Milena Marković i poezija „Deca“

Milena Marković i poezija „Deca“

Komisija izbora za NIN-ovu nagradu najboljeg romana 2021. godine donela je odluku da je 68. dobitnik ove nagrade profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu – Milena Marković, za svoju poemu, odnosno poeziju Deca.

 


 

SLIKA DETINJSTVA

Ova knjiga, satkana od celine koja se tek na samom kraju završava interpunkcijskim znakom, prikazuje nam objektivnu sliku detinjstva, disfunkcionalnosti, porodice, osećanja, majčinstva i trauma. Baš kroz ovo izbegavanje pauza vidimo da je Milena izbacila sve iz sebe u jednom dahu. Zbog toga, kroz brojne komentare, kako na društvenim mrežama i portalima, tako i uživo, možemo čuti neke od negativnih reakcija. Čini se kao da u brutalnim rečima i surovoj iskrenosti, koju Milena koristi da opiše stanje, čitaoci vide delo koje porede sa onim u dvadesetom veku, pa im se ne sviđa takozvana moderna književnost. Malo ko dozvoljava sebi da pogleda kompleksniji smisao ovih reči, eki pomalo nezainteresovano, neki iz straha da se ne uznemire. Svaka reč ovako ogoljeno napisana, bez ikakvih jezičkih i stilskih ulepšavanja, budi u nama strah, empatiju, uznemirenost, bol, sećanja, zadiranje u sebe, i dok od toga pomalo bežimo, lakše nam je da samo odbacimo ovakvo delo.

 

 

 

ŽIVOT NA DLANU

Mnoštvo analitičkih rečenica nalazi se u ovoj knjizi od sto šezdeset i tri stranice. Nalazeći se negde između naše i svetske književnosti, Milena se vešto prepušta čitaocima, gotovo opsesivno dajući im delove svog života na dlanu. Čini nam se kao da se iza takve grubosti, želje da svaka reči zvuči što hladnokrvnije, autorka vapi za nežnim.

 

 

Mama je rekla sine, moraš da znaš da ne mogu
svi da te vole to je bio veliki trenutak
ne samo da me ne vole svi
nego me niko ne voli to sam tada shvatila
dok sam ih gledala kako su svi kod kuće
a ja sam tu pored
mala i sama

 

Kroz rečenice ovog intimnog štiva, Milene iz uloge deteta, a zatim iz uloge majke, možemo je opisati kao –pesnikinju, dramsku spisateljicu, scenaristkinju, profesorku, majku, ženu koja je probudila u masi svest, pokazala hrabrost i intimnost, kao i dozvolila detetu u sebi da ispliva na površinu. Znalac prilika, tako bi je nazvao svako ko se divi njenom umetničkom radu i vešto prati njen postepni rast od ulaska u svet dece do postizanja vrhunca na kraju ove knjige.

 

Svaka tvoja reč je preduboko dušu mi dotakla

 

TEKST: NATAŠA TEODOSIĆ

Nataša Teodosić studira na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Novinar je, ljubitelj jezičkih nedoumica, i rada sa decom, kao i budući master logoped.