Krimi svet čuvene Agate Kristi

Krimi svet čuvene Agate Kristi

Mislite da mašta ne može mnogo toga? Onda ste očigledno propustili da upoznate krimi svet Agate Kristi.


ZRNA UMETNOSTI SADE BAŠTU NAJLEPŠEG CVEĆA

    Ono o čemu ćete čitati je književnost Agate Kristi. Književnost predstavlja umetnost koja umnogome oslikava realnost i svet koji nas okružuje. Stranice knjiga koje čitamo često postaju naši najbolji prijatelji, oplemenjujući pritom naš um i dušu. Čine nas boljima nego što smo bili dok se sa njima nismo upoznali. Pisci su poput veštih mađionicara koji nesebično dele svoje trikove sa publikom. Čini se da svaki od tih trikova donosi nešto novo, te zavređuje divljenje i aplauz.

 

 

 

ŽIVOTNI PUT KRIMI KRALJICE 

     Divljenja i aplauza od strane čitalačke publike nije manjkalo ni jednoj od najvećih engleskih književnica. Agata Kristi slavu je stekla pisanjem kriminalističkih romana. Tematika kojom se bavila u svojim romanima uslovila je da se uz njeno ime, koje je vremenom postalo nadaleko čuveno, pojave i epiteti kraljica zločina i kraljica misterije.

 

 

 

Umetnica u čijem stvaralaštvu uživaju generacije rođena je 15. septembra 1890. godine u Torkiju, a preminula je 12. januara 1976. godine u 86. godini života. Dug život uslovio je i trajanje izuzetno plodne i duge karijere. Iza sebe uspela da ostavi niz vrednih i kvalitetnih dela. Nalik životu svih velikih umetnika, život Agate Kristi bio je pun preokreta, turbulencija i zanimljivih događaja koji su predstavljali podstrek i inspiraciju za stvaralaštvo.

 

 

KRALJICA FANTAZIJA I KRIMI PRIČA

Glavna podrška za razvoj njenog talenta bila je majka koja je predstavljala glavu porodice, budući da je Agatin otac rano preminuo. Iako je osetila nedostatak formalnog obrazovanja, Agata nije odustala od svog talenta i želje da dečje igre fantazije i stvaranje likova pretvori u nešto o čemu će govoriti čitav svet.

 

 

KNJIŽEVNO BLAGO I LJUBAVI

      Njen krimi svet broji blizu 70 romana i 165 kratkih priča. Pored toga, u svoju impozantnu biografiju uspela je da doda i više komada koji su svoje mesto našli među pozorišnom publikom. Najpoznatiji od njih svakako je drama pod nazivom Mišolovka koja je svoju premijeru doživela 1952. godine. Krimi put, put tajanstvenih zločina i neverovatnih misterija započinje romanom Tajanstveni događaj u Stajlsu koji je objavljen 1920. godine. Nakon njega nižu se brojni drugi romani.

 

 

 

Agata Kristi iza sebe je ostavila dva braka od kojih je prvi sklopljen 1914. godine sa pukovnikom Arčibaldom Kristijem. Upravo sa njim dobila je ćerku Rozalindu. Drugi brak Agata je sklopila sa profesorom arheologije Maksom Milovanom od koga se razvela kada joj je priznao da ju je prevario.

 

 

 

IZVORI INSPIRACIJE

     Inspiraciju za krimi romane, ali i kratke priče sa identičnom tematikom nalazila je u svemu što ju je okruživalo. Tome u prilog svedoči i činjenica da je tokom Drugog svetskog rata radila u apoteci. Znanje koje je u tom periodu stekla prenela je u svet mašte, zločina i misterije, te se motivi vezani za posao koji je obavljala nalaze u njenim romanima. Jedan od najčešćih svakako je trovanje otrovom.

 

 

Takođe, inspiraciju je pronašla i u mržnji koju je prema njoj osećala supruga partnera Maksa Milovana sa kojim je bila u braku. Upravo to osećanje koje je bilo i više nego intenzivno dovelo je do stvaranja romana Ubistvo u Mesopotamiji čiji je lajt motiv ubistvo žene arheologa i to topuzom.

 

 

 

JUNACI KOJI ŽIVE

  Pored autobiografskih momenata, nepresušnih izvora inspiracije, ono što predstavlja srž gotovo svakog dela Agate Kristi jesu i više nego karakteristični likovi koji ostavljaju snažan utisak. Udahnut im je život, život koji žive i zahvaljujući kome putuju kroz različita dela. Najpoznatiji su svakako Herkul Poaro i gospođica Marpl.

 

 

Poaro je istaknuto mesto našao u naslovima Smrt u oblacima, Misterija plavog voza i Ubistvo Rodžera Akrojda, dok gospođica Marpl uspeva da zaintrigira publiku u delima Džep pun žita i Zlokobni prsti. Pored njih javljaju se i Tom Beresford, Arijadni Oliver, Tapens, ali i pukovnik Rejs.

 

 

 

PREPORUKE

     Na kraju teksta preporučićemo neke od romana koje je Agata Kristi stvorila talentom i razvijenom maštom. Pored toga, svima koji su hedonistički nastrojeni i koji nastoje da spoje umetnost i putovanja predložićemo posetu Agatinoj kući. Otvorena je za sve obožavaoce i u njoj se nalaze mnogi antikviteti koji su joj pripadali. Između ostalih, nalazi se i klavir na kom je svirala.

 

 

Preporučeni romani: Nemi svedok, Trinaest problema, Ubistvo u Orijent Ekspresu, Smrt u oblacima i mnogi drugi.

 

 

 

TEKST: JELENA FILIPOVIĆ

Jelena Filipović apsolvent je na osnovnim akademskim studijama srbistike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zaljubljenik je u čitanje, pisanu reč, prirodu i dobre i iskrene ljude.