Mala biblioteka za velike ljude

Mala biblioteka za velike ljude

Ovo nije momenat u kojem vam objašnjavamo zašto je važno da čitate svojoj deci. Ovde nema govora o učenju, ranoj stimulaciji, pamćenju, bogaćenju vokabulara. Izabrali smo za vas literature, koje će vašoj porodici sasvim sigurno obogatiti život. Kakva dela vaša biblioteka sadrži?

 


MALA BIBLIOTEKA ZA VELIKE LJUDE

Kada su mala deca u pitanju, mnogo pažnje posvećujemo tome da ih naučimo pravim vrednostima. U velikom izboru raznovrsne literature, teško je pronaći prave priče koje sa sobom nose neku poruku. Zbog toga, za vas je pripremljena mala biblioteka za velike ljude. U nastavku teksta, saznaćete koji su neki od naslova koje preporučujemo da čitate vašoj deci.

 

 

 

MALA LAGUNA: ŠKOLA LEPIH MANIRA GOSPOĐICE MILE − DŽEJMS MEKLEJN

Ovo je jedna od najkorisnijih knjiga kada je svakodnevica u pitanju. Nosi sa sobom veliku pouku asertivne komunikacije i to tako, da pruža širok dijapazon mogućnosti detetu u rešavanju najrazličitijih situacija. Imamo priliku da se smestimo u cipele malog rakuna Vase i kroz stvarne primere vidimo koliko su lepi maniri uticali na njegov život.

Crtež ti je zamrljan. Uzmi moju gumicu ako želiš.
− Ne, hvala. To je moj stil.

 

 

 

JRJ: UKROĆENA NARAV  − SANGITA BADRA, MARION ARBONA

Tantrum, histerija, bes, vika, dreka, valjanje po zemlji, udaranje, odgovaranje roditeljima, razmaženost, drskost… Sve je to destigmatizovano i stavljeno pod termin − narav. Govori o tome koliko je jednom malom biću potrebno podrške i snage volje da se sa velikim osećanjima izbori sam. Ovo, složićete se, ni odraslima ne uspe uvek.

Andrej je ispolivao kupatilo − saopštila je Andrejeva starija sestra.
Narav ju je šutnula u potkolenicu.
Jao! Andrej me je šutnuo! – uzviknula je.
Nisam ja! Narav je! − uzviknuo je Andrej.

 

 

 

MALA LAGUNA: ZEKA JE SLUŠAO − KORI DORFELD

Od prve do sto prve godine − svi osećamo bol. Nažalost, gubitak i tuga ne zaobilaze nikoga. Autorka, ganuta patnjom svojih prijatelja nakon gubitka deteta, darovala je svetu utehu i zagrljaj u vidu ove slikovnice. Ilustracije su živopisne, sa akcentom na ekspresijama lica i iskazivanjem emocija. Poruka je jasna: svi različito reaguju na stres i tugu; iako većina želi da pomogne, ponekad je sesti i saslušati najveća podrška koju možemo dati.

 

 

 

KREATIVNI CENTAR: MIŠKO I PUNDRAVCI − SIMEON MARINKOVIĆ

Poput ostalih priča iz sage o junaku Mišku i ova je pisana u stihu. Koliko god da je roditeljima teško da se nose sa svakodnevnim izazovima i situacijama, Pundravci nam otvaraju prozor u kreativan način da se izborimo sa Nećkavcima, Cmizdravcima, Blesavcima, Smejavcima, Drekavcima… Topli savet: spakujte ovu knjižicu u torbu i sledeći put kada osetite nadolazeći naboj emocija, gde god se nalazili, pokušajte da, zajedno sa svojim detetom, napravite diverziju i Oterate pundravca iz gaća.

 

 

 

BELI PUT: MILI, DŽEK I RAZIGRANI MAČAK − STIVEN MAJL KING

Mili, devojka iz malog grada, provodi dane u svojoj radionici praveći obične, crne cipele. Jednoga dana, u grad dolaze putujući zabavljači: Džek i njegov mačak. Milina odluka da u zamenu za cipele dobije časove plesa, promeniće čitavu priču: u momentu kada je odlučila da dane provodi tako što pleše i radi ono što je čini radosnom, u sebi je pronašla volju da se usudi i zaista počne da se bavi poslom svojih snova: iz čitavog sveta, ljudi su dolazili sa svih strana sveta da kupe njenih ruku dela: najrazličitije skulpture i ukrase.

Mili više nikada nije pravila nijednu običnu, svima poznatu stvar…osim fine šolje čaja kada god bi Džek i mačak doplesali do njenog grada…

Poruka je kristalno jasna: budite slobodni da slušate zov svog srca i duše; iako je ponekad potrebno samo malo podrške i prijateljstva, svet će sa radošću dočekati ono što baš vi imate da ponudite.

 

 

 

KREATIVNI CENTAR: MAMA MU PRAVI KUĆICU NA DRVETU − JUJA I TUMAS VISLANDER

Jedna od knjiga iz edicije o Mami Mu, vođena mantrom da Ne mora ceo svet da ti bude staja samo zato što si krava. Ovog puta, poželela je da napravi kućicu na drvetu. Njen prijatelj, gavran Gavra, predstavlja unutrašnji glas koji mi odrasli vrlo često čujemo.

Ti si krava, Mama Mu. Ponavljaj za mnom: Ja sam krava. Krave se ne penju na drveće i ne prave kućice.

Srećom, naša heroina je potpuno zanemarila ovu sugestiju i našla način da napravi svoju kućicu. Gavrine kritike zamaskirane u savete poput Ne tako, ovako!, jasno poručuju koliko je lako sabotirati čoveka, te od malih nogu probuditi samokritičnost, perfekcionizam i sklonost ka odustajanju. Velika lekcija za velike i snažna motivacija za najmlađe: Nema veze ako iskriviš ekser ili dva. Kućica će svejedno biti čarobna.

 

 

 

BELI PUT: PAULI JE DANAS BIO NEVALJAO! − BRIDŽIT VENINGER, IV TARLET

Pauli, jedno od četvoro dece u porodici, vrlo često upada u nevolje. Tog dana, desila se lančana reakcija događaja koji su doveli do toga da Pauli, potpuno nenamerno, iznervira i povredi gotovo sve članove svoje porodice.

Nije nam dovoljno tvoje izvinjenje, odgovoriše svi uglas.
− Oprostićemo ti tek kada nam nadoknadiš svu štetu koju si nam naneo.

Koliko puta ste prisustvovali situaciji (ili izgovorili) u kojoj se detetu kaže: Izvini se svom drugu!? Jedno izvini gotovo nikada nije dovoljno. Deca neretko i ne žele da se izvine, jer duboko u sebi, ne osećaju da su pogrešili. Pauli nas uči kako da delima, ne rečima, zaista ispravimo nanetu štetu. Ne samo to − svedočimo čitavom procesu u kojem, kada zastanemo i zaista osvestimo nečiju tugu i razočaranost, dobijemo novi nalet ljubavi i želje da budemo još bolji.

 

 

 

BELI PUT: SVITAC LEO − ERIH DRAHMAN

Slikovnica ilustrovana toliko jasno da slike same po sebi deci pričaju priču − priču o malom dečaku (svicu) koji prolazi kroz težak period odrastanja. Sitniji je od ostale dece, ne ume da svetli i samopouzdanje mu je nadomak toga da bude potpuno uništeno. Mamina podrška i vera, pokreću valovitu snagu volje u Leu da, prosto, vežba dok ne uspe. Nema odustajanja, nema razmišljanja i prokrastinacije, samo jasan cilj, fokus i vredan rad, dovode svakoga do cilja,  pa i Lea.

 

 

 

BELI PUT: NIKADA, AMA BAŠ NIKADA NEĆU NI DA PROBAM PARADAJZ − LOREN ČAJLD

Čarli je Lolin stariji brat − dečak na misiji da na kreativan i maštovit način namoli sestru da poručka sve ono previše crveno ili previše zeleno iz tanjira. Realistične i domišljate ilustracije, praćene duhovitim i dobrodušnim šalama, sasvim sigurno podižu veo protkan stresom i očajem svih nas roditelja nećejeda.

 

 

 

MOŽEMO LI NAUČITI ONO ČEMU UČIMO NAŠU DECU?

Zajedničko svim ovim delima je to, da nas odrasle, toliko ozbiljne i užurbane, vraćaju u cipele deteta. Samo zamislite: da ste vi imali priliku da odrastate uz ovakve priče, ispričane u krilu mame ili tate pred spavanje, šta biste danas mogli drugačije?

 

 

TEKST: MAJA RADOVIĆ

Maja Radović je filolog arapskog jezika i književnosti, sertifikovani copywriter, fotograf entuzijasta, Hari Poter fan i mama.