Mi smo stena u vremenu i vaseljeni

Mi smo stena u vremenu i vaseljeni

Da li ste ikada razmišljali o vremenu, zašto nas toliko ograničava i da li nas uopšte ograničava? Da li ste ikada želeli da zavirite u um Mileve Marić Ajnštajn ili u um jednog savremenog umetnika? Tokom cele 2022. godine imali smo priliku da posetimo izložbu Milutin: Vreme i vaseljena u Novom Sadu, a tokom 2023. godine možemo da uživamo u izložbi Mileva: Mi smo stena u Muzeju grada Novog Sada. Autor obe izložbe jeste dr Dušan Jovović koji je spojio nauku i neke naizgled jednostavne stvari, prikazao ih kroz digitalnu umetnost i u posetiocima probudio neka sasvim nova osećanja.


UMETNIK DUŠAN JOVOVIĆ

Pre nego što ukratko opišemo obe izložbe, upoznaćemo se sa životom i dosadašnjim radom samog umetnika. Naime, ime Dušana Jovovića veoma je značajno kada govorimo o savremenom načinu stvaranja umetničkih dela i nečemu što će definitivno izazvati osećanja kod publike. Zajedno sa svojim Artbeat timom pružio je ljudima priliku da uživaju u mnogobrojnim interaktivnim izložbama. Broj uspešno realizovanih projekata svakodnevno raste kao i inspiracija, želja za nečim što će ostati zapamćeno ne samo na domaćem podneblju, već i u celom svetu.

MAJSTOR SVOG ZANATA

On je završio slikarstvo i grafički dizajn, doktorirao je digitalnu umetnost i tehnologiju, i zasigurno je majstor svog zanata. Umetnika je najbolje upoznati kroz njegova dela, tako da mislimo da je pravo vreme da kažemo nešto o samim izložbama koje su nezaboravne.

MILUTIN: VREME I VASELJENA

Godina kada je Novi Sad postao Evropska prestonica kulture, otvorena je upravo ovom izložbom. Koliko je zapravo vreme važno, kako ga svakodnevno gubimo i kako se mi kao pojedinci gubimo u tom vremenu? Sve su to pitanja koja su otvorena zajedno sa ovom izložbom. Ova pitanja ostaće otvorena zauvek za sve one koji su imali priliku da dožive ono što su dr Dušan Jovović, autor vizuelno-umetničkog dela izložbe, i prof. dr Aleksandar Petrović, autor narativa, zajedno stvorili.

Priča o vremenu, trajanju, haosu, snovima i otvaranju koda Milutina Milankovića, utkala je u svakog posetioca nešto posebno. Ukoliko ste imali priliku da posetite ovo jedinstveno umetničko delo onda sigurno razumete o čemu pričamo. Ne brinite, ove godine imate priliku da uživate u još jednom delu ovog prestižnog umetnika.

MILEVA: MI SMO STENA

Hrabrost, kreativnost, posvećenost nauci i životu – Milevu Marić Ajnštajn krasile su upravo ove osobine. Koncept i sama scenografija ove izložbe veoma je posebna. Zapravo vam nećemo reći ništa o tome, proživite to. Mileva kao ličnost je veoma inspirativna. Njen značaj bio je pravo nadahnuće, a proizvod toga jeste ova postavka koju ćete imati prilike da posetite sve do kraja 2023. godine.

Spoj nauke i umetnosti na ovaj način verovatno je bio veliki izazov za umetnika. Međutim, želja da se ime ove veoma značajne ženske figure istakne nadjačala je svaku poteškoću na koju je umetnik, vrlo moguće, naišao. Ukoliko imate priliku, preporučujemo vam da posetite ovu izvanrednu izložbu koja će vam zasigurno ostati u mnogo lepom sećanju.

ISKORISTI VREME NA PRAVI NAČIN

Ono što većina nas često izgovara jeste: Ima vremena. To smo prihvatili kao izgovor za sve. Zapravo, vreme je nešto što ne koristimo na pravi način i olako ga shvatamo. Iskoristite ga sad! Da, baš sad, nemojte čekati poslednji trenutak da posetite neku od izložbi u vašem gradu. Kada posetite tu izložbu, obavezno dođite u Novi Sad i pružite sebi nezaboravna iskustva i, naravno, uspomene koje ćete nositi sa sobom zauvek.

TEKST: JOVANA LOVRE

Jovana Lovre je studentkinja Komunikologije i odnosa sa javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Zaljubljenik je u fotografiju, muziku, duge šetnje i kvalitetne razgovore. U životu je pokreću mnoge stvari, ali ona najvažnija jeste sam život.