Maline − saveznici zdravlja i lepote

Maline − saveznici zdravlja i lepote

Maline su popularne bobice bogate boje i slatkog, sočnog ukusa. Njihova vesela boja i ukusan ukus mogu učiniti svaki običan obrok posebnim. One su dobar izvor vitamina, minerala i antioksidanata. Maline mogu biti u boji od popularnih crvenih i crnih sorti do ljubičaste, žute ili zlatne. Svaka boja bobica ima jedinstven sastav vitamina, minerala i antioksidanata.

 


 

PREDNOSTI MALINE

Maline se mogu naći u četiri različite boje: crvenoj, crnoj, ljubičastoj i zlatnoj. Ekonomski su značajna kultura u većem delu severne Evrope, kao i u Sjedinjenim Državama i Kanadi, a smatra se da su evoluirale u istočnoj Aziji. Plodovi maline sadrže gvožđe, vitamin C i antioksidante i obično se jedu sveže, često sa kremom ili sladoledom, kao desertno voće. Džemovi i želei su, takođe, popularni, a voće se obično koristi kao punjenje za peciva i kao aroma za određene likere.

 

 

VRSTE MALINA

Postoje dve vrste malina, obe sa svojim specifičnim zahtevima za uzgoj:

 

1) letnje (florikane) maline – čine veće bujnije biljke koje rađaju od ranog leta

2) jesenje (primokane) maline − uglavnom su manje biljke koje se beru od kraja avgusta do oktobra. Rastu na malo drugačije načine, tako da im je potrebna i obuka i obrezivanje

Kombinacija obe vrste bobičastog voća bila bi idealan način da se maksimizira period berbe. Iako su grmovi maline prirodno skloni rastu u hladnijim klimatskim uslovima, biljke sada dolaze u mnogim varijantama koje su pogodne za niz zona sadnje.

 

 

 

KAKO ČUVATI MALINE?

Maline se ne mogu dugo čuvati, već treba uživati u njima odmah nakon branja. Mogu se držati u frižideru oko pet dana. Ne valja prati maline nakon branja, osim ako ih nećemo odmah pojesti. One će postati buđave i kašaste ako ih ne držimo suve u skladištu. Ako je potrebno da se operu, treba pustiti da se potpuno osuše na vazduhu pre skladištenja. Maline se mogu i zamrznuti.

 

 

 

MALINE I IMUNITET

Utvrđeno je da fitokemikalije u malini, posebno crne, utiču na imunološke procese povezane sa imunoterapijom. Ovo bi mogla biti važna karika za lečenje bolesti povezanih sa slabim imunološkim sistemom. Maline su supervoće koje omogućava telu da odbrani infekcije povezane sa slabim imunitetom. Drugi razlog zašto maline mogu biti odlične za imunitet je prisustvo vitamina C. Vitamin rastvorljiv u vodi može pomoći u jačanju imuniteta. Maline, takođe, sadrže beta karoten koji pomaže u jačanju imunološkog sistema.

 

 

ZNAČAJ MALINA ZA VARENJE

Listovi maline se veoma dugo koriste za pravilno varenje. Od listova voća pravili su se čajevi, koji su se koristili za varenje i druge srodne bolesti. Maline su takođe jedna od namirnica bogatih vlaknima. A, kao što znamo, veća količina vlakana u ishrani znači bolje varenje. Jedan od razloga zašto maline imaju veći sadržaj vlakana je njihova unutrašnja struktura – plod se sastoji od nekoliko pojedinačnih delova, od kojih svaki ima svoje seme koje okružuje centralno jezgro.

 

 

 

PREDNOST MALINA U SLUŽBI ZDRAVIJE KOSE

Maline poboljšavaju zdravlje kose. Maline su, takođe, bogate folatima. Folat pomaže u formiranju zdravih crvenih krvnih zrnaca koje prenose kiseonik do svake ćelije u telu. Ovo je važno i za folikule dlake, jer im je potreban adekvatan protok krvi i kiseonik za pravilan rast. Takođe, sadržaj magnezijuma i silicijuma u crvenim malinama poboljšava kvalitet kose. Veruje se da silicijum zgušnjava kosu u roku od nekoliko nedelja. To bi takođe moglo da podstakne brži rast kose.

 

 

 

Maline sadrže mnogo hranljivih materija u malom prostoru. One obezbeđuju kalijum, neophodan za funkciju srca i dokazano snižavaju krvni pritisak. Omega-tri masne kiseline u malinama mogu pomoći u prevenciji moždanog udara i srčanih bolesti. Takođe, sadrže mineral koji se zove mangan, a koji je neophodan za zdrave kosti i kožu i pomaže u regulisanju šećera u krvi. Zbog svih zdravstvenih beneficija koje maline nude, treba ih uključiti u ishranu kada god je to moguće.

 

 

TEKST: MARIJA VIDOJEVIĆ

Marija Vidojević je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da piše u slobodno vreme, a najviše je zanimaju sport i psihologija. Obožava muziku, poeziju i putovanja, a večita inspiracija joj je ljubav.