Mari Kondo sređivanje ormana za bolju 2023. godinu

Mari Kondo sređivanje ormana za bolju 2023. godinu

Japanska autorka, konsultantkinja za organizaciju, poznatija i kao Konmari. Objavila je četiri knjige o organizaciji. Najpoznatija jeste Magija sređivanja koja menja život, objavljena je u Sjedinjenim Državama i u jos 30 drugih zemalja. U Japanu je ova knjiga i bestseler. Njena ljubav prema organizaciji kako tvrdi rodila se u još detinjstvu, a da ovu ljubav može i da unovči prepoznala je kada je ima samo 19 godina. Tada kao student pokreće i svoj biznis o konsultaciji za organizaciju.


PRAVILO BROJ JEDAN

Metoda ove Japanke za sređivanje započinje od izbacivanja nepotrebnih stvari. Ovo pravilo ne potiče samo od nje, već i po feng šuji verovanju životni prostor, uključujući i naš garderober uvek mora biti sređen i uredan, bez stvari koje se ne koriste ili stoje ukoliko nam nekad zatrebaju. Razlog tome je nesmetano proticanje pozitivne energije kroz sređen prostor.

PRAVILO BROJ DVA

Sledeće pravilo jeste sortiranje odeće. Naime, ova organizatorka smatra da je potrebno sortirati odeću po gornjim i donjim delovima. Medjutim, po njenim recima odeću nije potrebno sortirati po godišnjim dobima ili po odeci za grad i kuću. Savetuje nas da odeću koju ne bismo nosili u javnosti ne nosimo ni u kuci. U potpunosti smo saglasni s njom, potrebno je osećati se lepo u svakom trenutku.

PRAVILO BROJ TRI

Pronađite vaše najbolje rešenje za sortiranje. Pored njenog saveta za sortiranje na gornje i donje delove, osmislite i vi vaš najefikasniji koncept organizacije. Da li će to biti po bojama? Po tome da li je odeća za posao, teretanu ili noćni izlazak? Na vama je da odlučite. Pored toga vodite računa o tome kako je slažete, time sprečavate gužvanje i oštećivanje tkanine.

PRAVILO BROJ ČETIRI

Odeću koju ne nosite odložite i poklonite nekome ko će je zaista nositi i uživati u njoj.


TEKST: ANĐELA STEVANOVIĆ

Anđela Stevanović je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Po prirodi je kreativna osoba i večiti  zaljubljenik u umetnost. U slobodno vreme voli da čita i piše, pored toga obožava fotografiju i uživa da upoznaje nove ljude.