Kulinarski svet Džejmi Olivera

Kulinarski svet Džejmi Olivera

Džejmi Oliver, poznati britanski kuvar, rođen je 1975. godine u Eseksu, Engleskoj. Prve kulinarske osnove stiče već sa osam godina u restoranu svojih roditelja, pod nazivom The Cricketers. Sa šesnaest godina upisuje školu za ugostiteljstvo u Vestminsteru, nakon čega oldazi u Francusku na dodatno usavršavanje I sticanje potrebnih veština.


POČECI

Svoj prvi posao započeo je uz poznatog Antonia Karlučia, kog je smatrao za mentora, kao glavni poslastičar u restoranu pod nazivom The Neal Street. Nakon toga, provodi tri I po godine radeći u poznatom The River Cafe u Londonu, gde je, kasnije govoreći, naučio koliko je zaista vremena I truda potrebno pri pripremanju najuksnije I najsvežije hrane.

Takođe, u tom periodu, primećen je od strane BBC-a tokom snimanja božićnog programa u gore pomenutom restoranu. Vrlo brzo stiče svetsku slavu u serijalu The Naked Chef, koji je bio emitovan tokom 1999. godine, gde je demonstrirao na koji način pojednostaviti pripremanje hrane koristeći osnovne, svaklodnevne namirnice kao I kulinarske tehnike. Iste godine, njegov prvi uvar postaje najprodavaniji u čitavoj Engleskoj.

FONDACIJA

Tokom 2002. godine osniva fondaciju Fifteen, program baziran u Londonu, koji je pružao priliku neprivilegovanim mladim ljudima da okušaju svoje kulinarske veštine u njegovom restoranu pod istim imenom. Projekat se pokazao kao vrlo uspešan, te je ubrzo proširen po čitavoj Engleskoj.

SERIJAL

Petonedeljni serijal  Jamie’s School Dinners, emitovan je 2005. godine. U njemu je Oliver obučavao grupu radnika u školskoj kafeteriji kako da prireme zdraviju hranu, u kojoj će učenici uživati. Zahvaljujući serijalu, Oliver uspeva da pokrene neverovatno uspešnu kapanju Feed Me Better, sa ciljem poboljšanja kvaliteta hrane u školama širom Britanije.

JUTJUB

Danas, pored brojnih TV serijala emitovanih na kulinarskim programima, Džejmija možete pronaći na njegovom jutjub kanalu, koji broji više od pet I po miliona pratilaca, sa brojnim receptima, korisnim savetima I gostima širom sveta koji obogaćuju njegov sadržaj.

RECEPTI

Oliver je izdao preko dvadeset knjiga recepata, među kojima su I The Naked Chef, Jamie’s Kitchen, Jamie at Home, Jamie’s 30 Minutes Meals I mnoge druge. Takođe možete posetiti I njegov vebsajt jamieoliver.com gde pored brojnih recepata, imate priliku da se informišete o zdravoj hrani I na koji način je uključiti u brzi tempo savremenog života, zatim kako tradicionalna jela pretvoriti u vegeteriojanska ili veganska, kako pravilno rasporediti vrste namirnica u jednoj porciji, odnosno obroku i još mnogo toga.


Ukoliko uživate u kuvanju I želite da proširite vase znanje I veštine u ovoj oblasti, nemojte preskočiti ono što ovaj harizmatični kuvar ima da pokaže!

Foto: Printscreen

TEKST: MARIJA JOKA

Marija Joka rođena je 1999. godine u Valjevu. Pohađa master studije komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U slobodno vreme uživa u filmovima, kuvanju, prirodi i fizičkoj aktivnosti