Kulturni događaji u februaru

Kulturni događaji u februaru

U Srpskoj prestonici kulture i ovog februara, iako najkraćeg meseca, ne manjka turbulentnih kulturno-umetničkih dešavanja! Mnoštvo izložbi, filmskih projekcija, kao i dešavanja na otvorenom, krasiće ovaj mesec.

 

 


Ako ste u prethodnih mesec i po dana propustili izložbu Petra Lubarde u Galeriji Doma Vojske Srbije, imaćete priliko do 5. februara da posetite izložbu pod nazivom Lubarda-Jedna priča. Ovu postavku čine njegova dela koja nisu deo stalne postavke u njegovoj Kući legata. Pored slika i crteža takođe možete videti i arhivsku foto-građu, jednim delom poznatu javnosti, ali ipak postoji i deo koji je do sada bio nepoznat javnosti, iz foto-arhiva Doma JNA.

 

 

 

Takođe, imate poslednju priliku da vidite izložbu O fabrikama i radnicima, koja je posvećena industrijalizaciji na teritoriji Srbije, od njenih početaka do danas. Ovu izložbu  je priredio kustoski tim dva muzeja, Muzeja Jugoslavije i Muzeja nauke i tehnike i biće izložena do 13. februara 2022. Izložbu možete pratiti kroz različite lokalitete koji predstvljaju razvoj ove industrije u različitim periodima. Budući da je kompleksna izložba realizovana je na dve lokacije, jedna je  Muzej Jugoslavije, u kom je fokus na društvenim i političkim odnosima, a druga je u Muzeju nauke i tehnike, gde je fokus stavljen na proces proizvodnje, kao i tehnologiju.

 

 

 

Do 15. februara, u Galeriji SKC Novi Beograd, biće izložena Međunarodna izložba pobedničkih radova salona stripa- Grand Prix salona 2003-2019. Na ovoj izložbi biće izloženi radovi 24 autora iz različitih zemalja i reč je o prikazivanju kvaliteta ove umetnosti u poslednih dvadesetak godina.

 

 

Do 18. februara u galeriji Haos, biće izložena izložba umetnika iz Trstenika- Andreja Čikača, koji je vajar po obrazovanju. Naziv njegove izložbe je Emotional reneisansse i njen cilj je da pokaže ljudske emocije, tako da je i sama izložba veoma kompleksna.

 

 

 

Ovog februara, takođe če biti održan, jubilarni pedeseti Međunarodni filmski festival- FEST, sa početkom 25. februara i trajaće do 6. marta. Ove godine je slogan predstavljen na vizuelnom rešenju: Novi hrabri svet, koji se odražava na slogan iz 1971. Hrabri novi svet. U okviru programa ovogodišnjeg FEST-a, biće projekcije 80 novih filmova u različitim sekcijama, u čak 12 bioskopskih sala. Od filmova koji se željno iščekuju izdvajaju se film Titan, koji je osvojio Zlatnu palmu u Kanu, rediteljke Žulije Dukorno, kao i film Događaj, koji je dobio nagradu Zlatni lav na 78. Filmskom festivalu u Veneciji. Na samom otvaranju FEST-a, u Kombank dvorani će se 25. februara prikazati film Strahinja Banović, reditelja Stefana Arsenijevića. Takođe, Pošte Srbije, pripremaju kolekcionarski set poštanskih maraka, povodom jubilarnog izdanja FEST-a.

 

 

 

Kineski festival svetla biće otvoren od 31.januara do 13. februara na Sava promenadi ispred Galerije u Belgrade Waterfront-u. Ovo je četvrti po redu Kineski festival svetla i na ovoj lokaciji biće postavljleni lampioni, koji će obeležiti lunarnu Novu godinu kod nas. Lampioni će biti uključeni svakog dana od 17 časova, tako da ako želite šetnju pored reke uz svetla, ovo je dešavanje za vas.

 

 

TEKST: NADA ANTIĆ

Nada Antić je student Fakulteta dramskih umetnosti, kao i Filološkog fakulteta, u Beogradu. Potpuno zaljubljena u umetnost i sve oblike stvaralaštva, teži ka tome da i na subjektivni i objektivni način isprati sva nova dešavanja u pogledu umetnosti. Opijena kreativnošću, ponekad teško određuje svoje prioritete, bacajući se s jednog projekta na drugi, ali od malena još zna da je u umetnosti spas!