Kuba – od veselih ulica do prekrasnih plaža

Kuba – od veselih ulica do prekrasnih plaža


Kuba je ostrvo i država u Srednjoj Americi, okružena Meksičkim zalivom, Karipskim morem i Atlanskim okeanom. Kuba je najveće ostrvo u arhipelagu Antilskih ostrva. Na Kubi živi oko 11 miliona ljudi, a u glavnom i najvećem gradu Havani živi preko dva miliona ljudi.TURBULENTNA ISTORIJA KUBE

Istorija Kube veoma je turbulentna – Španci su okupirali Kubu u 16. vijeku. Od tada do 1868. godine, kada je zvanično pokrenuta borba za nezavisnost, na Kubi je bilo nekoliko ustanaka za samostalnost. Robovi koji su dovedeni iz Afrike težili su da se riješe okova i španske vlasti. Ipak, možda je najznačajniji istorijski događaj u ovoj zemlji čuvena Kubanska revolucija 1959. godine.

SOCIJALISTIČKA ZEMLJA

Predvođeni Fidelom Kastrom i Če Gevarom, Kubanci su sa vlasti svrgnuli diktatora Fulhensija Batistu i uspostavili prvu marksističku i socijalističku državu u Latinskoj Americi. Kuba je i danas socijalistička zemlja koja se od 1959. godine pa do danas oštro protivi kapitalističkom Zapadu tj. SAD-u.

VELIKA RASNA RAZNOLIKOST

Ipak, Kuba je mnogo više od političkih previranja. Danas su prve asocijacije na Kubu ples, muzika, rum, kokteli, cigarete, američki automobili iz četrdesetih i pedesetih godina 20. vijeka i besprijekorno čisto more. Ulice kubanskih gradova preplavljene su raspjevanim i rasplesanim Kabancima i Kubankama. Uvijek su raspoloženi i spremni za razgovor sa turistima.

Na Kubi je prisutna velika rasna raznolikost. Afrički robovi su donijeli dio svoje kulture na ovo ostrvo i zajedno sa bjelačkom kulturnom tradicijom i starosjediocima stvorili specifičan kulturni identitet ove zemlje.

OSTRVO BOGATO VELIČANSTVENIM PLAŽAMA I PRIRODOM

Ovo ostrvo posljednjih godina privlači sve veći broj turista. Pored veselog i gostoprimljivog stanovništva, turiste privlači i kulturno-istorijsko nasljeđe, ali i veličanstvene plaže i kristalno čisto more. Zato su pored Havane najposjećenija odmarališta Varadero i Trinidad, ali i Santjago de Kuba kao bitan istorijski grad. Pored mora, Kuba nudi i netaknutu prirodu – endemske vrste biljaka i životinja, nacionalne parkove i tropsku klimu. Osim toga, Kuba godinama vrijedi za pristupačnu turističku destinaciju jer je životni standard na Kubi poprilično nizak.


VELIKA ULAGANJA U OBRAZOVANJE I MEDICINU

Međutim, kubanska kultura i potencijal ne svode se samo na koktele i plaže. Stanovništvo ovog ostrva izuzetno je obrazovano, pa je stopa pismenost na Kubi nevjerovatnih 99,8 %. Osim obrazovanja, važan aspekt u koji se neprestano ulaže je medicina. Na Kubi ordiniraju vrhunski ljekari, a posebna se pažnja pridaje borbi protiv karcinoma. Kuba je, pored revolucionara i političara, svijetu podarila i velika imena u svijetu umjetnosti, kao što su: Hose Marti, Ibraim Ferer, Omara Portuondo, Vladimir Kruz, Endi Garsija itd.


JEDINSTVENO MJESTO ZA BIJEG OD STVARNOSTI

Kuba je jedinstven prostor u čitavom svijetu. Politička previranja i nedopuštanje napretka od strane SAD-a, učinili su da vrijeme na ovom ostrvu prolazi sporije nego bilo gdje drugo u svijetu. Zato je Kuba pravo mjesto za sve nostalgičare i one koji teže eskapizmu – ma kako život na ovom ostrvu bio težak, ono nudi privid neke idealizovane i morem izopštene prošlosti.

TEKST: BRANKA TODOROVIĆ

Branka Todorović rođena je 1998. godine u Doboju, u Bosni i Hercegovini. Studentkinja je master studija komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Njena glavna interesovanja su književnost, film i hispanska kultura. Objavljuje kritiku i eseje u književnoj periodici.