Latte art

Latte art

Ima li boljeg užitka od tople šoljice kafe u udobnosti nekog malog, ušuškanog kafića? Još ako ta kafa pruža ugođaj svim čulima – i ukusu, i mirisu, i oku, može se reći da je doživljaj potpun. Jedan vid moderne umetnosti je, svakako, Latte art koji sve češće možemo viđati po kafeterijama i kafićima, a i društvenim mrežama. Današnji članak biće posvećen ovoj veoma interesantnoj umetnosti.

 


 

CRTEŽ PO KAFI

Kao što verovatno već znate, Latte art je tehnika iscrtavanja crteža po kafi. To se, najčešće, radi  korišćenjem mleka i, takozvane, mikropene, koji se istiskuju iz kroz specijalne mlaznice espreso aparata. Osim mlaznica, koriste se i razne vrste štapića i tehnika kojima se stvaraju ovi prelepi crteži. Sem espresa, latte art se iscrtava i u toploj čokoladi, čaju i slično.

 

 

 

ISTORIJA

Verovali ili ne, Latte art vodi poreklo još iz 80-tih godina prošlog veka, a smatra se da je nastao u Italiji. Osamdesetih godina je razvijan u Sijetlu, a zaslužan za to je Džek Keli, koji je i držao razne kurseve iscrtavanja po kafi.

 

 

 

TEHNIKA I STILOVI

Od kvaliteta slike na kafi, zavisi kvalitet samog espresa, ali i umeće barmena koji crta. Espreso mora imati kremastu, smeđu površinu, nakon čega se nanosi bela mlečna pena. Nakon što se mleko sipa, pena se odvaja od tečnosti i formira sliku u kafi.

 

 

 

Postoje dva osnovna stila iscrtavanja motiva u šoljici kafe, a to su: slobodno nalivanje mleka iz bokala i crtanje uz pomoć štapića nakon nalivanja mleka. Prvim stilom se najčešće icrtavaju jednostavniji motivi, poput srca, paprati i cveća. Šoljica se drži nagnuta na jednu stranu, dok se mleko polako sipa pomerajući bokal napred-nazad ili levo-desno. Nalivanje se može vršiti i nekoliko puta, kako bi se formirali složeniji motivi. Što se tiče drugog stila, njemu barmeni pribegavaju kada crtaju složenije motive, poput životinja, motiva iz prirode, geometrijskih oblika i slično. Postoje i brojni šabloni, koji, uz pomoć čokolade u prahu, prave određene motive u šoljici kafe.

 

 

 

Složićete se da je ovo jedna od najinteresantnijih modernih umetnosti, koja očarava ljubitelje kafe, ali i one koji to nisu. Za očaravajuću latte umetnost, pogledajte sjajnu Manuelu Fensore na Instagramu, koja je bila svetski šampion ove umetnosti 2019. godine. Od domaćih latte umetnika, najpoznatiji je Bojan Stilin, čiji rad takođe možete naći na internetu.

 

Kad biste mogli da birate bilo koju sliku u kafi, šta biste izabrali?

 

 

TEKST: NIKOLETA JOVIČIĆ

Nikoleta Jovičić je student jezika, zaljubljenik u poeziju, muziku i umetnost generalno. Voli da
piše, uživa u prirodi i putovanjima, a večita inspiracija joj je ljubav.