Kozmetika koju možeš napraviti sam

Kozmetika koju možeš napraviti sam

Kozmetika je veoma važan faktor za našu kožu, jer je svi svakodnevno koristimo. Bez obzira da li pričamo o šminki ili preparatima i kremama, jako je bitno da svi oni budu napravljeni od kvalitetnih sastojaka. Na taj način brinemo o našoj koži na pravi način i pomažemo joj.


SVE MOŽETE SAMI

Ovde ćemo govoriti o najzdravijoj kozmetici. To je kozmetika napravljena na prirodnoj bazi. Što je najbolje od svega, njen proizvođač možete biti vi! Možete, sami kod kuće, napraviti preparat koji će odgovarati upravo vašem tipu kože, koristeći različite biljke i sastojke. Upravo zbog toga ovakav način pripreme nazivamo DIY kozmetika.

BUDITE PAŽLJIVI

Prvi savet jeste da proizvodi koje koristite ne budu lako kvarljivi, ali i ako jesu, budite svesni toga da treba da ih držite u frižideru. To su najčešće sastojci koji sadrže vodu ili različita esencijalna ulja. Takva vrsta preparata najčešće spada u kozmetiku za jednokratno korišćenje. Takođe, poželjno je da se, mnoga prirodna kozmetika, drži u frižideru, zbog dužeg trajanja i boljeg delovanja. Vodite računa o uljima koja mogu izazvati alergijske reakcije! Dobro se raspitajte o svemu što ste planirali da koristite.

RECEPT ZA PROIZVOD ZA KOSU

Što se tiče proizvoda za kosu, recepti koje ćete naći na internetu su za sprečavanje opadanja kose, poboljšanje rasta kose, pojačavanje sjaja, i tako dalje. U većini slučajeva, najdelotvorniji sastojci su jojobino i ricinusovo ulje.  Evo primera jednog recepta i uputstva za pripremu.

100gr vode

mala kašika guar gume

25gr coco glucosida

mala kašika jojoba ulja

mala kašika maslinovog ulja

1/2 limuna

PROIZVODI ZA KOŽU

Što se tiče proizvoda za kožu, sve zavisi od toga da li imate suvi, masni ili kombinovani tip kože. Za to je najbolje konsultovati se s kozmetičarom ili dermatologom. Svaki proizvod je potrebno proučiti i paziti da ne preterate sa količinom. U tom slučaju, može se desiti da se koža ošteti. Najčešće se u receptima koristi kokosovo ulje, različite vrste maslaca, pantenol, med, vazelin, vitamini A i E u obliku uljanih kapi i slično.

Evo primera: 

Pola šoljice (kafene) kokosovog ulja 

kašičica vitamina E (ulja)

5 kapi lavandinog eteričnog ulja

To se sve promeša i drži na suvom mestu, van toplote i možete je mazati i ujutru i uveče. 

KORISTITE PRIRODNE PROIZVODE

Takođe, možete koristiti i piling za telo, u čiji sastav između ostalog ulazi i kafa. Koristi se za vreme tuširanja, utrlja se u kožu, a zatim ispere. Na taj način ćete skinuti mrtve ćelije a koža će postati  mekša i osvežavajuća.

Postoji niz preparata koje možete napraviti kod kuće koristeći proizvode koje već imate. Ovaj proces će vam biti zabavan, uštedećete novac, a što je najbolje od svega, koža i kosa će imati poseban sjaj na prirodoj i zdravoj bazi!

TEKST: IVANA JOVANOVIĆ

Ivana Jovanović, student anglistike, zaljubljenik u sve što je lepo i večiti hedonista. Odrastala na temelju Diznija i njegovih crtaća, odakle dobijam inspiraciju i sada sa 19 godina i čije ideje širim kud god krenem.