Mentalna higijena kao nežnost prema sebi

Mentalna higijena kao nežnost prema sebi

„Ako naučite da budete malo divlji, vaši problemi će početi da nestaju.” − Ošo

 


 

Mentalna higijena bavi se kompletnom ličnošću čoveka. Njen zadatak je da obezbedi uslove za razvoj zdravih ličnosti i pripremi ih za sve životne situacije.

 

 

MENTALNO ZDRAVLJE

Svi smo prolazili ili prolazimo kroz težak period poslednjih godina. Mnogo spoljnih faktora uticalo je na naše mentalno zdravlje. Došlo je vreme da naučimo kako da se ne stidimo sebe, svojih padova, finansijske situacije, prijateljstva i ljubavi. Ne treba kriviti sebe za svoje izbore, jer su u tom momentu bili ogledalo nas samih. U redu je osetiti se loše, usamljeno, tužno ili izgubljeno, kao i sve u životu i to će već sledećeg dana proći, ali zdravlje se ne vraća lako. Zato treba shvatiti koliko je mentalna higijena važna i podići svest kod ljudi da budu nežni prema sebi.

 

 

BUDIMO SEBI NA PRVOM MESTU

Nije sebično kada odbijemo poziv za druženje i ispijanje kafe, nije sebično kada ne želimo otići na porodično okupljanje… Nismo sebični kad želimo da budemo sami u četiri zida sa svojim mislima. Šta god da nam se u životu desi, kog god budemo izgubili, nijedan gubitak nije bolniji od onog kada izgubimo sebe. Sebi smo najvažniji.

 

 

Treba izdvojiti slobodno vreme svakog dana za stvari koje nas ispunjavaju poput slušanja muzike, crtanja ili bilo kog hobija koji nas smiruje, to će pospešiti da se mi osetimo bolje. Kada nas preplave problemi postoje načini koji nam mogu pomoći da ih prebrodimo, neki od njih su: razgovor, pisanje, rad na sebi i fizička aktivnost.

 

 

RAZGOVOR SA OSOBOM OD POVERENJA

Potrebno je naći osobu u koju imamo poverenje. Nekoga pred kim smo nagi i svoji. Onu osobu u čijim smo očima lepi takvi kakvi jesmo, ona će nas razmeti do srži problema. Dešava se da nas neko naš ne razume baš najbolje ili nije adekvatna ličnost od koje možemo da zatražimo pomoć. U tom trenutku dolazi do okidača problem je u meni. Konstantno krivimo sebe umesto da zatražimo pomoć na drugom mestu.

 

 

PISANJE KAO LEK

Poznatno je da je najteže izgovoriti na glas šta nas sve vreme muči iznutra. Zato postoji način da svoje emocije napišemo na papiru, osvestimo ih i na samom kraju otpustimo.

 

 

FIZIČKA AKTIVNOST

Bavljenje bilo kojom fizičkom aktivnošću utiče na naše samopouzdanje. Rezultate koje postižemo vežbanjem kasnije se mogu odraziti na bolji agažman na poslu, pozitivno utiču na naše prijateljske i ljubavne odnose. Takođe jačamo svoju snagu i izdržljivost.

 

 

Na samom kraju uvek je najvažnije: Kada se umoriš nauči da se odmoriš, ne da odustaneš!

 

 

TEKST: LARA RANČIĆ

Lara Rančić je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, uživa u pisanju i to je ono što je leči. Voli plavo, talase i more. Kada je sunca sve može! Voli da analizira umetničke slike i dugo gleda u njih, tu se kriju tajne velikih umova. San joj je da otvori svoj fotografski studio i napiše knjigu.