Lolita − japanski gotički brend

Lolita − japanski gotički brend

Lolita moda je supkultura poreklom iz Japana, na koju je veliki uticaj imala viktorijanska odeća i stilovi iz rokoko perioda. Njena vrlo prepoznatljiva osobina je ljupkost. Može se podeliti na tri glavna tipa: gotičko (tamne boje), klasično (bez ukrasa) i slatko (pastelne boje). Postala je veoma rasprostranjena i značajna u odevanju u Japanu i drugim zemljama, početkom 1990-ih i 2000-ih.

 


KARAKTERISTIKE

Ovaj modni pravac karakterišu volumen suknje, koji je stvoren nošenjem podsuknji i krinolina. Suknja može biti u obliku zvona ili linija. Sastavni delovi su i bluze dugih ili kratkih rukava ili haljina koja je dužine do kolena. Često se kao dodaci mogu videti i perike raznih boja, mašne za kosu ili kapice. Na nogama se vide i šarene čarape do kolena sa štiklama ili ravnim cipelama koje ukrašavaju mašne.

 

 

 

VEČNA LEPOTA DETINJSTVA

Lolita moda se u svetu doživljava kao reakcija protiv gušenja Japanaca u sopstvenom društvu, u kojem se na mlade ljude vrši pritisak da se strogo pridržavaju rodne uloge i očekivanja, kao i odgovornosti koje su deo tih uloga. Devojke svoju zainteresovanost za ovaj modni pravac objašnjavaju na način da je nošenje takve odeće nadahnuto uspomenama iz detinjstva. To je način za beg iz odraslog doba, vraćanje osećanju večne lepote detinjstva. Njima je važno da stvore drugi identitet koji ne bi bio prihvatljiv u stvarnom životu, ali blizak njihovom idealu.

 

 

 

PEDOFILSKE MAŠTARIJE

Ističu i da uživaju u takvom odevanju, jer im je zabavno, a i zato što su buntovne protiv japanskog poretka stvari.
Ta supkultura povećava njihovo samopouzdanje i želju da se alternativno izraze. Najpoznatija ambasadorka ljupkosti je Misako Aoki, koja predstavlja lolita stil ukrasa i čipke. Zapadnjačka kultura nošenje slatke odeće za odrasle smatra detinjastim, povezujući je sa pedofilskim maštarijama. Suprotno tome, naziv lolita se odnosi na eleganciju i ljupkost, a ne seksualnu privlačnost i nema veze sa čuvenim romanom.

 

 

 

SLOBODA DUHA

Lolita moda je jedinstvena i njena vrednost se krije u tome što ne pravi kompromise sa onim što je klasično, već se uvek izražava drugačije i šaroliko. U tome je magija životne kreativnosti i duha slobode prema sebi i drugima koja očarava svet.

 

 

TEKST: KATARINA MATIĆ

Katarina Matić svoje formalno obrazovanje završava diplomom strukovnog farmaceuta. Voli da pomaže ljudima da zaštite i unaprede najveće nematerijalno bogatstvo na svetu – svoje zdravlje. Na taj način doprinosi da njena zajednica i svet budu lepše i bolje mesto za život. Trudi se da neguje ljubav prema čitanju i pisanju, kako bi što više ljudi saznalo za lekovitost i magičnost pisane reči, pa se na osnovu toga više družilo sa knjigom u ruci, a samim tim, lepo usmeno i pismeno izražavalo, negujući i čuvajući književni bonton, a što je još važnije, upoznajući druge ljude i njihove priče smeštene među koricama, bolje razumeju sebe. Volontira u Biblioteci šabačkoj na Odeljenju za odrasle, uređujući Kutak za biblioterapiju. Zaposlena je u poljoprivrednoj apoteci.