Makao- delić Portugalije u Aziji

Makao- delić Portugalije u Aziji

Makao je mala administrativna oblast Narodne Republike Kine, koja važi za jednu od najstarijih evropskih kolonija u Aziji. Iako je sada pod upravom Kine, Makao je od šesnaestog veka pa sve do 1999. godine bio administrativni deo Portugalije. Ovo neobično i zanimljivo mesto veoma je autentično i zanimljivo, kako zbog svoje istorije, tako i zbog načina života. Otplovite zajedno s nama!


NEKOLIKO VAŽNIH INFORMACIJA

Makao je, kao što smo pomenuli, dugo bio pod upravom Portugalije, odnosno jedna od najstarijih portugalskih kolonija u Aziji. Duh Portugalije, i uopšte Evrope, veoma se može osetiti na ovom ostrvu. Makao se, zapravo, sastoji od od poluostrva Makao i dva ostrva – Taipe i Koloane. Procenjuje se da na Makau živi nešto više od pola miliona ljudi, koji govore kantonskim kineskim jezikom. Stanovnici Makaa, uglavnom, žive od turizma. Broj turista koji godišnje premaši nekoliko miliona posetilaca.

ZAŠTO OTIĆI NA MAKAO?

Brojni spomenici iz kolonijalnog perioda pokazuju da je spajanje nespojivog – ipak moguće. Portugalski duh uz kineski način življenja deluje nemoguće, ali tu su stanovnici Makaa da to demantuju. Na Makau možete videti ostatke hramova i crkava iz kolonijalnog perioda. Možete videti neobičnu i staru arhitekturu, koja se ne može videti u modernim kineskim gradovima.

Makao nazivaju i istočnim Monte Karlom. Zašto? Za razliku od Kine i Hongkonga, gde su igre na sreću i kockanje zabranjeni, svi koje vole ovakvu vrstu zabave, rado dolaze na Makao. Ovo mesto je poznato po ogromnom broju kockarnica i kazina. Velepne zgrade velikih kazina uzdižu se na svakom ćošku, tako da ih je nemoguće ne primetiti. Ranih dvehiljaditih godina, Makao je od igara na sreću zaradio 5 milijardi američkih dolara. Po tome se izjednačio sa najpoznatijim kockarskim gradom na svetu – Las Vegasom.

O ČEMU TREBA RAZMIŠLJATI PRE ODLASKA NA MAKAO?

Pre odlaska, bilo bi dobro napraviti listu stvari koje biste obišli. Na Makau ne postoji restrikcija interneta, kao u Kini, pa je pretraživanje oblasti mnogo jednostavnije. Sve znamenitosti nalaze se relativno blizu jedna druge i sve ih možete obići u roku od nekoliko dana. Ono što bi bilo zanimljivo posetiti su, svakako, ostaci crkve svetog Pavla iz 17. veka. Ova crkva je svojevremeno bila najveća katolička crkva u Aziji.

Pored toga, ukoliko idete u novembru, možete prisustvovati događaju Macau Grand Prix, koji je najpribližniji Grand Priju u Monaku. Pored ova dva, možete posetiti jedan od najfotogeničnijih delova Makaa, a to je Macau Fisherman’s Wharf. Ovo je ogroman kompleks koji se sastoji od hotela, restorana, ali i sjajnog pogleda na more. Nemojte zaboraviti ni muzeje Makaa, u kojima ćete saznati dosta o samoj istoriji.

Važna napomena je da ponesete dosta novca, kako za hotel, tako i za trošenje na samom ostrvu. Počevši od hrane, preko odeće i obuće, pa do suvenira, prilično je skupa kupovina u ovom mestu. Valuta koja se koristi je makauska pataka, ali ćete slobodno moći da plaćate i hongkoškim dolarima.

NOVO ISKUSTVO

Život na ovom ostrvu je dosta različiti od svega što znamo, ali je s neke strane, dosta i blizak nama. U jednom trenutku ćete se osetiti kao da ste u srcu Beograda, a u drugom, kao da ste potpuno izgubljeni u nekom novom svetu. Makao je sjajna lokacija, vredna posete i izdvojenog novca. Verujemo da se do sada niko nije pokajao!


TEKST: NIKOLETA JOVIČIĆ

Nikoleta Jovičić je student jezika, zaljubljenik u poeziju, muziku i umetnost generalno. Voli da piše, uživa u prirodi i putovanjima, a večita inspiracija joj je ljubav.