Merilin Monro – žena koja je pomerila granice

Merilin Monro – žena koja je pomerila granice

Danas ćemo pričati o jednoj ženi koja je pomerila granice mode, koja je bila pre svega dobra glumica, pevačica i model. O njoj se malo stvari zna, koliko god da je poznata u to vreme bila, ljudi su je više posmatrali samo zbog njenog fizičkog izgleda, ali niko nije mnogo toga znao o njenom životu i stvarima koje je prošla, koja je njeno pravo ime i kakvih je ljubavnih priča imala. Naizgled sve izgleda savršeno na filmu i na pozornici, ali kada se odigra scena i zavese se vrate, šta ostaje iza njih, da li je i tog trenutka sve tako savršeno ili ipak ne.

 


 

RANE GODINE I DETINJSTVO

Norma Džin Bejker, rođena je 1. juna 1926. godine u Los Anđelesu, njeno detinjstvo nije bilo ono o kome svako dete mašta. Ceo svoj život je živela sa hraniteljskim porodicama, selila se i uvek tražila sigurno utočište. U početku je živela sa svojom majkom, ali kada je ona doživela slom živaca, Norma Džin se uvek toga prisećala i to je bilo veoma bolno za nju, kao što bi bilo za svako dete. Kasnije ju je usvojila prijateljica njene majke Gejs. Ona je dobro brinula o njoj, ali kada  Gejs, udala i kada je morala da se preseli daleko, odlučila je da Merilin uda za Džejmsa Doertija. Tako da je Norma Džin sa svojih 16 godina postala nečija žena i od tog trenutka  dobila svoj dom i porodicu.

 

 

 

KARIJERA I LJUBAVNI ŽIVOT

Norma Džin je pomagala svojoj svekrvi i svekru, dok je muž služio u transportnoj mornarici tokom Drugog svetskog rata. Dok je radila  nije ni slutila da će joj se ubrzo ostvariti najveći san. Nju je primetio jedan fotograf koji je govorio kako nikada nije video takvo lice i ona je ubrzo potpisala ugovor sa agencijom za modele. To je bio tek početak njene velike karijere, međutim, kraj prvog braka je ubrzo usledio. Džejms je govorio kako je nju ponela slava i kako se promenila, pa kruže priče da je on nju ostavio. Godine 1946. je promenila ime, jer njeno nije bilo previše komercijalno. Tako  je Norma Džin ubrzo postala žena za koju svi znaju, čuvena Merilin Monro.

 

 

 

NEUSPELE LJUBAVI

Merilin nije imala sjajan ljubavni život,  ona  i Džo Dimađo su se venčali 1954. godine. Sve je to naizgled delovalo sjajno, ali u jednom trenutku se ispostavilo da je on bio veoma ljubomoran na sve ljude, pogotovo muškarce koji su je obožavali. Nije mogao to da podnese, zato je taj brak trajao samo 274 dana, jer je Merilin prijavila mentalno nasilje u braku. Nakon dva neuspešna braka, desio se i treći, posle samo godinu dana. Ona je upoznala Artura Milera i venčala se sa njim već 1956. godine. Ovaj brak se pokazao kao najuspešniji, oni su se voleli i želeli su da imaju svog naslednika. Merilin je ostala u drugom stanju, ali je nažalost zbog vanmaterične trudnoće, pobacila. Pošto se priča da je pre toga pobacila tri puta, verovatno je to uticalo na ovaj dobar, ali neuspešan brak. Artur Miler se zaljubio u drugu osobu i kada je to Merilin primetila, bila je zaista povređena, ali je kao žena koja drži do sebe, 1960. godine objavila da se razvodi od njega.

 

 

 

NAJPOZNATIJE ULOGE U FILMOVIMA

 

„Muškarci više vole plavuše”

„Princ i igračica”

„Majmunska posla”

„Kako se udati za milionera”

 

U filmu „Neki to vole vruće ” dobila je zlatni globus za najbolju glavnu glumicu.

 

 

 

TRAGIČNA SMRT

Ovo je jedna veoma opširna tema i postoje mnogo teorije zavere o njenoj smrti. Iako je bila psihički veoma nestabilna i iako se znalo da je par puta popila mnogo tableta. Bila je par dana u psihijatriji, postoje i teorije da je ubijena. Kažu da ju je njen lekar pronašao u kući mrtvu, predozirala se lekovima 4. avgusta 1962. godine, imala je svega 36 godina. Godinama se veruje u ovo priču, ali su isplivali i neki mnogo gori detalji. Iako je njeno telo bilo pored bočice sa lekovima, nigde nije postojala čaša vode, sa kojom je mogla da proguta sve te tablete i kažu da u njenom stomaku nije pronađen veliki broj tableta. Tako da je druga teorija, ona koja je mnogo gora, ali koja je možda i istinita. Merilin je imala aferu sa predsednikom Džonom F. Kenedijem, čak se govori da je u jednom trenutku govorila kako mrzi što mora o tome da ćuti. Možda je predstavljala pretnju i zato je tako brzo uklonjena sa Zemlje, ali to nije više bitno, jer se svakako jedan mlad život te 1962. godine ugasio.

 

 

TEKST: DUNJA MOMIROV

Dunja Momirov uvek nosi osmeh sa sobom i veliki je  ljubitelj knjiga i životinja. U životu joj je bitno samo jedno, da uvek bude dobar čovek.