Majski dani posvećeni muzejima

Majski dani posvećeni muzejima

Sa dolaskom lepog vremena Beograd je oživeo. Kulturni i sportski događaji, koncerti, kao i druge manifestacije okupirali su maj mesec. Jedan od događaja, koji je sa nestrpeljivošću čekan, jeste i Noć muzeja, odnosno ceo program pod nazivom „Muzeji za 10“, koji je trajao u periodu od 14. do 20. maja 2022. godine, dok je program Noć muzeja bio predviđen za 14. maj. U skladu sa Međunarodnim danom muzeja, koji se obeležava 18. maja, celokupan događaj pripisan je maju mesecu. Izuzev ove manifestacije, kultura u muzejima i umetnosti nije toliko aktuelna.

 


 

BUDE LI MUZEJI  ZAINTERESOVANOST?

 Čini nam se kao da je danas malo vremena, interesovanja, ali i podrške, kako finansijske, tako i kulturne, posvećeno muzejima. Kada su to mesta koja čuvaju umetnost i nauku postala manje važna? Ili se samo o njima dovoljno ne piše. Naime, ovakve manifestacije više ne zauzimaju glavno mesto u novinama, na televiziji, u online vestima… Razlog tome je upravo manjak interesovanja. Baš to je jedan od razloga zašto je i organizovan ovakav vid manifestacije. Više od deset godina, uz mnogo rada i posvećenosti, traje ovaj projekat. Podsticanje, razvijanje i afirmisanje, kao i učenje o kulturi i značajnosti muzeja spakovano je u jednu nedelju. U kombinaciji sa drugim zanimljivim radionicama – fotografskim, radionicama crtanja za decu, prezentacijama, video projekcijama ili koncertima, dobija se jedan skladan oblik pravog događaja. Različitos priutna u jednom događaju izazvala je veći broj posetilaca, gde se našlo za svakoga po nešto..

 

 

 

MUZEJI SU ŠIROKI VIDICI

Evropska priredba, odvija se, kao što sam naziv kaže, u nekoliko zemalja Evrope. Kod nas, ovaj tip događaja, prvi put se pojavio 2005. godine. Ulaz je besplatan, a sve u cilju širenja kulturoloških i tradicijskih elemenata. Svi su dobrodošli – od dece, pa do onih u penziji. Teži se pronalasku kopče sa svakim, pa ovaj događaj, bivajući za nijansu bolji, svake godine osvoji neko novo lice. Pored publike, važno ulogu imaju upravu muzeji, zajedno sa svojim organizatorima i predstavnicima. Tako je i formirana nagrada, pod nazivom Muzej za 10, koja biva dodeljena najboljima, koji se istaknu svojim predstavljanjem i angažovanjem. Važno bi bilo, kako turistički, tako i radi opšte informisanosti, svakome strancu predložiti posetu bar nekim od naših muzeja. Muzeji pružaju široke vidike za upoznavanje jednog grada, njegovog nastanka, civilizacije, istorijskih elemenata, znamenitosti, nauke, duhovonosti, književnosti i filozofije.

 

 

 

ENCIKLOPEDIJA ZNANJA

Proći kroz muzej znači nahraniti svoj mozak malom enciklopedijom znanja, odnosno raznolikim sociološkim, etničkim, ideološkim i sociokulturnim elementima. Prestonica naše države obogaćena je kvalitetnim muzejima. Neki od najpoznatijih su Etnografski muzej, Muzej Jugoslavije, Narodni muzej, Muzej grada Beograda, Vojni muzej i slično. Ovaj spisak bi bio poširok, jer u našem glavnom gradu postoji čak 39 muzeja različitih tematskih delatnosti,  jednako važnih za pojedinca. Bilo da ste došli u Beograd i tek palanirate da ga obilazite, ili pak živite ovde više godina, ubacite u svoj raspored dane za posetu muzeja – najlepših atrakcija jednog grada.

 

TEKST: NATAŠA TEODOSIĆ

Nataša Teodosić studira na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Novinar je, ljubitelj jezičkih nedoumica, i rada sa decom, kao i budući master logoped.1 thought on “Majski dani posvećeni muzejima”