Ljubav i njenih sedam vrsta

Ljubav i njenih sedam vrsta

Ljubav je kompleksan pojam koji se ne može u potpunosti objasniti rečima. To je osećaj koji se javlja iznenada i nemoguće ga je kontrolisati. Svi smo mnogo puta slušali priče o njoj, ali da li ste znali da postoji čak sedam vrsta ljubavi?

 


 

VRSTE LJUBAVI

Najčešće vrste, za koje ste možda čuli, sigurno su eros, filija i agape. Međutim Stari Grci su ovu emociju podelili na još četiri tipa: ludus, pragma, filatija i storga.

 

 

EROS

Eros je strasna ljubav koja je ime dobila po grčkom bogu Erosu, koji je bio vladar strasti i požude. Ona je definisana  kao božanska ljubav i čežnja, ali i vrsta ljubavi koja ima najveći intenzitet, pa se često povezuje sa mladošću ili sa našom prvom velikom ljubavlju. Eros se stvara iz iskonske želje, kao i seksualne privlačnosti. Ovo je vrsta ljubavi koje su se Stari Grci najviše plašili, jer su smatrali da nas njena moć može uništiti.

 

 

FILIJA

Filija predstavlja bratsku ljubav. Ona je iskrena i platonska ljubav koju osećamo prema braći i sestrama ili najboljoj prijateljici. Filija je vrednovana više nego Eros i postoji tamo gde se ljudi razumeju, poštuju i imaju sličan sistem vrednosti i mišljenja.

 

 

LUDUS

Ludus je razdragana ljubav, gde dominiraju igra, flert, zabava, pomalo detinjasto ponašanje, bezazlenost, ples i glasan smeh. Ludus je stanje ljubavi gde živimo potpuno u sadašnjem trenutku, ne razmišljajući o tome šta se može desiti u budućnosti.

 

PRAGMA

Pragma je četvrta vrsta ljubavi i nalazi se u totalnoj suprotnosti prethodnoj vrsti. Pragma bukvalno znači stati i ostati u ljubavi, dok je kod svih ostalih ljubavi prisutan izraz pasti u stanje ljubavi. Stari Grci su ovu vrstu ljubavi smatrali jednom od najuzvišenijih oblika ljubavi, istinsku posvećenost koja zahteva razumevanje i kompromis, poštovanje i odanost.

 

 

AGAPE

Agape je nesebična ljubav i predstavlja najčistiju vrstu ljubavi prema društvu, svetu, narodu, čovečanstvu. U njoj darujemo, ali ne očekujemo ništa zauzvrat. Želja da svet postane bolji za sva živa bića je tipičan primer ove vrste ljubavi.

 

 

FILATIJA

Filatija je ljubav prema sebi. Stari Grci delili su Filatiju u dve podvrste: negativnu i pozitivnu. Kada je u pitanju negativna, ona je sebična i egocentrična koja se bavi samozadovoljavanjem sopstvenih čula. Ova vrsta Filatije se često ogleda u narcisoidnim tendencijama. Pozitivna Filatija je zdrav oblik ljubavi prema sebi, koja nam je potrebna za dalji razvoj ličnosti. Ona nam je potrebna, jer bez nje ne možemo voleti nikog drugog. Ne kaže se bez veze da ako ne volimo sebe, nećemo moći ni druge.

 

 

STORGA

I sedma i poslednja vrsta ljubavi jeste Storga. Ona je nepokolebljiva predanost, kao na primer ljubav koju roditelji osećaju prema svojoj deci. Samim tim predstavlja prirodnu i instinktivnu stvar. U ovoj vrsti ljubavi dosta opraštamo i dobrovoljno žrtvujemo i ona se u romantičnom odnosu stiče vremenom. U tom slučaju se Eros pretvori u Storgu.

 

 

U svakom slučaju, ljubav se smatra najdivnijim stanjem za čoveka kojem se ne treba opirati. Kada je prisutna, sve se jednostavnije rešava i lakše stiče jer, kao što je rekao Džon Lenon, sve što trebate je ljubav.

 

 

TEKST: JELENA TRAJKOVIĆ

Jelena Trajković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zaljubljenik je u muziku i poeziju, koju u slobodno vreme i sama stvara.