Maglič – misteriozni srednjovekovni grad

Maglič – misteriozni srednjovekovni grad

Vekovima unazad, jedna od najromantičnijih ljubavnih priča, jeste priča o srpskom kralju i francuskoj princezi. Kako bi iskazao svoju ljubav prema Jeleni Anžuskoj, kralj Uroš Prvi je na obalama reke Ibra posadio jorgovane. Da priča bude još uzbudljivija, u dolini jorgovana niotkuda niče grad Maglič. Grad, poznat kao rasadnik heroja i neustrašivih ratnika. Grad prepun tajni i legendi.MISTERIOZNI GRAD SMEŠTEN NA VRHU BRDA

Maglič je srednjovekovni grad u Ibarskoj klisuri koji se nalazi na 20 kilometara od Kraljeva. Grad je smešten na samom vrhu brda, na nadmorskoj visini od, otprilike, 150 metara. Sa tri strane okružen je rekom Ibar. Sa četvrte strane nalazi se duboki rov, koji ovaj grad odvaja od planine Stolovi.


GRAD KOJI NIJE GRAD, VEĆ TVRĐAVA

Možda Maglič deluje zapušteno zbog svoje lokacije, ali predstavlja jednu od najočuvanijih tvrđava na ovim prostorima. Da, Maglič je zapravo tvrđava, ali se često naziva gradom, jer je to stari naziv za tvrđavu. Nepravilnog je oblika, sa oštrim uglovima i sačinjen je od osam kula. Tvrđava ima dve kapije, ali je glavna kapija zatvorena zbog bezbednosti turista.


ZAŠTITNIK POD PLAŠTOM MAGLE

Posmatrano odozdo, Maglič deluje nepristupačno, gotovo nedostižno. Zbog toga je preživeo mnoge ratove i ustanke koji su se vodili vekovima unazad. U srednjem veku, Maglič je nosio titulu zaštitnika jer je čuvao ne samo Rašku, već i Žičku i Pećku patrijaršiju. To mu je uspevalo ne samo zbog svoje nepristupačnosti, već i zbog guste magle koja se često spušta na grad. Upravo je po toj magli Maglič dobio ime.


MISTERIJA NASTANKA

Iako ovo utvrđenje datira još od 13. veka, njegov nastanak je i dalje misterija. Jedna od pretpostavki je da je Maglič podigao Uroš Prvi posle mongolskih prodora, kako bi zaštitio Sopoćane i Studenicu. S druge strane, pretpostavlja se da je to uradio Stefan Prvovenčani da bi zaštitio Žiču i Studenicu. Ipak, najveći broj istoričara smatra da je Maglič podigao Danilo Drugi, arhiepiskop, književnik, i kako ga mnogi nazivaju, ratnik koji je nosio i mač i mantiju.


ŠTA NAM KAŽE LEGENDA?

Bez obzira na istorijske činjenice, od davnina kruži legenda da je Maglič podigla žena Đurađa Brankovića. U narodu je poznata kao Prokleta Jerina. Otuda i drugi naziv za Maglič – Jerinin grad. Mada to ostaje samo legenda iz 15. veka, jer je Maglič sagrađen čak dva veka pre.

VESELI SPUST OD DVANAEST SATI

Pored svojih tajni i legendi, Maglič je poznat i po Veselom spustu, manifestaciji koja kreće sa podnožja ovog srednjovekovonog grada. Naime, Veseli spust kreće sa terena Sporskog centra Maglič i završava se u Kraljevu. Traje punih dvanaest sati, a
pored sportsko-rekreativnog, ova manifestacija je i zabavnog, ekološkog i kulturnog karaktera.

TEKST: ANĐELA PEJDO

Anđela Pejdo je iz Kraljeva i studira novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme prati sport, a želja joj je da postane sportski novinar.