Ljubavni jezik

Ljubavni jezik

Aspekt koji vredi zapamtiti prilikom zajedničkog stvaranja svesnog odnosa jeste da ljubav ne govori na isti način, što znači da ljudi daju i primaju ljubav na različite načine.

 


Poznavanje jezika ljubavi vaših partnera je važno, i još je važnije ispoštovati ga. Ipak ne budite previše kruti i bez obzira na vaš ljubavni jezik, dozvolite da slast i dubina ljubavi vašeg partnera dođe do vas, i odstupite od zahteva koje postavljate ljubavi (možda ćete iskusiti još više magije, ko zna).

 

 

Za mene su kvalitetno vreme i fizička veza (kao što su maženje, dodiri i poljupci) dva najvažnija jezika ljubavi. Volim da ostanem povezana sa ljudima do kojih mi je duboko stalo i veoma sam osetljiva osoba, tako da za mene primanje poklona, na primer, iako je lepo i uvek ih cenim, nema istu moć kao ti dragoceni trenuci sa mojim najmilijima. Možda čak i dođe do krize u mom odnosu sa partnerom kada jedan od ovih aspekata nestane na neko vreme.

 

 

Konačno, naši intimni odnosi mogu biti naši najveći učitelji, ali samo ako izaberemo partnera koji je voljan da nam bude saveznik i da nas podrži na našem putu isceljenja. Svestan odnos počinje odnosom prema nama samima, prisetimo se iz prethodnog teksta Kako svesno partnerstvo izgleda.

 

 

Što smo više povezani sa sobom, lakše je praktikovati svesna partnerstva sa drugima. Što smo spremniji da prihvatimo sopstvene nesavršenosti i nespakovane delove sebe, to smo spremniji da u potpunosti prihvatimo svog partnera i sve njegove osobine.

 

Sada želimo da vam postavimo nekoliko pitanja koja nama pomažu u posvećenosti svesnom odnosu sa svojim partnerom.

 

Kakav je vaš trenutni odnos sa samom sobom? Da li ste ljubazni, velikodušni i puni ljubavi prema sebi? Ako ne, kako to možete početi da menjate?

Da li vaš partner poseduje vrednosti koje tražite u partneru? Da li su dostupne? Da li se vaš partner bavi ličnim rastom? Zašto je njegova prošla veza propala i šta je naučio iz nje?

Ako izaberem sebe, da li bih nastavila da budem sa tom osobom? Kada bih prestala da ponavljam iste obrasce u kojima se uvek nalazim, šta bih uradila?

 

Ukoliko tražite odgovore na ova pitanja trenutno u svom životu, prethodni tekst Da li vaša veza čini vaš svet skučenim ili bogatim, može vam biti odličan reper ili orijentir.

 

 

TEKST: IZABELA MISIUK

Izabela Misiuk je sertifikovani i ICF akreditovani kouč holističkog zdravlja i pozitivni psiholog. Msc i majstor Reiki praktičar. Ona je takođe osnivač wellness bloga gde deli svoju mudrost i znanje kako bi pomogla drugima da osmisle život kakav žele. Njene kurseve možete naći na platformi Self Growth Courses.