Mihajlo Pupin- život i delo

Poznato je da je Mihajlo Pupin bio srpski i američki naučnik i pronalazač, profesor i uspešan pisac, ali smo sigurni da mnoge zanimljive činjenice o njegovom životu niste znali.


PUTOVANJE U PRAG

Sa samo 18 godina, zahvaljujući stipendiji koju je primao iz Pančeva, Pupin se uputio na školovanje u Prag 1872.godine. Nažalost, putovanje nije baš lepo počelo, neko od putnika ukrao mu je pečenu gusku iz torbe koju mu je majka spakovala za ručak. Međutim, bilo je i pozitivnih strana putovanja, upoznao je američki bračni par od kojeg je prvi put čuo engleski jezik i priče o Novom svetu u kojem će kasnije izgraditi čitav život i karijeru.

PUPINOV POČETAK

Nakon dolaska u Ameriku, Pupinov život nije postao ni malo lakši. Danju je radio fizičke poslove, dok je noći provodio učeći jezike i odlazeći na večernje kurseve. U Ameriku je došao sa svega pet centi, koje je potrošio na pitu sa šljivama.

I da sam umesto pet centi doneo pet stotina dolara, moja sudbina u novoj, meni potpuno nepoznatoj zemlji, ne bi bila ništa drukčija. Mladi doseljenik, kao što sam tada bio ja i ne počinje ništa dok ne potroši sav novac koji je poneo sobom. Ja sam doneo pet centi i odmah sam ih potrošio na jedan komad pite od šljiva, što je u stvari bila nazovi pita. U njoj je bilo manje šljiva, a više koštica! A da sam doneo i pet stotina dolara, trebalo bi mi samo malo više vremena da ih utrošim, verovatno na slične stvari, a borba za opstanak koja me je očekivala ostala bi ista. Za mladog čoveka uopšte nije nesreća biti bez novaca, ako se odlučio da sam sebi krči put samostalnom životu, pod uslovom da u sebi ima dovoljno snage da savlada sve teškoće sa kojima će se sukobiti, napisao je u svom delu Od pašnjaka do naučenjaka.

UČESTVOVAO JE U OSNIVANJU NASE

Jedan od osnivača Nase bio je upravo Pupin. Učestvovao je u osnivanju Nacionalnog savetodavnog komiteta za aeronautiku 3. marta 1915. godine, što je kasnije postalo NASA.

DOBITNIK PULICEROVE NAGRADE

Pupin je prvi Srbin koji je dobio Pulicerovu nagradu. Dobio ju je za autobiografiju S pašnjaka do naučenjaka u kojoj je opisao svoje rodno mesto Idvor, svoj narod i majku.

UMETNOST

Mihajlo Pupin je oduvek bio ljubitelj umetnosti. Još u mladosti upoznao je slikara Uroša Predića koji će kasnije postati poznati slikar, sa kojim će ostati prijatelj do kraja života. Pošto u Srbiji nije bilo uslova za čuvanje važnih umetničkih dela, Pupin je kupovao slike, a zatim ih nosio u SAD, i na kraju vraćao u Srbiju kada su se stvorili uslovi za to.

Fotografija: PrintScreen/Dokumentarni film Mihajlo Pupin

TEKST: TEODORA JOVANOVIĆ

Teodora Jovanović je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Večiti optimista i sanjar, zaljubljenik u umetnost i psihologiju. Inspirišu je ljudi koji biraju da budu srećni