Mesečarenje – magija meseca?

Mesečarenje –  magija meseca?

Mesecu su se odvajkada pripisivale razne magične moći. Jedna od njih je i ta da nas u snu može svojim magijom privlačiti. Pa se tako verovalo da mesečar hoda jer u snu ide ka mesecu. Kada je svet odustao od magije i krenuo putem nauke, urađena su istraživanja i statistike, i novo doba je stvorilo nove zablude.

 


 

MAGIJA MESECA

Dve najčešće zablude su da mesečara nikada ne smemo buditi i da se mesečar tokom hoda u snu ne može povrediti. Mesečar je u stanju da obavlja veoma složene radnje, od kojih je hod još najjednostavnija, ali svakako se može povrediti. Možete u pola noći zateći uredno obučenog mališana kako kreće u školu, ali to što se obukao ne znači da se neće udariti ili saplesti. Mesečara nije preporučljivo buditi jer će burno odreagovati i možda ćemo dobiti udarac po sred lica. Ali jasno da ćemo ga probuditi ukoliko ne uspemo da ga mirno vratimo u krevet. Svakako je najpoželjniji scenario u kome mesečara bez buđenja smestimo natrag u krevet.

 

 

USPAVANI UMETNIK

Nauka nije ponudila određen razlog za pojavu mesečarenja. Ali ustanovljeno je da se većinom javlja kod dece i prolazi tokom odrastanja, mada ne uvek. Kod Lija Hedvina nije prošlo. On je poznat kao uspavani umetnik. Hedvin tokom mesečarenja crta i to prilično dobro. Napravio je nekoliko izložbi, a neke njegove crteže Merilin Monro je otkupio muzej Merilin Monro. Međutim, Hedvin, kada je budan, nema ni interesovanja, a ni talenta za crtanje. Boravio je u više navrata na klinikama za proučavanje sna, ali nije pronađeno objašnjenje. Nekada u snu stvara više puta nedeljno, a nekada mesecima ne crta. Takođe, nije nađena nikakva veza između njegovih snova ili dnavnih aktivnosti i crtanja. Tako da možda ipak treba razmotriti magiju.

 

 

MESEČARENJE I FILM

Mesečarenje je filmskoj umetnosti ponudilo mnogo. Deca se zabavljaju gledajući likove iz crtaća kako idu preko krovova u snu, a misteriozna ubistva u krimićima su ponekada rezultat mesečarenja. Hičkok i Kusturica su se dosta uspešno poigravali motivom mesečarenja.

 

 

 

SUDSKA ODBRANA

Mesečarenje je u par navrata prihvaćeno i kao odbrana na sudu. Postoji nekoliko slučajeva u kojima su se ubice branile mesečarenjem. U nekim slučajevima, porota je prihvatila ovo objašnjenje i proglasila ih nevinima, u nekima i nije. U svakom slučaju,  sud je čuo naučna obrazloženja. Pravnici, forenzičari i naučnici i dan danas lome koplja oko toga da li je ovo legitimna odbrana ili smo izgovor koji ponekada prođe.

 

 

 

SAVET

Ustanovljeno je da manjak sna, jaka hrana za večeru i alkohol pospešuju mesečarenje. Zato pojedite jabuku, lezite na vreme i lepo sanjajte.

 

 

TEKST: NEVENA JOKIĆ

Nevena Jokić je defektolog i budući psihoterapeut. Zahvalna je na poznavanju mnogobrojnih ljudi čija je energija inspiriše. Slobodno vreme provodi u prirodi ili u gradu, na rolerima. Slika po platnu i zidovima, uz dobru muziku i dobar džin.