Lepši san uz nokturnu, mir uz rekvijem za snove

Lepši san uz nokturnu, mir uz rekvijem za snove

Nisam mogao/la da spavam sinoć…teško mi je da se uspavam, noćima mi je san isprekidan… ustajem umoran/na… − sve su to neizbežne fraze studenta u vreme ispitnog roka. Kako je ispred nas junski rok i svima je potrebno dosta strpljenja, energije i mirnog sna koji nažalost i nije najmirniji, mi smo tu da pronađemo načine kojima će se to nadomestiti, a da pritom nisu jaka kafa i energetski napici, time upoznajte nokturnu i rekvijem.

 


 

MOĆ MUZIKE

Poznato je da je muzika ta koja umiruje, ali i podiže energiju u roku od samo nekoliko minuta otkako je pustimo. Ovom prilikom otkrićemo lekovite melodije posle kojih ćemo imati čvrst i miran san, ustajaćemo dosta odmorniji i srećniji, a ujedno će se nivo stresa i brige smanjiti. Internet i jutjub kanali nude nam raznovrsne plejliste na kojima se mogu naći melodije za uspavljivanje, od zvukova prirode sve do Mozarta, Betovena, Šopena i laganih džez i bluz varijanti.

 

 

Sleepbuds – su slušalice koje su uveliko poznate kao izvanredno prilagođene za uho, koje vam prilikom spavanja neće ispadati.

 

NOKTURNA

Upoznaćemo se sa vrstom kompozicije koja je uglavnom inspirisana noćnim raspoloženjem i sanjarenjem, Nokturnom poznatom kao noćna muzika. Kompozitori su uglavnom pisali nokturne za klavir, njihov najpoznatiji izvođač bio je Frederik Fransoa Šopen, poljski kompozitor i pijanista romantizma. Tokom svoje karijere sve do danas poznat je po Nokturni i dvaju velika koncerta gde je u prvom planu klavir sa pratnjom orkestra.

 

 

Šopenova nokturna imala je dosta sličnosti sa Fildovom (prvim stavarocem Nokturne), ali pored toga imala je svoje prepoznatljive elemente. Preuzeo je od Filda razvijenu melodiju u desnoj ruci. Melodija je uticala na veći emocionalni značaj, sledeća bitna stvar su razlomljeni akordi u levoj ruci, koji su imali i harmonsku i ritmičku ulogu, takođe bitna tehnika koju je preuzeo od Filda jeste preterano korišćenje pedala: Korišćenjem pedala muzika dobija veću dubinu i više emocionalne ekspresije nego gole note, što je davalo delu auru drame.

 

 

nokturno rekvijem
Foto: pixabay.com

 

 

REKVIJEM − POSMRTNI MARŠ

Rekvijem predstavlja liturgijsku službu u Katoličkoj crkvi, sličnu službi opela Pravoslavne crkve i sama reč nosi značenje smirenosti ili mira. Najpoznatiji predstavnik je Volfgang Amadeus Mocart i njegovo delo Mocartov Rekvijem.

 

 

Kada je Mozart počeo sa izradom, njegovo zdravstveno stanje bilo je jako loše i osećao je da umire. Nije uspeo da završi delo za vreme života, ali njegova supruga nije dozvolila da njegova umetnost ne zaživi nakon njegove smrti. Zato je odlučila da pronađe idealnog kompozitora koji će prihvatiti da završi tamo gde je Mocart stao. Prvobitno je par kompozitora radilo na ovom delu, ali Franc Ksavijer Sismajer je taj koji je završio finalnu verziju.

 

 

Verovalo se da je Mocart za sobom ostavio papiriće na kojima je ispisao ostatak Rekvijema i time olakšao Sismajeru. Rekvijem je napisan za dva klarineta u F, dva fagota, 2 trube u D, tri trambona, timpane, violine, violu i violončelo, kontrabas i orgulje, dok su od vokala bili zastupljeni sopran, tenor, kontraalt i mešoviti hor.

 

 

Na samom kraju vam predstavljamo pesmu na temu Rekvijem koju je Miodrag Pavlović napisao i preporučujemo film Rekvijem za snove koji možete odgledati u pauzi između spremanja ispita.

 

 

REKVIJEM

Ovog puta
umro je neko blizu,
Rekvijem
u sivom parku
pod zatvorenim nebom
Žene su pošle za mrtvim telom
smrt je ostala u praznoj sobi
i spustila zavesu

 

 

TEKST: LARA RANČIĆ

Lara Rančić je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, uživa u pisanju i to je ono što je leči. Voli plavo, talase i more. Kada je sunca sve može! Voli da analizira umetničke slike i dugo gleda u njih, tu se kriju tajne velikih umova. San joj je da otvori svoj fotografski studio i napiše knjigu.