Magnezijum i uticaj na zdravlje

Magnezijum i uticaj na zdravlje

Nedostatak minerala se najčešće javlja kada organizam ne dobija ili ne apsorbuje iz creva potrebnu količinu. Ljudski organizam zahteva različite količine minerala kako bi održao zdravlje. Jedan od takvih minerala jeste i magnezijum.


 

KOJA JE NAMENA MAGNEZIJUMA?

 

Magnezijum je mineral koji ima dosta namena i veoma je važno redovno ga unositi, ili kroz hranu, ili kroz različite suplemente. Pre svega, doprinosi normalnom balansu elektrolita u telu, normalnoj funkciji mišića i nerava, a takođe učestvuje u mnogim funkcijama koje obavlja nervni sistem. Pored toga, važan je za procese koji stvaraju DNK, proteine i kosti.

 

 

Veoma bitna uloga magnezijuma je i u kontroli šećera, zbog čega je veoma važno da ga dijabetičari redovno uzimaju. Takođe, ima dobro dejstvo kada su u pitanju imunološke funkcije, pa ga treba uzimati kako bi naš organizam postao imun na grip. Zbog svih svojih dobrih osobina, doktori ga pre svega preporučuju trudnicama i sportistima.

 

ŠTA SE DEŠAVA KOD NEDOSTATKA MAGNEZIJUMA?

 

Nedostatak magnezijuma dovodi do raznih zdravstvenih problema. Tu su oni manji zdravstveni problemi, kao što su: glavobolja, nesanica, grčevi u stomaku i nogama. Međutim, tu su i oni mnogo ozbiljniji problemi kao što su: povišeni krvni pritisak, kardiovaskularne bolesti, osteoporoza, dijabetes. Zbog toga, veoma je važno uzimati magnezijum kako ne bi došlo do ovakvih posledica. Možda, još važnije je da, iako dođe do ovih zdravstvenih problema, ne treba odustati, već i tada unositi magnezijum u organizam, kako posledice ne bi bile još ozbiljnije.

 

GDE SE MAGNEZIJUM NALAZI?

 

Sigurno je da je najlakše popiti magnezijum u vidu tablete ili ga rastvoriti u čaši vode, ali zašto bi to radili, kada ga dovoljno ima i u hrani? Hrana koja je bogata ovim mineralom jeste: riba, mahunarke, lisnato zeleno povrće i orašasti plodovi. Magnezijum se može naći i u flaširanoj vodi, kiseloj vodi, kao i u vodi sa česme. Međutim, nismo sigurni koliko ga danas uopšte i ima u vodi koju pijemo sa česme.

 

KOJI JE PREPORUČEN DNEVNI UNOS?

 

Preporučeni dnevni unos je oko 400mg, međutim, svakako da ga mi ponekad unesemo i u većim količinama, što je u redu, jer naši bubrezi će izbaciti taj višak. Još jedna od stvari koje ćete često čuti jeste ta da se preporučuje uzimanje magnezijuma i cinka zajedno, što svakako govore i brojni suplementi sačinjeni od ovih minerala.

 

ZA BOLJE RASPOLOŽENJE

 

Zanimljivo je i to da magnezijum često pomaže kod anksioznosti i depresije. Neka istraživanja pokazuju da osobe koje ne unose dovoljnu količinu magnezijuma u organizam imaju 16 odsto veće šanse za nastanak depresije. Tako da, za bolje raspoloženje, pogotovo u ovim tmurnim danima, možemo preporučiti magnezijum.

 

 

 

TEKST: ANĐELA PEJDO

Anđela Pejdo je iz Kraljeva i studira novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme prati sport, a želja joj je da postane sportski novinar.