Lični razvoj i rad na sebi

Lični razvoj i rad na sebi

U protekle dve decenije, lični razvoj je sve češći motiv u literaturi iz oblasti popularne psihologije. Takođe je povod za diskusiju među stručnjacima. Rast popularnosti društvenih mreža paralelno sa postepenom demistifikacijom psihoterapijskog procesa i mentalnog zdravlja, doveli su do ekspanzije ove teme na globalnom planu.

 


 

U obilju različitih saveta koji često mogu zvučati zbunjujuće, banalizovano ili suviše nerealistično – postavlja se pitanje – Kako podstaći lični razvoj?

 

 

 

ALAT ZA LIČNI RAST I RAZVOJ

Kako proceniti koje informacije vrede? Najvažnije je znati da nema jednog ispravnog načina. Nezavisno od toga kojom profesijom se bavite ili kojim hobijima birate da obogatite svoje slobodno vreme – budite sigurni u jedno. Vi posedujete sopstveni alat za lični rast i razvoj. Svoje metode treba birati tako da budu odraz sopstvene ličnosti, potreba i istine, a ne tako da nužno rezonuju sa opštim trendovima ili mišljenjem.

DA LI POSTOJI ISPRAVAN NAČIN ZA RAD NA SEBI?

Dok će neko izvor znanja tražiti u relevantnoj psihološkoj literaturi ili na psihoterapijskoj seansi, neko će duboko spoznavati sebe na putovanjima širom sveta, u dodiru sa različitim kulturama i ljudima. Neko će se okrenuti religiji, filozofiji ili umetnosti. S druge strane, neko će sebe osloboditi telesnim pokretom, plesom, pisanjem, pričanjem priča. Neko odlaskom od ljudi koji ga čine da se oseća loše povodom sebe, isceljenju transgeneracijskih povreda ili uspostavljanja kontakta sa prirodom. Jedni će svoje glavne životne lekcije naučiti sticanjem, drugi davanjem. Neko će raditi od svega pomalo — a neko neće ništa od toga. Ključna tačka ličnog razvoja jeste shvatiti da je sve od navedenog ispravno i da zbog načina na koji se neko razvija nije povlašćen u odnosu na druge.

 

 

NEOPHODNA JE ŽELJA

Ono što je vaša istina, ne mora da bude istina ni za koga više. U skladu sa tim, nije moguće naterati čoveka da se razvija ukoliko on to sam ne poželi. Međutim, moguće je da ćete svojim primerom inspirisati i podstaći drugo biće da razvija sopstvene potencijale. Na putu ličnog razvoja ne bi trebalo ostavljati prostora za manipulaciju, kako sobom tako ni drugim ljudima. Svaka istinska promena, odvija se iznutra ka spolja.

 

 

 

RAZVIJAJTE EMPATIJU I TOLERANCIJU

Da rezimiramo – čitava polica knjiga za samopomoć neće mnogo značiti ukoliko zapostavimo razvoj empatije za sebe i druge, toleranciju različitosti i kapacitet za osluškivanje sopstvenih želja i potreba. Naše biće poseduje neograničenu mudrost isceljenja. Potrebno je samo da učimo da razumemo signale putem kojih nam je komunicira.

 

 

TEKST: ANJA MARJANOVIĆ

Anja Marjanović, rođena je 1999. godine. Diplomirani psiholog, sticajem okolnosti pesnikinja. U slobodno vreme voli da vozi rolere i lovi zalaske sunca po Beogradu.