Lekovito bilje i narodna medicina

Lekovito bilje i narodna medicina

Razvoj farmakoindustrije umnogome je olakašao pristup medikamentima i sredstvima koja su neophodna u savremenoj medicini. Uprkos tome, veliki broj ljudi je zadržao tradicionalne metode lečenja i korišćenje lekovitih biljaka direktno iz prirode. Nebrojeno puta smo imali priliku da od starijih čujemo posebne recepte za prirodne preparate koji nam mogu pomoći u otklanjanju nekih tegoba. Narodna medicina prisutna je hiljadama godina unazad i predstavlja preteču današnje savremene medicine. Po prvi put javlja se još u nerazvijenim civilizacijama, koje su biljne mešavine koristili uz izvodjenje rituala i bajalica.KANTARION

Kantarion je jedna od poznatijih biljaka iz, takozvane, laičke medicine koja je rasprostranjena širom sveta. Njegovo postojanje prati dugovekovni razvoj medicine. U istraživanju porekla ove biljke i samog njenog korišćenja možemo se susresti i sa činjenicom da je bila u upotrebi i u medicini antičke Grčke. Zbog brojnih lekovitih efekata, kantarion je prisutan u lečenju raznovrsnih tegoba iz raznih oblasti medicine.

Kantarion se u narodu neretko koristi pri otklanjanju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Pored toga važi i za jedan od delotvornijih enterobiotika i gastrobiotika. Reguliše poremećaje varenja i otklanja stomačne i želudačne tegobe. Neke od naučnih studija ukazuju na to da kantarion ima pozitivno dejstvo kada su u pitanju depresija i poboljšanje mentalnog zdravlja.

Jedan od poznatiji preparata koji se dobija preradom stabla biljke je Kantarionov melem, koji se koristi za zaceljenje rana i regeneraciju kože. Melem se pravi od maslinovog ulja i stabljika kantariona. One u roku od par nedelja ispuštaju lekovite biljne enzime, formirajući proređenu tečnu masu.


MENTA/NANA

Menta, poznatija kao nana, je biljka koja je svoju važnost i primenu u medicini zauzela još pre mnogo vekova unazad. Jedna je od najpoznatijih lekovitih biljaka na našim prostorima. Raste kao samonikla biljka na livadama, a može se uzgajati i u kućnim uslovima. Primena nane je godinama postajala sve zastupljenija, ne samo kada je u pitanju tradicionalna medicina. Počela je da se korisiti i u izradi sredstva za dentalnu higijenu. Koristi se za pravljenje rashlađujućih krema za tretmane nege kože, kao i proizvodnju prerađenih slatkiša.

Jedna od glavnih aktivnih materija je mentol. On daje snažan i aromatičan miris ove biljke, po kome je ona nadaleko prepoznatljiva. Pored mentola, nana sadrži brojne minerale, vitamine, vlakna, betakarotne, mangan i druge lekovite materije. Obogaćenost vitaminom C i mineralima, čine nanu jednim od najpogodnijih biljaka za podizanje imunuteta, otklanjanje temperature, suzbijanje simptoma prehlade i gripa. Posebno je preporučljivo da osobe koje pate od problema respiratornog tipa, koriste nanu kao sredstvo inhalacije i u vidu čaja.

Nana se danas neretko koristi i kao umirujuće sredstvo, koje je efikasno za smirenje i jačanje nerava, ublažavanje aritmija i samanjenje stres. Ima veliki uticaj i na sistem organa za varenje, otklanja nadutost, gorušicu, rešava probleme sa želucem. Konzumacija nane se preporučuje i zbog bolje cirkulacije i ublažavanja bolova u mišićima.


TAMJAN

Tamjan je drvenasta biljka, smolastog ploda koja vodi poreklo iz dalekih zemalja Afrike i Azije. Kroz istoriju i razvoj mnogih religija, tamjan je zauzeo veoma važno mesto u ritualnim obredima, po čemu je danas i najpoznatiji. Stari Egipćani su smolasta zrnca tajmana koristili prilikom mumifikacije, a zbog njegovog aromatičnog mirisa u mnogim religijama povezan je sa okultnim obredima i molitvama.

Kada govorimo o lekovitim svojstvima tamjana, on se danas širom sveta primenjuje u narodnoj medicini. Preporučuje se za bolji rad hormona, ublažavanje menstrualnih tegoba, regeneraciju i negu sredovečne kože koja je sklona borama. U početku je dosta koristio i kao sredstvo za otklanjanja bolova zuba i dentalnu higijenu oralnom upotrebom, što se danas ne preporučuje svakom. Vezuje se još i za lečenje artritisa i raka, može doprineti boljoj cirkulaciji i poboljšava rad vaskularnog sistema. Pokazao je se i kao dobar borac sa depresijom i neurološkim oboljenjima, što je doprinelo razvoju aromaterapije tamjamom širom sveta.

Međutim, pored svih prednosti koje pruža lečenje tamjanom, ono nije za svakoga pogodno, zbog same jačine enzima koje poseduje i različitog dejstva na osetljivije organizme. Svetuje se konsultacija sa lekarom pre bilo kakve upotrebe, pogotovo ako neko pacijenata koristi lekove za proredjenje krvi. Kada je reč dojiljama i trudnicama, nije preporučljivo da koriste tamjanovo ulje za vreme trudnoće i dojenja, zbog mogućih kontraindikacija.


RUZMARIN

Ruzmarin je drvenasta žbunasta biljka koja se zbog svoje aromatičnosti i lekovitosti koristi pretežno u kulinarstvu. Po biljnoj podeli ruzmarin spada u red mente, iako je sam izgled ove biljke drugačiji od ostalih biljaka iz familije mente. Njegovo postojanje i lekovita primena su takodje utemenlji od davnima u sveopštoj upotrebi. Konkretno se ne odnosi na lečenje neke određene bolesti. Po nekim predanjima iz grčke mitologije, ruzmarin je dar Afrodite, boginje ljubavi i nezaobilazan je gost na svakom venčanju.

Danas se najčešće koristi u vidu začinskog bilja i čaja. Redovnom konzumacijom sprečava se neurodegeneracija i blaža oštećenja mozga. Istraživanja ove biljke pokazala su da ima pozitivna dejstva na poboljšanje memorije i ubažavanje simptoma Alchajmerove bolesti. Takođe, pozitivno utiče i na rad mozga i nervnih ćelija i usporava njihovo starenje. Obogaćenost biljnim enzimima čini ovo biljku pogodnom za negu kože i kose, što potvrđuje i činjenica da je prisutan i tretmanima lečenja šuge i osipa. Može se koristiti i kao preparat za poboljšanje vida i otklanjanje menstrualnih bolova. Takođe, koristi se kod prevencije nastanka ciroze jetre i regulisanja reumatskih tegoba.


BOKVICA

Bokvica je biljka koja se može pronaći skoro u svakom dvorištu, raste na vlažnim travnatim površinama i razvija se kao korov. Zbog mesta na kojima raste, lekovita svojstva ove biljke poznatija su u manjim naseljima i seoskim sredinama. Listovi bokvice uglavnom se koriste kao obloge za previjanje otvorenih rana, suzbijanje alergijskih simptoma pri ujedu insekata i smanjenje otoka zglobova. Kako za regeneraciju kože, bokvica je dobra i pri otklanjaju mikrobnih crevnih tegoba i poseduje antibiotsko svojstvo, za šta je zaslužna bioaktivna biljna materija – aukubin.

Sveža biljka ima veće koncentracije aukubina, koji podstiče regeneraciju ćelija i izlučivanje mokraćne kisleine iz bubrega, za šta laici preporučuju konzumaciju svežih listova bokvice. U prerađenom obliku može se koristiti i kao čaj koji pomaže u otklanjanju nadutosti i rešavanju problema dijareje, ali i lečenju simptoma gripa i bronhitisa.

TEKST: JASMINA MITIĆ

Jasmina Mitić je studentkinja Novinarstva na akademskim studijama Filozofskog fakulteta u Nišu. Slobodno vreme najradije provodi sa društvom. Ljubitelj je poezije i zaljubljenik u umetnost, muziku i prirodu.