Meditacija – kako se opustiti

Meditacija – kako se opustiti

„Meditacija vas neće odvesti na neki drugi svet, već će vam otkriti nove dimenzije sveta u kome već živite.“

                                                                                                                                                                            – Hsin Jun

 


ŠTA JE MEDITACIJA?

Pojam i svrha meditacije se može definisati na bezbroj načina. Najkraće rečeno, meditacija predstavlja opuštanje.
Upravo tu leži i njena svrha – trenutak opuštanja tela i misli, kao i otpuštanje negativnih osećanja.

 

 

 

KAKO POČETI SA MEDITACIJOM?

Sigurno ste već više puta čuli, videli ili pročitali da su vam potrebne mirišljave sveće, potpuna tišina, trebalo bi da preksrstite noge tako da vam je izrazito neudobno i ostale korake do uspešne meditacije. Zaboravite na sve to, jer sve što vam je potrebno za početak je par minuta dnevno. Koliko god zvučalo čudno i lako – jeste.

 

 

 

SAVRŠEN POČETAK

Odvojite za sebe u početku dva minuta. Namestite se udobno – možete sesti u krevet, ispružiti noge, prekrstiti noge, držati ruke na kolenima ili pored sebe ili koji god je vama prijatan položaj. To je savršen početak.

 

 

 

NA ŠTA FOKUSIRATI MISLI?

Često se naglašava da je dobro fokusirati se na udahe, izdahe i njihovo brojanje. To je zaista tako – budite koncentrisani na to kako dišete. Zamislite da svakim udahom skupljate pozitivnu energiju, čiste misli, smirenost i radost. Onda zamislite da je u svakom izdahu barem jedna negativna stvar. To može biti loš dan na poslu, privatni, ljubavni ili finansijski problemi, neispunjena želja – šta god za vas predstavlja stres. Ne razmišljate o konkretnim pozitivnim i negativnim stvarima, već se fokusirajte na pozitivni udah i negativni izdah. Iz tog razloga brojimo udahe i izdahe, kako misli ne bi odlutale do nervoznog šefa ili pokvarenog bojlera.

 

 

 

ŠTA SE DEŠAVA KAD MEDITACIJA POSTANE NAVIKA?

Nakon par dana ili nedelja, razumećete kako razdvojiti pozitivne i negativne misli. Navika stvorena iskustvom stvara misao, a misao pravi osećaj kako udišete sreću i izbacujete nervozu. To možete i sami videti u svakodnevnim aktivnostima – ako je često gužva na putu do posla i to vam stvara nervozu, vrlo verovatno ćete biti nervozni i danas, pre nego što krenete na posao. Sa druge strane, ako se uvek dobro provedete sa društvom u određenom klubu ili restoranu, sigurno ćete se svaki put unapred radovati skorijem druženju. Sada možemo zaključiti da je meditacija kontrola, to jest umeće fokusiranja misli na pozitivne stvari.

 

 

NAPREDNA MEDITACIJA

Kada savladate početna dva minuta tako da vas vaše misli slušaju, povećavajte vreme meditacije. Poklonite sebi tri, pet ili deset minuta i isprobajte tehniku skeniranja. U ovoj vežbi se fokusirate na određene delove tela – počnite od prstiju na nogama, penjite se ka kukovima i dođite skroz do čela. Cilj je osvestiti svaki deo tela i otkriti da li negde postoji određena napetost. Ova meditativna praksa je korisna u smanjenju napetosti i stresa, a takođe može otkloniti probleme sa spavanjem. Ne žurite u skeniranju svog tela, već pažljivo osvestite svaki osećaj koji imate tokom ove vežbe. Kada završite, vratite fokus na disanje još par sekundi i vratite se u sve što vas okružuje. Razmislite o zvukovima koje čujete, bojama koje vidite i podlozi koju osećate.

Fokusirajte se na svoje misli i svoja osećanja – jedino tako meditacija ima smisla. Ne postoji pogrešna praksa, jedino važno je to da se vi osećate dobro. Kao što smo rekli na početku, cilj je opustiti se i otpustiti svu nelagodu.

 

 

ZAHVALITE SE SEBI

Za sve pozitivno što uradite za sebe, bio to odlazak u spa centar, pozorište ili odlično odrađen zadatak na poslu, zahvalite se. To je veoma važna praksa koja ima za cilj samopoštovanje i osećaj zadovoljstva.
Isto je i sa meditacijom – nemojte zaboraviti da zahvalite sebi na odvojenom vremenu i unapređivanju svog JA.

Za kraj smo ostavili inspirativnu misao Klinta Istvuda, koju svaki čovek treba prihvatiti kao da je pisana baš njemu:

„Poštuj svoj trud i poštuj sam sebe. Samopoštovanje vodi do samodiscipline. Kada budeš oboje imao čvrsto u sebi, to je prava moć.”

 

 

TEKST: STAŠA STOŠIĆ

Staša Stošić je kreator pisanog sadržaja sa fokusom na marketing. Nakon dugogodišnjeg rada u restoranu, odlučila je da svoju ljubav prema pisanju stavi na prvo mesto i usavrši kroz razne edukacije poput Copy radionice, NLP treninga, SEO kursa i slično.