Madeira – evropsko ostrvo afričkog duha

Madeira – evropsko ostrvo afričkog duha

Madeira, službeno Autonomna regija Madeira, predstavlja portugalsko ostrvlje koje se nalazi u severnom Atlantskom okeanu. Nalazi se oko 670 kilometara zapadno od obale Maroka. Madeira je autonomna pokrajina Portugalije. Njen najveći grad i središte – Funšal, predstavlja sedište pokrajine. U Madeiri kao celini možemo izdvojiti četiri značajna ostrva: Madeira, Porto Santo, Pusto ostrvo, kao i Divlje ostrvo. Glavno ostrvo Madeira, koja se smatra i baštom Atlantika, poznato je i kao ostrvo večnog proleća.


MADEIRA KROZ ISTORIJU

Ostrvo Madeira, koje je u rimsko doba bilo poznato kao Grimizna ostrva, ponovo su otkrili Portugalci 1418. godine. Tada je ostrvo bilo na početku naseljavanja. Tokom narednih par decenija doseljavaju se mnogi ljudi, najviše iz delova zapadne Evrope.

Usled dobrih prirodnih uslova, poljoprivreda je bila razvijena i sve više je napredovala.


U poljoprivredi se posebno isticalo gajenje šećerne trske koja je prebacivanjem u Brazil donela promene kulture. Tada se ostrvo okrenulo i preusmerilo svoju poljoprivredu na vinogradarstvo i na proizvodnju vina.

Na Madeiri su tokom Prvog svetskog rata nemačke podmornice potopile veliki broj brodova Antante. Odmah nakon Prvog svetskog rata, Madeira je bila određena za mesto izgnanstva poslednjeg austrugarskog cara Karla I, i to od strane velikih sila. U odnosu na stanje ostrva tokom Prvog svetskog rata, Drugi svetski rat je po ostrvo prošao mirno, bez većih nereda i posledica.

GEOGRAFSKE KARAKTERISTIKE

Ostrvo Madeira je planina koja je vulkanskog porekla, i na njoj postoji veliki broj usečenih dolina koje se spuštaju ka okeanu. Dužina ostrva iznosi 55 kilometara, a širina 24, dok je dužina obala čak i do 160 kilometara.

Na ostrvu preovlađuju visine, otprilike 90 procenata tla koje je iznad 500 metara nadmorske visine. Razlog ovog fenomena jesu strme i odsečene obale, kao i padine dolina. Najviši vrh ostrva, Piko Ruivo visok je 1862 metra.

NAJVIŠA TAČKA OSTRVA – PIKO RUIVO

Piko Ruivo, ili kako ga još zovu, Crveni vrh, je najviša tačka Madeire. On je treći vrh Portugala, odmah nakon planine Piko na istoimenom ostrvu i Azora i Torea koji se nalaze u kontinentalnoj Portugaliji. Piko Ruivo je smešten u centralnom planinskom masivu, u Santani, koja je opština sa puno visokih planina poput Piko das Tores sa svojih 1850 metara i Piko do Arieiro sa 1818 metara.

Ovaj vrh je, bez obzira na svoju umerenu nadmorsku visinu, bogat stenovitim pejzažima. Vegetacija koja se tamo može razviti su biljke koje rastu na ili između stena. Postoje dve vegetacije koje su najviše prisutne: to su jedna sa vreskom koja se rasprostranjena na ostvru, i druga koju čini zeljasto bilje.

PRIVREDNE GRANE

Madeira u današnjici predstavlja jedan od razvijenih dela Portugalije, odmah posle Lisabona. Industrija ostrva se zasniva na vinogradarstvu i na proizvodnji vina. Ovde je vredno spomenuti čuveno Madera vino. Već nekoliko decenija, najviše se ističe turizam kao zasebna grana.

PLANTAŽA BANANA I LJUBAVNO VOĆE

Na južnim obalama Madeire duž litica protežu se mnoge plantaže banana. Kako glasi interna šala – na Madeiri ima više stabala banane nego stanovnika. Koliko god komično zvučalo, izjava nije daleko od istine ukoliko uzmemo u obzir da na ostrvu ima oko 250 hiljada stanovnika.

Pijace sa voćem, povrćem i tropskim cvećem su pune lokalnih ljudi koji su tu da bi obavili
svoju kupovinu, ili turista koji rado obilaze tezge i imaju šanse da vide nove vrste hrane i cveća.

Najveće oduševljenje kod turista ostavljaju ananas banane, voće koje je u obliku velike, duge zelene šišarke. Unutrašnjost koja je beličaste boje, ima kako ukus, tako i teksturu ananasa i banane zajedno.

Voćka je plod biljke filodendron, koju mi koristimo kao dekorativnu biljku i koju poseduje veliki broj domaćinstava. Osim banana, koje su tipične za ovo ostrvo, uzgajaju se i mango, papaja, avokado, čerimonija, ili kako je još zovu ljubavno voće, i četiri vrste marakuje.

TEKST: ANDRIJANA POPOVIĆ

Andrijana Popović je studentkinja novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Ljubitelj je psihologije, umetnosti i muzike.