije želeo da bude biznismen. Bilo je dovoljno da od zarade može da plati račune. Želeo je da njegova porodica i zaposleni mogu da žive, a sve ostalo uložio je u aktivizam. Patagonija finansira mnoge akcije koje se bore protiv klimatskih promena, a sada će 100 odsto deonica kompanije pripadati planeti.

 

 

 

EKSTREMNA ODLUKA ILI NE?

U vremenu kada smo navikli da imamo i želimo mnogo više nego što nam je potrebno, ovakva odluka, u svakom smislu, izgleda ekstremno. Da li možemo da zamislimo sebe da se odreknemo čitavog bogatstva radi dobrobiti zajednice? Često nam je teško da se odreknemo i najmanjih svakodnevnih pogodnosti koje, kada se pomnože na globalnom nivou, doprinose klimatskim katastrofama. Napor treba da ulažemo svi. To je poruka koju je Ivon poslao svetu ličnim primerom, pogotovo onima koji mogu imati najveći uticaj.

 

 

 

DOVOLJNO JE MNOGO MANJE NEGO ŠTO SMO SVESNI

Ovo je velika lekcija konzumerizmu. Patagonija već godinama pokušava da nauči svoje korisnike da im je dovoljno mnogo manje nego što zapravo misle. Njihova posvećenost vidi se i u programu pod nazivom Nosi Nošeno, kojim su obezbedili svojim kupcima da popravljaju njihovu staru odeću umesto što će kupiti novu.

 

 

Prošlo je 50 godina otkako smo pokrenuli naš eksperiment u odgovornom biznisu i ovo je samo početak – rekao je Ivon i dodao da: Uprkos svojoj veličini, Zemljini resursi nisu beskonačni i jasno je da smo premašili njene granice. Ali, ona je otporna. Možemo spasiti našu planetu ukoliko se tome posvetimo.

 

 

 

TEKST: JELENA VUJKOVIĆ

Jelena Vujković je završila studije Srbistike, nedavno magistrirala i sada se prepušta svim poslovima koji gaje ljubav prema jeziku, izražavanju i kreativnosti. Trudi se da bude društveno odgovorna, gaji veliku ljubav prema prirodi i poštuje život oko sebe.