Kotorski očaravajući kutci

Kotorski očaravajući kutci

Tokom ovako hladnih dana, većina nas počne da razmišlja o nekim toplijim destinacijama i gde se uputiti kada otopli. Jedna od preporuka je prelepi Kotor koji svojom arhitekturom i prirodom ostavlja bez daha. Kotor je pomorski grad koji se nalazi na obali Bokokotorskog zaliva u Crnoj Gori. Grad kroz koji su prošle mnoge civilizacije od njegovog nastanka i ostavile svoj neizbrisivi trag.


Rani letnji meseci su idealni za upoznavanje ovog grada i potpuno uživanje u njemu bez gužvi. Duž cele obale se prostire pogled na neverovatnu prirodu i modro plavo more, koji bude osećaj mira i spokoja. Stari Kotor, odnosno deo koji predstavlja stari grad, nudi šetnju isprepletanim uličicama koje su pune istorije, starih kafana, autentične arhitekture.

 

 

 

TRGOVI I KATEDRALE KOJI OSTAVLJAJU BEZ DAHA

Zidovi Starog grada kriju prelepe trgove i katedrale, od kojih je najpoznatija Katedrala svetog Tripuna koja je podignuta 1166. godine. U svakoj uličici ćete pronaći kutak koji će vas očarati, a to mogu biti i mnogobrojne mace koje su jedan od simbola Kotora i suvenire sa njihovim motivima možete naći skoro na svakom ćošku.

 

 

 

POGLED KOJI SE PAMTI

Ako volite da šetate, istražujete i uživate u prelepim vidikovcima, preporuka je uspeti se uz stepenice koje vode do tvrđave San Đovani (Sveti Ivan). Sa istoimenog brda se pruža neverovatan pogled na ceo Stari grad i Kotor.

 

 

 

GRAD PERAST

Na samo dvadeset minuta od Kotora, nalazi se maleni grad Perast, specifičan po mnogim stvarima, ali svakako najpoznatiji zbog dva ostrvca koja se nalaze nadomak njegove obale. Sveti Đorđe je prirodno ostrvo i na njemu se nalazi benediktinski manastir iz XII veka, a Gospa od Škrpjela je veštačko ostrvo, nastalo nabacivanjem kamenja. Sama crkva na ostrvu je podignuta 1630. godine, a kapela 40 godina kasnije.

 

 

 

 Pored ovih, Kotor nudi još mnogo znamenitosti koje vredi posetiti, vožnje brodićima, prelepe male plaže na kojima možete odmoriti i, pre svega, ljubazne ljude. Jedno je sigurno, kada god odlučite da ga posetite, uživaćete u čarima ovog pomorskog gradića, koji je u jednom svom periodu bio pod upravom srpske dinastije Nemanjić.

 

 

 

TEKST: MILICA MILOVIĆ

Milica Milović je studentkinja Bibliotekarstva i informatike na Filološkom fakuletu u Beogradu. Voli ples, knjige, filmove, putovanja i fotografiju. Želja joj je da obiđe ceo svet i jednog dana da živi u Barseloni.